Lag en varmende og smakfull gryterett med reinsdyrskav! Kjøttet får her spille hovedrollen i en enkel og smakfull gryte sammen med bacon, løk, kantareller, rotgrønnsaker og en fyldig fløtesaus. Jeg elsker reinsdyrkjøtt som er så utrolig godt på smak - og like sunt som fisk og magert som kylling. Dessuten er det bærekraftig.

Som tilbehør til viltgryta serverer jeg blant annet småpoteter, rørt tyttebærsyltetøy og flatbrød. Prøv det du også, og inviter gjerne noen på middag i samme slengen!

Ingredienser

GRYTERETTEN

400 g reinsdyrskav , halvtint
120 g bacon , i biter
2 ss smør
nøytral olje til steking
1-2 dl vann til å koke ut stekepannen
1-2 løk , i tynne båter
200 g kantareller eller annen sopp
2 gulrøtter , i skiver
250 g sellerirot , i små terninger
3 dl kremfløte
150 g rømme
2-3 ss solbærsaft
1-2 ts timian (tørket)
1 ts einerbær , knust
1 ss soyasaus
1/2 ts sukker (smak til)
salt og pepper
1 ss hvetemel
1/2 dl melk
1 neve tyttebær , hvis du har
frisk timian , hvis du har

TILBEHØR

4 porsjoner poteter , kokt eller most
4 ss rørt tyttebærsyltetøy
Flatbrød

SLIK GJØR DU

Ta kjøttet ut fra fryseren og la det ligge noen minutter på kjøkkenbenken, slik at kjøttet er halvtint når det skal stekes. Skjær opp grønnsaker og bacon som angitt. Børst kantarellene rene og del dem eventuelt i mindre biter dersom de er store.

Stek baconet og legg til side. Stek halvparten reinsdyrskavet raskt i en blanding av smør og nøytral matolje, til det begynner å få litt farge. Legg til side. Stek resten av kjøttet på samme måte. Bruk litt av vannet og kok ut av gryta mellom hver steking, slik at du får med deg alle de gode smakene (ta vare på stekesjyen, 1-2 dl). Stek også kantarellene raskt i litt smør og legg til side. Stek løken til den er blank om myk, og ha i gulrøtter, sellerirot, kantareller, reinsdyrskav, bacon, stekesjy, fløte, rømme, solbærsaft, timian og knuste einerbær. Kok opp og la det stå å trekke i ca. 20 minutter, til grønnsakene er nesten møre. Rør ut hvetemelet i ca. 1/2 dl melk og tilsett i gryta. La det stå å trekke i ytterligere 5-10 minutter, til grønnsakene er møre og sausen har tyknet litt.

Smak til med salt, pepper, sukker, soyasaus og eventuelt mer av de andre krydderne. Tilsett gjerne også et par skiver brunost hvis du har det. Ha gjerne i noen friske (gjerne frosne) tyttebær og frisk timian i gryta rett før servering.

Server gryteretten med kokte småpoteter (eller potetmos), og gjerne med rørt tyttebærsyltetøy som tilbehør.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Merk at det står 4 porsjoner og ikke personer. Hvis en person spiser mer enn 1 porsjon bør du justere opp oppskriften noe.

 1. Hei! Jeg for utenlandsbesøk i morgen og tenkte det hadde vært hyggelig å servere norsk mat til dem. Kan jeg lage denne gryten dagen i forveien?
  Mvh Anita H.
  PS! Takk for så mange gode oppskrifter!

 2. Hei, jeg har prøvd denne retten før, og den ble veldig god! Denne gangen har vi tenkt å bruke reinsdyrstek og har beregnet 2,5 kg til en gryterett til 14 personer. (Basert på din andre oppskrift på reinsdyrgryte hvor det var 600 per porsj.) Passer det å gange opp denne oppskriften med 4, eller blir det for lite saus ift kjøtt da?

 3. Hei!
  Jeg skal ha et stort lag på ca 40 personer…… blir forholdene riktig med å gange opp denne oppskriften med 10? Takknemlig for raskt svar……

 4. Jeg brukte elgskav sistgang. Kjøttet ble desverre seigt. Hva skal jeg gjøre for å unngå at det blir seigt? Stekte det i flere omganger og småkokte gryten i ca. 15 min. Er kvaliteten forskjellig hos leverandørene?

  1. Jeg har dessverre ikke brukt elgskav i matlaging, så har ikke erfaring med om det skal behandles annerledes enn rein og hjort. Men, 15 minutter er uansett alt for kort koketid, og halvparten av det jeg anbefaler i denne oppskriften (til reinskav).

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste