Etter noen dager med tradisjonell og mektig julemat smaker det alltid godt med annen type mat og litt andre smaker. Men så er det disse julematrestene da, som har samlet seg opp i kjøleskapet, for vi lager jo alltid litt ekstra av alt i julen. Har du rester av kalkun, ribbe, skinke eller kylling, samt grønnsaker, kan du for eksempel lage denne suppen - en enkel og smakfull ramen med soyamarinerte egg.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

KRAFTEN

1 sjalottløk , grovt hakket
nøytral olje til steking
2 fedd hvitløk , finhakket
1 ss ingefær , revet
1/2 rød chili , grovt hakket
15 dl kyllingkraft eller utblandet fond/buljong
1 stilk sitrongress
2 ss soyasaus
1 ts brunt sukker
1/2 lime (ca.), saften

SOYAMARINERT EGG

4 egg
3/4 dl varmt vann
1 ss brunt sukker
3/4 dl soyasaus
1/2 rød chili , finhakket
1 fedd hvitløk , finhakket

GARNITYR

500 g kalkunkjøtt (ca.)
4 porsjoner nudler
2-3 gulrøtter , i tynne strimler
1 neve sukkererter , i strimler
3-4 vårløk , i skiver
100 g rødkål (ca.), i strimler
frisk koriander
spirer
chiliflak
Sriracha eller annen sterk chilisaus
sesamfrø

SLIK GJØR DU

Resteramen med kalkun

Begynn med de soyamarinerte eggene (kan gjerne lages dagen før). Kok eggene i ca. 7 minutter, til de er smilende. Legg dem umiddelbart i kaldt vann i ca. 15 minutter. Mens eggene koker, rører du sammen vann og sukker til sukkeret er oppløst. Tilsett deretter soyasaus, chili og hvitløk. Fjern skallet på eggene og legg dem forsiktig i en liten plastpose. Hell marinaden over eggene, press ut luften i plastposen og sett på en klype eller lignende slik at den blir lufttett. Oppbevar eggene i kjøleskapet frem til servering. Snu på dem av og til slik marinaden fordeler seg over alle eggene.

Stek sjalottløk på middels varme i et par minutter, og tilsett deretter hvitløk, ingefær og chili, og la det surre med i ca. 1 minutt. Tilsett kyllingkraft (eller utblandet kyllingfond) og kok opp. Bank på sitrongresset med skaftet på en kniv eller lignende for å frigjøre de gode smakene, og ha det i kjelen. La alt stå og småkoke uten lokk i ca. 10 minutter. Sil kraften og smak til med soyasaus, brunt sukker og limesaft. Hold kraften varm.

Kok nudlene etter anvisningen på pakken. Skjær opp grønnsakene. Skjær kalkunkjøttet i passende biter eller riv det med fingrene.

Legg kalkun, grønnsaker og nudler i en vid suppebolle og hell den rykende varme kyllingkraften over. Del eggene i to og legg dem oppå, og gi retten et dryss av frisk koriander, spirer, chiliflak og sesamfrø. Serveres umiddelbart med limebåter og sriracha som tilbehør.

Resteramen med kalkun

TIPS

  • I stedet for kyllingkraft kan du benytte utblandet kyllingfond eller buljong. Bland ut fonden eller buljongen etter anvisningen på emballasjen, eller etter smak.
  • Bytt gjerne ut kalkunen med ribberester, skinke eller kylling.
  • Dersom du får sitrongress til overs, kan du putte det i fryseren slik at du har til neste gang du skal lage kraft eller noe annet godt.

VELBEKOMME!

Oppskriften finner du også i min nye kokebok TRINES JUL, som har et eget kapittel med deilige oppskrifter du kan lage av restene fra julematen. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste