I julen, som ellers i året, serverer jeg gjerne desserter med frukt og bær. Her kommer en dessert jeg alltid lager i romjulen, hvor pærer kokes møre i en krydderlake som det både lukter og smaker jul av. En enkel og velsmakende dessert som kan forberedes flere dager i forveien, og som er enkel å servere til mange. Oppskriften er tidligere publisert her.
Ingredienser
6 | pærer , delt i to |
250 g | sukker |
7 1/2 dl | vann |
1 | vaniljestang |
2 | kanelstang |
1 | stjerneanis |
6 | nellikspiker |
1/2 ts | hel pepper |
1/2 | sitron , saften |
vaniljeis eller stivpisket creme fraiche |
SLIK GJØR DU
Finn frem en tykkbunnet kjele og tilsett sukkeret. La det smelte på litt over middels varme til du har en gyllen karamell. Rør av og til. Tilsett vannet (forsiktig) når mesteparten av sukkeret har smeltet og karamellen er gyllen. Karamellen vil først stivne, men etterhvert smelte igjen når vannet når kokepunktet. Tilsett vaniljestangen (frø og stang) og krydderet, og la det stå å småkoke/trekke i ca. 5 minutter.
Skrell pærene, men la stilkene sitte på. Del pærene i to på langs, fjern kjernehuset med en teskje el., og legg dem i den varme krydderlaken. La pærene stå å trekke/småkoke til de er møre. Det tar 15-30 minutter avhengig av pærene du benytter. Avkjøl pærene i krydderlaken. Smak til laken med nypresset sitronsaft.
Server pærene kalde sammen med en kule vaniljeis eller stivpisket kremfløte. Sil av laken og drypp gjerne litt over desserten til slutt. Varier gjerne med å røre litt av krydderlaken sammen med friske/frosne bær (for eksempel bringebær eller skogsbær) og server som tilbehør.
Krydderlaken du får til overs kan gjerne kokes inn til sirup. Drypp den gjerne over vaniljeiskrem.
VELBEKOMME!
Hei Trine, siden Vi bare e
2 i husstanden, lurer jeg på om disse pærene kan konserveres på noen måte? Tenker da å lage 6 porsj og lagre det vi ikke spiser opp der og da til neste gang jeg og husbond blir fysen på dessert 😉
Ja, du kan hermetisere dem. Ta en titt på dette innlegget vedr. sterilisering av glass: https://trinesmatblogg.no/tips_tings/sterilisering-av-syltetoyglass/ Lykke til!
Disse høres veldig gode ut.
Bør de lages relativt kort tid før de skal spises, eller kan man lage dem dagen i forveien?
Det står allerede i oppskriften «kan forberedes flere dager i forveien».