I dag kan jeg friste med en deilig parfait med smak av vanilje, smakfull appelsinkaramell, sprø sjokoladesmuler og friske bær. Ordet parfait er fransk og betyr "perfekt". Perfekt iskrem som du lager uten iskremmaskin. Det kan kanskje se komplisert ut ved første øyekast, men det er det ikke dersom du følger instruksjonene mine nedenfor. Og som du vil se kan det aller meste gjøres klart på forhånd, slik at du kan "montere" sammen desserten rett før servering. Vil du gjøre det enda enklere kan du sløyfe marengsen og servere vaniljeparfaiten slik den er. Dette er en dessert du garantert vil imponere med!

Ingredienser

VANILJEPARFAIT

75 g sukker
3/4 dl vann
1 vaniljestang , frøene
4 eggeplommer
3 1/2 dl kremfløte

APPELSINKARAMELL

50 g sukker
2 dl appelsinjuice , nypresset
25 g smør
1 pasjonsfrukt

SJOKOLADESMULER

50 g mandelmel
50 g melis
30 g hvetemel
2 ss bakekakao
40 g smør , i terninger

MARENGS

2 eggehviter
2 ss sukker
100 g melis

GARNITYR

1-2 pasjonsfrukt
125 g bringebær
sitronmelisse eller mynte

SLIK GJØR DU

VANILJEPARFAIT

Kok vann, sukker og frøene fra vaniljestangen i en liten kjele, til du får en tykk sirup. Pisk eggeplommene luftig i en kjøkkenmaskin med visper. Tilsett sukkerlaken i en tynn stråle mens maskinen går på lav hastighet. Pass på at strålen treffer eggeplommene og ikke bollen eller vispen. Øk etter hvert farten til maks hastighet. Pisk til blandingen er kald.

I en annen bolle pisker du kremfløten til en luftig og myk krem. Vend kremen forsiktig inn i eggeblandingen med en slikkepott eller lignende. Fordel isblandingen i silikonformer/kopper og sett i fryseren til den er innfryst. Det tar mellom 2-6 timer avhengig av fryseren din og størrelsen på porsjonene. Vaniljeparfaiten kan lages inntil en uke før den skal serveres.

SJOKOLADESMULER

Sikt og bland sammen de tørre ingrediensene, og smuldre dem sammen med smøret. Fordel blandingen jevnt utover på et bakebrett. Stekes ved 190 grader (over- og undervarme), midt i ovnen i ca. 10 minutter. Rør i smulene et par ganger mens de stekes, og pass på at de ikke blir brent. Avkjøl. Sjokoladesmulene kan lages inntil en uke før den skal serveres, og oppbevares i en tett boks.

APPELSINKARAMELL

Smelt sukkeret til det får en gyllen farge. Tilsett appelsinjuicen (ca. 2 appelsiner) og kok det ned til ca. 1/3 gjenstår. Tilsett smøret mens du rører hele tiden. La blandingen avkjøles i romtemperatur. Rett før servering tilsettes innholdet fra en pasjonsfrukt. Appelsinkaramellen kan lages et par timer før servering (og oppbevares i romtemperatur).

MARENGS (kan sløyfes)

Pisk eggehvitene med sukkeret i en kjøkkenmaskin (med visper) på lav fart i et par minutter. Skru opp hastigheten litt og tilsett melis litt etter litt, til du har en blank og myk marengs.

VED SERVERING

Ta vaniljeparfaiten ut av formen (dypp dem i litt varmt vann før du hvelver den over på et fat) og fordel litt av marengsen over. Brenn marengsen raskt med en gassbrenner eller creme bruleebrenner. Anrett sjokoladesmuler, pasjonsfrukt og bringebær ved siden av, og drypp over litt av appelsinkaramellen.

Serveres og nytes umiddelbart.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei!
    Har fryst de i glass skåler og har så langt gått fint. Vet ikke helt hvordan jeg skal få de ut av formen etterpå. Har du noen tips på hvordan jeg kan få den ut?

  2. Hei – elsker å lage denne parfaiten med alt det gode tilbehøret – har du et tips til hvordan denne kan gjøres mer «julete»?

    1. Jeg lurte på det samme. Jeg tenkte å prøve å lage multeparfait i stedet for vanilje, og å ha pepperkakecrumble i stedet for sjokoladesmuler.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste