Vaniljekranser er en dekorativ og smakfull dansk julekake med nydelig smak av vanilje og mandler. De karakteristiske rillene får du ved å sprøyte ut deigen med en sprøytepose med stjernetyll. Dette er en av mine julekakefavoritter - prøv dem du også!

Ingredienser

1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
175 g sukker
200 g smør , romtemperert
1 egg
250 g hvetemel
75 g mandelmel

SLIK GJØR DU

Vaniljekranser

Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme. Mål opp ingrediensene. Del vaniljestangen på langs og skrap ut de sorte frøene. Ha frøene i en liten skål sammen med ca. 1 ts av sukkeret. Bruk baksiden av skjeen til å røre/gni sammen vaniljefrøene og sukkeret slik at vaniljefrøene skilles litt fra hverandre. Alternativt kan du benytte vaniljesukker isteden.

Ha romtemperert smør (se tips), sukker og «vaniljesukkeret» i bakebollen og kjør det i kjøkkenmaskinen med en K-spade eller lignende, til alt er godt blandet. Tilsett egget og kjør maskinen i ca. et halvt minutt, og tilsett deretter hvetemel og mandelmel i 2-3 runder. Kjør maskinen til alt er godt blandet, men ikke lengre enn nødvendig.

Vaniljekranser

Ha ca. halvparten av deigen (av gangen) i en sprøytepose med en stor stjernetyll. Sprøyt deigen ut i ca. 10 cm lange strimler på akebrettet, som du former til kranser. Pass på at det er litt mellomrom mellom hver slik at de ikke flyter i hverandre. Hvis deigen er for hard å sprøyte ut kan du la sprøyteposen ligge i romtemperatur i 15-30 minutter før du prøver på nytt.

Stekes på midterste rille i 10-12 minutter, til kjeksene er gylne under og så vidt har fått litt farge oppå. Løft dem umiddelbart over på en bakerist for avkjøling. Oppbevar vaniljekransene i kakeboks eller glass med lokk (må i så fall oppbevares mørkt). Vaniljekransene er holdbare i ca. 3 uker.

Vaniljekranser

TIPS

  • Det er her viktig at du benytter romtemperert smør. Hvis smøret er for hardt kan du få problemer med å sprøyte ut vaniljekransene. Hvis du har glemt å ta frem smøret kan du skjære det med en ostehøvel og deretter la det hvile i romtemperatur noen minutter, slik at det får en mykere konsistens.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Det står helt til å begynne med i arbeidsbeskrivelsen: «Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme»

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste