Vaniljekranser er en dekorativ og smakfull dansk julekake med nydelig smak av vanilje og mandler. De karakteristiske rillene får du ved å sprøyte ut deigen med en sprøytepose med stjernetyll. Dette er en av mine julekakefavoritter - prøv dem du også!
Ingredienser
1 | vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker |
175 g | sukker |
200 g | smør , romtemperert |
1 | egg |
250 g | hvetemel |
75 g | mandelmel |
SLIK GJØR DU
Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme. Mål opp ingrediensene. Del vaniljestangen på langs og skrap ut de sorte frøene. Ha frøene i en liten skål sammen med ca. 1 ts av sukkeret. Bruk baksiden av skjeen til å røre/gni sammen vaniljefrøene og sukkeret slik at vaniljefrøene skilles litt fra hverandre. Alternativt kan du benytte vaniljesukker isteden.
Ha romtemperert smør (se tips), sukker og «vaniljesukkeret» i bakebollen og kjør det i kjøkkenmaskinen med en K-spade eller lignende, til alt er godt blandet. Tilsett egget og kjør maskinen i ca. et halvt minutt, og tilsett deretter hvetemel og mandelmel i 2-3 runder. Kjør maskinen til alt er godt blandet, men ikke lengre enn nødvendig.
Ha ca. halvparten av deigen (av gangen) i en sprøytepose med en stor stjernetyll. Sprøyt deigen ut i ca. 10 cm lange strimler på akebrettet, som du former til kranser. Pass på at det er litt mellomrom mellom hver slik at de ikke flyter i hverandre. Hvis deigen er for hard å sprøyte ut kan du la sprøyteposen ligge i romtemperatur i 15-30 minutter før du prøver på nytt.
Stekes på midterste rille i 10-12 minutter, til kjeksene er gylne under og så vidt har fått litt farge oppå. Løft dem umiddelbart over på en bakerist for avkjøling. Oppbevar vaniljekransene i kakeboks eller glass med lokk (må i så fall oppbevares mørkt). Vaniljekransene er holdbare i ca. 3 uker.
TIPS
- Det er her viktig at du benytter romtemperert smør. Hvis smøret er for hardt kan du få problemer med å sprøyte ut vaniljekransene. Hvis du har glemt å ta frem smøret kan du skjære det med en ostehøvel og deretter la det hvile i romtemperatur noen minutter, slik at det får en mykere konsistens.
LYKKE TIL!
Hei 🙂 Kan mandelmel byttes til noe annet og i tilfelle hva? Vi er allergiske mot mandler..
Du kan sikkert erstatte mandelmelet med hvetemel, men er usikker på hvordan deigen vil holde formen når du steker den. Kanskje du heller skal lage vaniljekjeks? https://trinesmatblogg.no/recipe/en-deig-tre-sorter-julekjeks/
Nå er brettet klart til steking
Men hvilke temperatur skal de stekes på?
Det står helt til å begynne med i arbeidsbeskrivelsen: «Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme»
Kan man bruke kikertlake i steden for egg?
Det har jeg aldri testet selv, så tør ikke å anbefale det.