Plommechutney smaker nydelig som tilbehør til ost, kjøtt, kylling - ja det meste. Her kommer en ny variant, med chili, ingefær og rosiner. Lag gjerne litt ekstra når du først er i gang, for plommechutney er en ypperlig spiselig gave å gi bort!
Ingredienser
1000 g | plommer (uten sten) |
3/4 dl | bringebæreddik eller eplesidereddik |
1 | rød chili (uten frø), finhakket |
3 ts | ingefær , finrevet |
100 g | rosiner |
1/4-1/2 ts | salt |
200 g | syltesukker |
150 g | brun farin eller vanlig sukker |
6 | syltetøyglass á ca. 2 dl |
SLIK GJØR DU
Skyll plommene i kaldt vann, del dem i to og fjern stenene. Det er ikke nødvendig å fjerne skallet.
Ha alle ingrediensene i en kjele. Det kan være lurt å holde igjen litt av sukkeret og heller smake til underveis. Bruk gjerne brun farin, den fuktige typen, da den tilfører en god aroma i chutneyen. Hvor mye sukker du trenger vil være avhengig av hvor søt/syrlig frukten din er, så hold gjerne igjen på litt av sukkeret. Gi det hele et forsiktig oppkok under omrøring, og la det småkoke uten lokk, til fruktblandingen begynner å tykne noe. Det tar ca. 45 minutter. Rør av og til, og tilsett eventuelt litt vann (ca. 1/2 dl) dersom det koker tørt før frukten er most. Smak til med mer sukker om nødvendig.
Ha chutneyen på varme og rene glass, og sett umiddelbart på lokket. La chutneyen avkjøles helt, før du setter den kaldt og mørkt. Hvis du har fulgt rådene mht. hygiene og oppbevaring har plommechutneyen lang holdbarhet og blir bare enda bedre om den får stå litt. Vent derfor gjerne 2-3 måneder før du spiser den, men den er god nylaget også.
Nytes som tilbehør til ost, til kjøtt- og kyllingretter – den er for eksempel nydelig til vilt og and!
TIPS
- Sjekk gjerne også ut en annen variant av denne chutneyen, plomme- og eplechutney med ingefær og chili.
- Har du lyst til å lage mer mat med plommer? Sjekk ut alle «plommeoppskriftene» mine her.
VELBEKOMME!
Kan man erstatte syltesukker med vanlig sukker eller rårørsukker, eller trenger man certo/syltepulver i tillegg? Vanskelig å få tak i syltesukker.
Ja, du kan bruke vanlig sukker/brunt sukker, men da må du tilsette pektin el. i tillegg.
Vet du om det går ann og bytte ut sukkeret med sukkerfri alternativ? Som feks finnese som er ett diasukker? Vil det påvirke holdbarheten isåfall. Mvh Siri
Hei, takk for super oppskrift. Jeg oppbevarer chutneyen i kjøleskapet. Aner du hvor lenge de er holdbar? Flere år? Uåpnet altså
Dersom du er nøye med renhold ved tilberedning og oppbevarer chutneyen kald, er den holdbar i minst ett år, ofte lengre. Les om sterilisering av syltetøyglass her: https://trinesmatblogg.no/tips_tings/sterilisering-av-syltetoyglass/
Hvordan går man frem når plommene er frosne? Har masse i frysen fra i fjor, men har ikke helt funnet ut av beste måte. Hvordan ville du gjort det?
Jeg ville ha tinet dem opp, og ellers fulgt oppskriften.
Spennende oppskrift, gleder meg til å brukte til ostekveld! Mitt ble veldig flytende tross at jeg brukte syltesukker. Har du noen tips for å få det stivere?
Er det fortsatt rennende etter at det er helt avkjølt? Da kan du kanskje koke det opp igjen og eventuelt tilsette litt mer pektin?
Stemmer det virkelig at det er 200g syltesukker til 1 kg bær?
Ja, det er det jeg har brukt i denne oppskriften. Dersom du synes det høres mye ut kan du tilsette en del av sukkeret og deretter tilsette litt etter litt, og smake deg frem til ønsket sødme.
Det er jo pinlig, men jeg har brukt 200g syltepulver! Må jeg kaste alt nå?
Hm, det er vanskelig å svare på, men jeg ville trolig ikke ha spist det. Du har jo brukt 4-5 ganger så mye syltesukker som skal brukes…
Hei, min chutney blir ikke tykk, kan jeg da tilsette jam og koke den opp igjen?