Bak et smakfullt og dekorativt flettebrød med pesto, og server det som tilbehør til grillmaten, suppen eller sommersalaten, eller nyt det alene.
Ingredienser
GJÆRDEIG
350 g | hvetemel |
75 g | sammalt hvete fin |
15 g | gjær eller 1/2 pakke tørrgjær |
1 ts | flytende honning |
1 ts | flaksalt |
3 dl | vann |
2 ss | olivenolje |
URTEPESTO
1 neve | basilikum |
1 neve | persille |
35 g | pinjekjerner , ristet i tørr panne |
50 g | parmesan , finrevet |
2 fedd | hvitløk , grovt hakket |
3/4 dl | olivenolje |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
Ha alle ingrediensene til gjærdeigen i bakebollen. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer væske dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve i ca. 1 time, til den har est til omtrent dobbel størrelse.
Mens deigen hever kan du lage urtepestoen. Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de begynner å ta litt farge. La dem avkjøles noe. Bland basilikumblader, persille, pinjekjerner, hvitløk og revet parmesan, og kjør det med en stavmikser eller lignende. Tilsett olivenolje og kjør pestoen til den har en jevn og litt tykk konsistens. Smak til med salt og pepper.
Ha deigen på melet underlag og kjevle den ut et rektangel, ca. 30 x 45 cm. Fordel pestoen utover deigen og rull den sammen fra langsiden. Legg deigpølsen med skjøten ned på bakebordet, og bruk en skarp kniv til å dele pølsen i to på langs.
Tvinn remsene sammen slik at du får mest mulig av snittflaten opp. Klem endene sammen. Legg brødet på et bakepapirkledd bakebrett. Er du usikker på hvordan du skal tvinne remsene kan du ta en titt på denne oppskriften. La brødet etterheve i ca. 30 minutter.
Stekes ved 190 grader (over- og undervarme) på midterste rille i ca. 30 minutter, til brødet er gyllent og gjennomstekt. Legg gjerne et bakepapir oppå brødet mot slutten av steketiden dersom du synes at det ligger an til å bli litt mye stekt på toppen. Avkjøl brødet på rist. Brødet smaker aller best relativt nybakte og lunt.
Serveres som tilbehør til supper, gryteretter, pasta, salater, grillmat – eller nytes som det er (gjerne sammen med et glass god vin).
VELBEKOMME!