Her er det lange dager og korte netter med korrektur, bilderedigering og design av den nye kokeboken min "Trines kokebok for unge kokker". Da blir det lite tid til å lage nye retter for bloggen, og jeg deler derfor en av mine favoritter fra den siste kokeboken min "Trines hverdagsmat", nemlig disse fargerike og crispy sommerrullene med peanøttsaus.

Hver gang jeg lager sommerruller, eller ferske vårruller som de også kalles, blir jeg overrasket over hvor godt det smaker med noe så sunt og enkelt som mengder med friske grønnsaker i tynt, mykt rispapir. Det sprø og harde rispapiret blir mykt og medgjørlig når du dypper det i varmt vann. Deretter er det bare å fylle det med knasende grønnsaker i regnbuens farger, og rulle det sammen. La dette bli den nye tacoen!

Ingredienser

SOMMERRULLER

12 ark rispapir
1 porsjon risnudler
2 gulrøtter , i tynne staver
1 agurk , i tynne staver
1 mango , i tynne staver
4 reddiker , i tynne staver
2 vårløk , i tynne strimler
1 bit rødkål , finsnittet
1 neve babyspinat
frisk koriander
spirer
sorte sesamfrø

PEANØTTSAUS

6 ss peanøttsmør
2 ss hoisinsaus
1-2 ss soyasaus
1-2 ts flytende honning
3 ts Sriracha eller annen sterk chilisaus
1/2-1 dl vann
1/2 lime , saften (smak til)

SLIK GJØR DU

Sommerruller med peanøttsaus

Skjær opp grønnsakene som angitt. Tilbered risnudlene etter anvisningen på pakken og skyll dem deretter i kaldt vann,

Kjør peanøttsmør, hoisinsaus og soyasaus med en stavmikser eller lignende. Tilsett vann til du får ønsket konsistens, og smak til med sriracha, honning og limesaft. (Peanøttsausen oppbevares tildekket i kjøleskapet, og er holdbar i flere dager.)

Finn frem en rund bolle/dyp tallerken som er litt større en rispapiret, og fyll den med varmt vann (men ikke så varmt at du brenner deg). Ta et rispapir og dypp det i vannet mellom 10 og 15 sekunder, og legg det deretter forsiktig oppå en tallerken eller et fuktig, rent kjøkkenhåndkle. Legg en stripe med grønnsaker, risnudler, spirer og urter på rispapiret. Pass på at du ikke har på for mye fyll. Hold ingrediensene på plass med fingrene, brett inn sidene og rull passe stramt uten at rispapiret revner. Dryss sesamfrø over sommerrullene, legg dem på et fat og dekk dem med et fuktig, rent kjøkkenhåndkle.

Server sommerrullene hele, eller del dem i to rett før servering. Serveres sammen med peanøttsausen og nytes umiddelbart. Søt chilisaus smaker også godt som dipsaus til sommerruller. Tips om andre dipsauser finner du her.

Sommerruller med peanøttsaus

TIPS

  • Oppskriften gir ca. 12 sommerruller, og rekker som lunsj/smårett til 4 eller forrett til 8.
  • Dersom du skal bruke fastere grønnsaker som brokkoli og blomkål, bør du koke dem knapt møre og avkjøle dem før du lager rullene.
  • Tynne strimler med rå laks, rensede reker, eller rester av kylling eller svinekjøtt smaker også godt i sommerruller.
  • Du kan lage sommerrullene et par timer før du skal servere dem, men jo våtere fyllet er, desto kortere tid holder rispapiret. Oppbevares i kjøleskapet før servering.

VINTIPS (fra Sara Døscher): Bassermann-Jordan Riesling Feinherb 2018 (Tyskland) Pris: kr. 189,90,- (varenummer: 11599101). Knasende sprø grønnsaker i mykt rispapir. Milde og enkle smaker tenker du kanskje, men neida: Denne retten smaker mye mer enn mange tror og det er det chili, honning, peanøtt, soya og hoisinsaus som står for. Et fyrverkeri av både farger og smaker – her trengs en vin som virkelig vet å takle det hele. Min favoritt til denne sommerretten er uten tvil en riesling feinherb. Riesling er navnet på hvitvinsdruen, feinherb er navnet på vinstilen. Med feinherb menes halvtørt, altså en vin med litt sødme, og tro meg: det trengs til disse smaksrike, pikante, salte og søtlige sausene. Gled deg til Bassermann-Jordans aromatiske, sitrussyrlige, eple- og blomsterduftende hvitvin: en riesling feinherb deluxe. 

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Hei, Astrid. Rispapiret får en viss rar konsistens når det kommer i kontakt med vann, så jeg vil si at det du beskriver er helt normalt. Erfaringen min sier at dersom jeg bruker varmt vann blir det ekstra klebig. Kanskje senke temperaturen på vannet du benytter?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste