Kombinasjonen blåbær og sitron er nydelig, og gjør her stor suksess i en deilig blåbærkake som dynkes med sitronsaft og toppes med en syrlig og passe søt sitronglasur. Kaken kan visstnok fryses, men det har jeg aldri fått testet selv - for denne kaken går alltid unna i en fei!

Ingredienser

BLÅBÆRKAKE

125 g smør
125 g sukker
2 egg
125 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 klype salt
1 sitron , skall og saft*
2 ss melk eller matfløte
125 g blåbær

GLASUR & DEKOR

100 g melis
2 ss sitronsaft
50 g blåbær til dekor

SLIK GJØR DU

Blåbærkake med sitronglasur

Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Finn frem en bakeform/ildfast form som er ca. 20 x 20 cm og kle den med bakepapir.

Vask sitronen i lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet fint med et zesterjern eller lignende (kun det gule). Del sitronen i to, press ut saften og sett den til side (skal benyttes til dynking og glasur).

Finn frem kjøkkenmaskin med K-spade (eller visper) og rør sammen smør og sukker til det blir litt kremete. Tilsett eggene, ett av gangen og rør godt sammen. Ha deretter i hvetemel, bakepulver, vaniljesukker, salt, melk og finrevet sitronskall – og rør sammen til alt er godt blandet. Vend til slutt inn blåbærene for hånd.

Fordel røren i formen og stek kaken på midterste rille til den er gjennomstekt, etter ca. 30 minutter.

Blåbærkake med sitronglasur

Bruk en spisepinne el. og stikk små hull over hele kaken og drypp ca. halvparten av sitronsaften over. Avkjøl kaken på rist.

Rør sammen melis og sitronsaft (ca. 2 ss) til en jevn glasur, og fordel oppå den avkjølte kaken. Dekorer med blåbær, og skjær deretter kaken opp i passende stykker.

Nytes i godt selskap, og gjerne sammen med en kopp kaffe.

Blåbærkake med sitronglasur

TIPS

 • Bruk gjerne frosne (opptinte og avrente) blåbær. Varier og bytt gjerne ut blåbærene med bringebær.
 • Hvordan vet du om kaken er ferdig stekt? Stikk en kakepinne/fyrstikk midt i kaken – og dersom den er helt ren når du tar den opp er kaken ferdig stekt. Dersom det følger med røre på pinnen må du steke kaken litt lengre, før du sjekker på nytt.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Du kan selvsagt lage en blåbærkake uten sitron, og isteden tilsette vann eller melk i glasuren. Sitron er en sentral ingrediens i denne kaken, så resultatet vil bli helt annerledes uten sitron.

 1. Denne ble dessverre helt mislykket for meg. Blåbærene la seg i bunnen av kake tiltross for at jeg fulgte oppskriften. Deigen ble ganske tykk og jeg måtte bruke en slikkepott for å fordele deigen i formen.
  Det ble for mye sitronsaft. Kaken endte opp som rå inni. Jeg stekte kaken i 50 minutt for at den skulle bli gjennomstekt, men etter at jeg dynket den med sitronsaft endte den opp som nesten uspiselig.
  Takker ellers for mange gode oppskrifter som jeg har lykkes med.

 2. Jeg ønsker å lage en større kake. Har du forslag til hvilke mål som brukes til en større form, f.eks rund kakeform?

 3. Jeg tredoblet oppskriften og laget 2 runde kakeformer til et selskap. Vendte inn mindre enn halvparten av blåbærene og la resten på toppen. De sank likevel til bunnen ved steking. Kakene sank også litt sammen på midten, men jeg løste det ved å snu dem de opp ned før glassering. NYDELIG på smak! Anbefales 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste