
Det er ikke mye som slår en fyldig og silkemyk blomkålsuppe, og spesielt ikke når den får følge av sprø serranoskinke, smørstekte blomkålbuketter, pinjekjerner og friske krydderurter. En fryd for øyet, og en nytelse for smaksløkene!
Ingredienser
SUPPEN
750 g | blomkål , i jevnstore biter |
2 | poteter , i små biter |
nøytral olje til steking | |
1 | gul løk , finhakket |
2 fedd | hvitløk , finhakket |
9 dl | kyllingkraft eller utblandet fond/buljong |
2 1/2 dl | melk |
100 g | crème fraîche eller rømme |
2 ss | sitronsaft |
salt | |
kajennepepper |
GARNITYR
6 skiver | serranoskinke eller annen skinke |
2 ss | pinjekjerner |
2 ss | smør |
frisk timian eller persille | |
extra virgin olivenolje | |
2 klyper | chiliflak |
godt brød |
SLIK GJØR DU
Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.
Rens og vask blomkålen og del den opp i jevnstore buketter. Skjær også stilken opp i biter. Hold av noen små buketter (ca. 100 g) som skal benyttes som garnityr. Skrell og skjær opp resten av grønnsakene som angitt.
Stek løken raskt i litt nøytral olje, til den er blank og myk. Tilsett hvitløken mot slutten av steketiden. Tilsett blomkål og poteter og la det surre med i ca. 1 minutt og tilsett deretter kyllingkraft og melk. La det småkoke til blomkålen og potetene er møre. Koketiden vil variere etter størrelsen på grønnsakene, men beregn ca. 15 minutter. Kjør suppen jevn med en stavmikser eller blender. Smak til med crème fraîche (eller rømme), og kjør den litt til. Gi suppen et forsiktig oppkok, og smak til med sitronsaft, salt og kajennepepper.
Mens suppen koker, gjør du klar garnityret. Fordel skinkeskivene på et bakepapirkledd stekebrett og stek dem i ca. 10 minutter, til de skifter farge og er sprø. Knekk dem opp i mindre biter og legg på en tallerken.
Rist pinjekjernene i tørr stekepanne til de er gylne. Sett til side.
Stek de små blomkålbukettene i smør, til de har fått litt farge, men ikke så lenge at de blir myke. Sett til side.
Øs opp suppen i suppeskåler og fordel garnityr og frisk timian over. Drypp litt av din beste olivenolje over suppen og strø gjerne noen chiliflak over – og server umiddelbart, gjerne med godt brød som tilbehør.
TIPS
- Bytt gjerne ut skinken med bacon eller chorizo.
- Ønsker du en vegetarisk suppe, kan du sløyfe skinken, og eventuelt tilsette litt finsnittet purre i garnityret. Kyllingkraften erstattes med grønnsakbuljong eller utblandet grønnsakfond.
- Suppen kan fryses.
VELBEKOMME!
Jeg hadde ikke kyllingbuljong, brukte hønsebuljong i stedet. Suppa ble veldig brunaktig i stedet for kremhvit. Regner med det er buljongen jeg brukte som er årsaken.
Ja, det er nok det.