Bak deilige boller og fyll dem med vaniljekrem og friske bringebær eller blåbær. Her har bollene fått en ny vri, se hvordan du gjør det nedenfor. Det tar litt tid å forme dem, men du vil garantert imponere. Har du det travelt smaker de like godt om du former dem som vanlige skoleboller.

Ingredienser

SØT GJÆRDEIG

900 g hvetemel
150 g sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
5 dl melk
1 egg
25 g gjær , gjerne rød type
150 g smør

FYLL & TOPPING

500 g vaniljekrem (ca.)
100 g bringebær eller blåbær
1 egg til pensling
perlesukker eller melis

SLIK GJØR DU

Vaniljeboller med bringebær

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet (se tips). Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer hvetemel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 time.

Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen etter denne oppskriften. Du kan også benytte ferdig vaniljekrem.

Vaniljeboller med bringebær

Ha den ferdighevede gjærdeigen på melet underlag og kjevle den ut til en kvadratisk deig som er ca. 50 x 50 cm. La deigen hvile noen minutter, og skjær den deretter opp i firkanter som er ca. 10 x 10 cm. Skjær et snitt ca. 1 cm fra kanten i det ene hjørnet, og gjør det samme på motsatte hjørnet, se bilde over. Jeg brukte kaketrinse og saks til dette.

Brett de to hjørnene over hverandre.

Vaniljeboller med bringebær

Fyll baksten med vaniljekrem (bruk gjerne sprøytepose) og friske bær (eller tykt syltetøy). Fordel baksten på 2-3 bakepapirkledde bakebrett, og la dem etterheve under plast eller et klede i ca. 45 minutter.

Vaniljeboller med bringebær

Pensle baksten med sammenvispet egg og dryss gjerne over litt perlesukker. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) på midterste rille i 13-15 minutter, til de har en gyllen overflate og er lett brune under. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så det kan være lurt å følge med de siste minuttene. La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og legg deretter bollene på en rist for videre avkjøling.

Vaniljeboller med bringebær

Nyt bollene lune sammen med en kopp god kaffe, og gjerne sammen med noen du er glad i. Dersom du droppet perlesukker før steking kan du gi bollene et lett dryss med siktet melis før servering.

TIPS

  • Bruk kardemommekjerner som du knuser i en morter. Det gir den beste smaken. Kardemommekjerner får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker og i nettbutikker som selger krydder.
  • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
  • Fersk gjær kan byttes ut med tørrgjær, litt over en halv pose. Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til ca. 20 grader. Har du bedre tid kan du kaldheve deigen i kjøleskapet natten over, les mer her.
  • Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med litt ekstra melk (ca. 1/2 dl) i deigen, og droppe å pensle bollene før steking.
  • Bruk friske bær, ikke frosne. Alternativt kan du benytte tykt syltetøy isteden for bær.
  • Baksten kan fryses. La dem tine på kjøkkenbenken og varm dem deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 4 minutter.
  • Alle oppskriftene på boller/snurrer finner du samlet her.

Vaniljeboller med bringebær

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Det så godt ut, disse skal jeg lage. Jeg har ikke kjøkkenmaskin, og vil gjerne kjøpe meg en nå med det første, hvilken bruker du?
    Mvh Elise

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste