Da jeg var på matreise til Beijing i fjor høst var vi blant annet på et kokkekurs på Hutong Cuisine Cooking School. Der lærte vi blant annet å lage Gong Bao Kylling, som er en smakfull kyllingrett med blant annet chili, ingefær, hvitløk og peanøtter.

Vi fikk først demonstrert hvordan man laget rettene, og deretter skulle vi lage dem selv.

Det er jo sånn man lærer best, og nå skal jeg også dele denne deilige oppskriftene med dere. Til en porsjon trenger du omtrent:

Annonse

Ingredienser

KYLLING OG GRØNNSAKER

150 g kylling , i ca. 1,5 x 1,5 cm biter
1 ss peanøtter ristede
1 fedd hvitløk , i skiver
1 bit ingefær (samme størrelse som hvitløksfeddet) , i skiver
1 vårløk (den hvite delen), i ca. 1 ½ cm biter
1 ts Sichuanpepper (kan evt. erstattes med pepper) eller 5 tørkede røde chili, uten frø

MARINADE

1/8 ts salt
½ ts risvin (kan eventuelt erstattes med sherry)
1 ts lys kinesisk soya saus
2 ts maisenna
vann, til jevning

SAUS

3 ts sukker
1 ½ ts lys kinesisk soyasaus
½ ss sort kinesisk eddik (aciditet 6)
½ ss mørk kinesisk soyasaus
3 ss vann
½ ts potetmel

SLIK GJØR DU

Gong bao kylling

 

Gong bao kylling

 

Gong bao kylling

Skjær opp kylling og grønnsaker som angitt. Ha kyllingen i en liten bolle.

Gong bao kylling

Rør sammen ingrediensene til marinaden, og hell den oppi kyllingbollen. Rør det hele godt sammen i et par minutter, til marinaden er godt jobbet inn i kyllingen.

Gong bao kylling

I en annen liten bolle rører du sammen ingrediensene til sausen. Du skal nå ha en bolle med saus, en bolle med marinert kylling og de ferdigkuttede grønnsakene/krydderne.

Gong bao kylling

Finn frem en stekepanne (eller wokpanne) og ha i ca. 2 ss nøytral olje. Når oljen er varm tilsetter du først chilien og lar den surre med på middels varme, til den blir rødbrun i fargen. Ta deretter chilien ut av stekepannen, og tilsett hel Sichuanpepper (kan eventuelt droppes og du kan heller smake til retten med nykvernet sort pepper helt til slutt) og la den surre med til den blir brun og duftende. Ta også pepperkornene ut av stekepannen, og kast dem. Tilsett så ingefær, hvitløk, vårløk og la det surre med til hvitløken er gyllenbrun.

Gong bao kylling

Ha deretter kyllingbitene i gryta og la dem surre med, til de blir hvite. Ha chilien tilbake i gryta og hell sausen over. La det surre med til sausen tykner og kyllingen er gjennomstekt. Strø de ristede peanøttene over, og server umiddelbart medris og stekt kinakål med chili som tilbehør.

 

Etterpå koste vi oss med hver vår rett i den koselige bakgården. Vi hadde fått denne retten servert ved flere anledninger under oppholdet, men vi var alle enige om at den selvlagede smakte aller best!

Gong bao kylling

Du kan lese mer om matreisen til Beijing her og her.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei

  I headingen skriver du at den er med cashewnøtter, men i oppskriften står det peanøtter, hva er korrekt ?

 2. Oi! Jeg bodde i Kina i en måned og ble helt hekta på kinesisk mat! Kan dette være oppskriften jeg har ventet på, så jeg kan lage lignende mat hjemme? 🙂
  Hvor kan man få kjøpt risvin?

 3. Hei, takk for en nydelig flott blogg!

  Jeg lurer på hva man kan erstatte kinesiks soya og eddik med, for et mest mulig likt resultat (noe man kan finne i «vanlige» matbutikker).

 4. Det finnes ikke et noenlunde likt resultat. Kinesisk mat er godt pga råvarene de bruker. De er spesielle og derfor vanskelig for oss å erstatte. Du må du ha ekte varer. Du får kjøpt dette på velassosierte supermarked eller asiatiske innvandrerbutikker.

 5. Hei!

  Takk for mange utrolige gode oppskrifter – jeg er innom bloggen hver dag.

  I morgen skal jeg lage denne retten, og jeg har kjøpt alle ingrediensene. Jeg har femdoblet oppskriften, men er redd for at det blir ekstremt sterkt med tjuefem chili og fem teskjeer pepper. Jeg har dessverre ingen erfaring med tørket chili og denne typen pepper. Er det i utgangspunktet en veldig sterk rett?

  🙂

  1. Du må ikke 5 dobble chilien. Det blir alt for sterkt.
   De kinesiske tørkede chilliene er ca 4 cm lange. Dersom du ikke er glad i veldig sterk mat rekker det sikkert med 10-12 chilli av den korte typen. Pepper derimot kan du nok bruke nærmest oppgitt mengde – men som med all matlagning må enn smake seg frem. Lykke til.
   Ps jeg var med til Kina – har laget retten flere ganger.

 6. Veldig god smak på denne retten…men neste gang skal eg ikkje bruke like mykje chili… ganga med 4 idag og det blei sterkt:) Men ja takk til fleire oppskrifter på asiatisk mat:)

  1. Ja, den er kjempegod. Det er nok en utfordring å finne råvarer som er autentiske med de kinesiske, og det kan nok uansett være lurt å holde igjen litt på chilien. 🙂

 7. Lite tips, oppskriften er veldig god, men husk at schezuan pepperne ikke skal tilbake i gryta, det gjorde jeg første gang og det var ingen suksess 🙂 da smakte det parfyme når du knasket dem..

 8. HURRA! Jeg elsker denne retten, og har lett etter en god oppskrift neb det finnes jo så mye der ute. Googlet «kinesisk matblogg» for å se om jeg var heldig og fant noen treff, en oppskrift på norsk med ting vi får tak i her, og kom så rett inn på denne oppskriften.. nå ble jeg glad 😀 Alltid gode oppskrifter på Trines blogg, og til og med yndlingsretten min fra Kina! Denne skal prøves i kveld 😀

 9. Denne var helt fantastisk god – fikk virkelig den ekte kinesiske smaksopplevelsen man kan få på gode restauranter. Har du tips til grønnsaker som gjør seg godt til denne retten hvis man velger bort kinakålen ?

 10. Jeg finner ikke schezuan pepper noe sted. Har vært både på innvandrer butikker og meny. Har forsøkt kjøpe på nett, men amazon har ikke lov til å sende pepper til Norge. Go figure. Tror smaken med vanlig pepper blir veldig annerledes 🙁

  1. Jeg fikk tak i det på Ragla senter på Lørenskog. Har laget retten i dag, den ble fantastisk god men litt for sterk. Anbefaler litt mindre mengde med chili☺️

 11. Skal det være både chili og schezuan pepper; forsto det sånn på ingrediensene at det var enten eller, men på framgangsmåten ser det ut som begge deler skal i?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.