Italienerne steker pizza i vedfyrt steinovn ved litt over 400 grader, som gjør at pizzaen er ferdig på få minutter. For å få en mest mulig autentisk pizza hjemme steker jeg pizzaen på et bakestål på maksimal stekeovnstemperatur (300 grader), og blir hver gang belønnet med deilig pizza med tynn, sprø bunn. Bakestål er vel verdt investeringen, og fås kjøpt i velassorterte kjøkkenutstyrsforretninger og i enkelte nettbutikker. Bakesten fungerer også bra, men personlig foretrekker jeg bakestål. Bakestål og bakesten har bedre evne til å holde på varmen enn et vanlig bakebrett, og sørger for bedre og raskere steking av pizzabunnen.

Har du ikke det kan du selvsagt steke pizza på stekeovnens bakebrett (og skrive bakestål på ønskelisten).

Her har jeg samlet mine beste tips og triks om utbaking av pizzadeig og steking av pizza, enten du har bakestål, bakesten eller steker pizzaen på stekeovnens bakebrett.

Ingredienser

1 porsjon pizzadeig
1 porsjon pizzasaus , rød eller hvit
topping etter smak
mozzarella eller annen ost

SLIK GJØR DU

Lag pizzadeig etter oppskriften. Ha pizzasaus og topping klar før du setter i gang med utbakingen. Her finner du nyttige oppskrifter og tips:

OPPVARMING AV BAKESTÅL/UNDERLAG

Sett bakestålet eller bakestenen på rist midt i stekeovnen på maksimal temperatur (over- og undervarme). Når bakestålet/bakestenen har vært i ovnen i minst 30 minutter etter at termostaten slo seg av kan du sette i gang å bake ut pizzaene.

Dersom du ikke har bakestål eller bakesten, kan du steke pizzaen på stekeovnens bakebrett, som du setter inn i stekeovnen idet du slår på ovnen. Bakebrettet trenger ikke ekstra lang oppvarming.

UTBAKING

Ha deigen på melstrødd bakebord, del den i 2-5 jevnstore biter som du former til boller. La dem gjerne hvile på bakebordet i noen minutter før du former deigen som beskrevet nedenfor, eller kjevler deigen tynt utover. Bruk durumhvete til utbakingen.

For å ta vare på luftboblene i deigen slik at du får en luftig pizzabunn, er trikset å droppe kjevlet og heller bake ut deigen med hendene. Du begynner med å ta deigen på et godt melet bakebord. Marker «gripekanten» og «prikk» deretter bunnen innenfor gripekanten med fingrene. Snu deigen. Deretter skal deigen formes med begge håndflatene. Roter deigen en kvart runde, mens du holder igjen deigen med den ene hånden og bruker den andre til å presse deigen lett utover, i bueform. Gjenta dette til du får ønsket størrelse på pizzaen din. Pass på at det ikke blir noe press på «gripekanten», slik at du presser ut luften i deigen. Øvelse gjør mester!

Hvis du synes dette høres vanskelig ut går det helt fint å kjevle ut deigen, altså. Det gjør jeg også selv innimellom.

Rød pizzasaus

Jeg pleier å legge deigen på en pizzaspade i tre (husk å gni den inn med et tynt lag med durumhvete eller pizzamel før du legger deigen forsiktig oppå). Beveg spaden litt frem og tilbake for å forsikre deg om at pizzabunnen glir på melet slik at den lett kan overføres til bakestålet.

Dersom du ikke har pizzaspade kan du legge pizzaen på et bakepapirkledd bakebrett.

PIZZASAUS OG TOPPING

Fordel pizzasaus og topping på pizzaen etter smak og behag umiddelbart etter at du har bakt den ut. Pass på at du ikke tar på for mye saus og topping, for da kan pizzaen din bli ”soggy”. Less is more!

Hvit pizza med chilisalami, paprika og oliven

STEKING

La pizzaen gli fra pizzaspaden og ned på det varme underlaget. Stek pizzaen til den er ferdig. Det tar alt fra 4 minutter og oppover, avhengig av hvor høy temperatur stekeovnen din har, hva du steker pizzaen på, hvor tykk pizzabunnen er og hva du har oppå. Mitt beste råd er å følge nøye med mot slutten av steketiden, og etter hvert vil du erfare hvor lang tid det tar i din stekeovn. Pizzaen er ferdig når bunnen har en lett gyllen farge oppå og noen brune flekker på undersiden.

Dersom du benytter stekeovnens bakebrett må du holde det tett inntil det varme underlaget og dra i bakepapiret slik at du får lirket pizzaen og bakepapiret over på underlaget. Pass på så du ikke brenner deg! Etter ca. 3 minutter napper du ut bakepapiret og lar pizzaen steke ferdig. Hvis det ikke løsner lett venter du et minutt til, før du prøver på nytt.

Dersom du skal steke pizzaen på bakebrettet må du beregne lengre steketid siden bakebrettet ikke leder varmen like godt som bakestål eller bakesten.

Du kan også steke pizza på grillen, se her hvordan du gjør det.

SERVERING

Gi gjerne pizzaen et dryss av friske urter (for eksempel oregano eller basilikum) og/eller litt ruccula, og server den umiddelbart.

Pepperonipizza med tomat, paprika og oliven

Alle pizzaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

lykke Til!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Har problemer med å finne ut sånn helt konkret og samlet svar på hvor mange grader jeg skal sette ovnen på og hvor lenge pizza skal steike, dersom jeg bruker en av dine deigoppskeifter. Maks varme i 10 min?

    1. Jeg pleier å steke pizzaen på maksimal temperatur. Mine stekeovner går til 300 grader, og da stiller jeg dem inn på det. Dette kan variere fra ovn til ovn, jeg hadde tidligere en som hadde maksimal temperatur på 275 grader. På grunn av at ovner har ulik maksimumstemperatur, ulike stekeegenskaper, ulike stekeunderlag, ulik tykkelse på pizzabunnen og ulikt pizzatopping, er det helt umulig å si eksakt steketid på pizza. Du må rett og slett bare følge med etter 4-5 minutter steketid (hvis du for eksempel steker på 300 grader og benytter oppvarmet bakestål), og bli kjent med hvor lang tid din stekeovn bruker. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste