Mange har ønsket oppskrifter på "one pot" og andre kjappe og enkle middagsretter for travle dager. Her kommer derfor enda en one pot - en smakfull vegetarrett som er ferdig på under en halvtime dersom du er litt rask på labben (eller får hjelp til å skjære opp ingrediensene). I gryta har du blant annet pasta, grønnsaker, tomater, kraft og urter, koker opp, lar det småkoke i ca. 20 minutter - før du setter gryta på bordet. Kjapp, enkel og veldig god rustikk mat, som alle klarer å lage!
Ingredienser
350 g | pasta |
1 | rødløk , i små terninger |
3 fedd | hvitløk , finhakket |
2 | gulrøtter , i små terninger |
2 stilker | stangselleri , i små terninger |
1/2 | squash , i små terninger |
250 g | røde linser , ferdig kokt |
100 g | cherrytomater , delt i to |
6 | soltørkede tomater , i biter |
400 g | hermetiske tomater , hakket |
2 ss | tomatpuré |
10 dl | grønnsakskraft |
1 dl | melk eller fløte |
1 ts | oregano , tørket |
2-3 klyper | chiliflak , smak til |
2 ts | balsamicoeddik , smak til |
1/2-1 ts | sukker , smak til |
salt og pepper , smak til | |
parmesan eller annen ost | |
basilikum eller andre urter |
SLIK GJØR DU
Skjær opp grønnsaker og tomater som angitt og ha dem i en gryte. Tilsett deretter pasta, hermetiske tomater, linser, tomatpuré, grønnsakskraft, melk/fløte, balsamicoeddik og krydder, og kok opp. Sett på lokk og la det koke til pastaen er al dente, etter 20-25 minutter. Rør av og til.
Mot slutten av koketiden smaker du til retten med sukker, salt og pepper, og eventuelt litt mer oregano og chiliflak.
Servér retten umiddelbart, med frisk basilikum, revet parmesan og godt brød som tilbehør.
TIPS
- Bruk gjerne en type pasta som trenger litt lengre koketid enn for eksempel spagetti.
- Isteden for grønnsakskraft kan du benytte utblandet grønnsaksfond eller buljongterninger. Bland ut fonden/buljongen etter anvisningen på emballasjen, eller etter smak.
- Dersom du ønsker litt tyggemotstand i linsene kan du vente med å tilsette dem mot slutten av koketiden.
- Alle one pot oppskrifter på bloggen finner du samlet her.
VELBEKOMME!
Følg meg gjerne på Instagram også (@trinesmatblogg), hvor jeg blant annet deler “trinn-for-trinn”-bilder/videoer og litt om hva som skjer “behind the scenes”, som for eksempel da jeg laget og fotograferte denne retten.
Nydelig gryte! Vi kokte den med litt av en kanelstan. Det ga en nydelig smak og kan anbefales.
Sorry! Kanelstang ikke kanelstan:-)
Hei, tror du man kan bruke kyllingkraft?
Ja, det kan du. Da blir det ingen vegetarrett, men det er du sikkert oppmerksom på. 🙂
Hei! Prøvde den i dag. Smakte fantastisk godt! Og så enkelt
Hei:) Siden det når er sånn at pasta ikke er så bra å spise dagen etter… har jeg lest. Går det an å lage denne med hvite bønner feks? Når man lager for en person så er det ofte greit å lage så man har dagen etterpå.
Du mener nok ris! Pasta er ikke noe problem å spise dagen etterpå, kanskje ikke llike godt da! Men det er risrester man ikke skal ta vare på pga baketrievekst.
Begge deler går forresten helt fint, så lenge man avkjøler risen eller pastaen raskt og holder de avkjølt etterpå. 🙂 Det vil si at den kan stå maks 2 timer i romtemperatur før den settes i kjøleskap. Deretter holdbar i 2-3 dager i kjøleskap og skal varmes skikkelig før bruk.
https://www.matprat.no/artikler/oppbevaring-og-holdbarhet/hvordan-oppbevare-rester-av-ris-og-pasta/
Hei:) går det an å bruke hvite bønner istedenfor pasta?
Ja, det går fint.
Hvilken type pasta bruker du i oppskriften her? Likte «utseende» til pastaen 🙂
Det husker jeg ikke. Mulig den er kjøpt i Sverige.
Hei! Ser på bildet at det er cherrytomater i gryten, men finner de ikke i oppskriften?
Nå er de på plass! Takk for at du sa ifra! 🙂
Skal man bare tilsette linsene mot slutten av koketiden? 🙂
Ja, da beholder de litt «tyggemotstand», se tips nr. 3.
Nydelig gryteHvordan er det å fryse den?
Denne var helt snadder. Jeg presterte å glemme å ha i linsene, men det gjorde ingenting, den var kjempegod uansett, gikk ned på høykant. Anbefales!
Så hyggelig å høre at den falt i smak! 🙂
Bruker du hermetiske linser?
Ja.
Hei. Gler oss til å lage denne i dag. Men stussa litt på anslått tidsbruk. Er tidsbruken oppgitt i oppskrifta tid ein brukar etter at alle ingredienser ligg klare, ferdig oppskorne på benken og vatnet/krafta koker?
Nei, tid til å kutte opp grønnsakene skal også være inkludert (men ikke tid til å finne frem i skuffer og skap). Det med tidsbruk er vanskelig å anslå, for man har ulikt tempo og utstyr på kjøkkenet. Og dessuten bruker man ofte lengre tid første gang man lager en rett. Er du litt dreven vil du klare og preppe det meste på 10 minutter, og retten er vanligvis ferdig etter ca. 20 minutter koking hvis man har en kjapp koketopp. Jeg har imidlertid nå endret tidsbruken til 30-45 minutter.
Takk for kjapt svar. 30-45 minutt er nok meir rett enn 25-30 minutt sidan det er anbefalt 20 minutt koketid, ja. Eg har iallfall ikkje sjans til å kutte opp alt og få det på kok i gryta på 5-10 minutt.
Denne smakte utrolig godt! Tusen takk for nydelig oppskrift 🙂
Veldig god oppskrift Trine. Falt i smak hos både sto og små! Tenkte jeg skulle fryse restene, men det ble tomt i gryta gitt 😉
Så hyggelig å høre at det falt i smak! 🙂
Bruker alltid å lykkes med alle oppskriftene dine, men denne ble veldig våt – mer som en suppe. Er det noe jeg har gjort galt? I såtilfelle ville jeg gjerne visst hva, for likte smakene og konseptet med one-pot.
Dette ble skikkelig godt, men pastaen min var allerede ferdig kokt etter 10 min. Kan det ha med at pastaen jeg brukte er glutenfri og vegansk?
Hei Trine, takk for en nydelig gryte! Jeg lurer på, kunne du legge ut på bloggen en god oppskrift på en tyrkisk børek? Jeg elsker kombinasjonen filodeig, ost og spinat. Har søkt på nett, men ikke funnet «hjem». Kunne du sjekke ut en oppskrift?
Kan man fryse restene?
Dette var en god, kjapp og enkel vegetarrett. Hele familien kan like.
I likhet med en annen som har kommentert, ble også min gryte mer som en suppe. Skal det virkelig være 10 dl kraft i den?
Ble velsmakende likevel, det blir jo alle oppskriftene dine
Takk for god oppskrift! Parmesan er som regel ikke vegetarisk, i tilfelle noen ikke er klar over det 🙂