Pad thai er populær gatemat fra Thailand, som består av blant annet risnudler, grønnsaker, egg og en litt skarp saus. Denne pad thaien er kjøttfri og ble til etter en liten opprydning i grønnsaksskuffen. Pad thai er nemlig en rett som du kan lage med det du har tilgjengelig av grønnsaker.

Hemmeligheten bak en god pad thai er å få en god balanse mellom den søtsyrlige tamarindpasten, umamien fra fiskesausen, samt sødmen fra sukkeret. Dersom du ikke får tak i tamarindpaste kan du erstatte den med litt lime og sukker, se tips avslutningsvis. Dersom du ønsker å lage en vegetarisk pad thai må du erstatte den asiatiske fiskesausen med litt soyasaus, se tips nr. 2 avslutningsvis.

Ingredienser

PAD THAI

175 g risnudler (brede)
nøytral olje til steking
1 liten rødløk , i tynne båter
2 gulrøtter , i tynne strimler
1 rød paprika , i tynne strimler
1/2-1 brokkoli , i små buketter
1/2-1 squash , i terninger
3 vårløk , i biter
150 g rød spisskål eller rødkål, finsnittet
3 fedd hvitløk , grovt hakket
4 egg , sammenvispet
1 neve bønnespirer
1 neve peanøtter (usaltet), grovt hakket
1 lime , i båter
chiliflak
frisk koriander

TAMARINDSAUS

3 ss tamarindpaste , smak til
4 ss brunt sukker , smak til
3-4 ss asiatisk fiskesaus , smak til
1-2 ts Sriracha , smak til
1 ts ingefær , finrevet
4 ss vann

SLIK GJØR DU

VEGETARISK PAD THAI

Rør sammen ingrediensene til sausen. Det finnes ulike typer tamarindpaste, så det kan være lurt å begynne med 2 ss og heller øke på. Rør godt sammen og smak deg frem til du får en fin balanse mellom søtt, salt, sterkt og syrlig. Sett til side.

Skjær opp grønnsakene som angitt. Tilbered nudlene etter anvisningen på pakken, hell av vannet og skyll dem under rennende kaldt vann. Visp sammen eggene.

Finn frem en stor stekepanne med høye kanter, en vid gryte eller wokpanne. Stek rødløken til den er blank og myk, og tilsett deretter gulrot, paprika, brokkoli, squash, spisskål og vårløk. Stekes på relativt sterk varme i 2-3 minutter. Tilsett hvitløk mot slutten av steketiden. Ikke stek grønnsakene for lenge, de skal fortsatt ha litt “spenst”. Sett til side. (Dersom du ikke har en stor panne/gryte kan det være lurt å steke grønnsakene i to omganger.)

Stek nudlene på middels varme 1-2 minutter. Tilsett tamarindsausen og rør godt sammen. Skyv nudlene til side og tilsett de sammenvispede eggene. La det steke til du har eggerøre, og rør deretter eggene sammen med nudlene. Tilsett deretter grønnsaker og bønnespirer, og smak til med litt mer asiatisk fiskesaus om nødvendig. Dryss over hakkede peanøtter, limebåter, chiliflak og grovt hakket frisk koriander – og server umiddelbart.

VEGETARISK PAD THAI

TIPS

  • Tamarindpaste får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker, hos grønnsakshandlere og i etniske butikker. Dersom du ikke får tak i tamarindpaste kan du isteden smake til sausen med 3-4 ss limesaft og litt mer sukker.
  • Dersom du ønsker en vegetarisk rett kan du droppe den asiatiske fiskesausen og heller smake til med litt soyasaus.
  • Varier og bruk det du har tilgjengelig av grønnsaker, for eksempel blomkål, sukkererter og reddiker. Dersom du ikke ønsker en kjøttfri variant kan noen av grønnsakene erstattes med for eksempel kylling, strimlet svinekjøtt eller reker. Se oppskrift på pad thai med kylling her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei! Synes det er dumt å reklamere for at denne retten er vegetarisk når det er fiskesaus i oppskriften. Jeg ser at det er et tips for å bytte ut fiksesausen med soyasaus, men det burde spesifiseres at den ikke er vegetarisk uten at man må lese tipsene først. Det er mange som bruker bloggen din for å finne vegetariske oppskrifter til sine familiemedlemmer som er vegetarianere, og stoler på at oppskriften er vegetarisk når det står det.
    Må si at jeg liker oppskriftene dine veldig godt, ville bare informere om dette så det ikke er noen feilinformasjon i oppskriften 🙂

  2. Hei
    Jeg ser at på bildet er det cashewnøtter, mens i oppskriften er det peanøtter. Kan man bruke begge deler?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste