For en stund siden fikk jeg en hyggelig e-post fra en leser som ønsket oppskrift på Zuppa Frantoiana, en grønnsaksuppe fra Toscana. Den finnes i ulike varianter, og etter å ha testet litt endte jeg opp med denne, som er min tilnærming til oppskriften. Suppen lages vanligvis med tørre borlottibønner som skal bløtlegges og kokes. Jeg har imidlertid "juksa litt" og brukt ferdig kokte hermetiske borlottibønner, noe som gjør at jeg kan sette suppegryta på bordet på under en halvtime. Bruk gode (hele) hermetiske tomater som du deler i mindre biter og tilsetter rett før servering, slik at de ikke koker inn. Prøv denne deilige suppen du også - kjapt, enkelt og veldig, veldig godt!

PS. Dersom du ønsker å lage en vegetarisk suppe er det bare å droppe bacon og parmesan, samt erstatte kyllingkraften med grønnsakkraft.

Ingredienser

SUPPEN

1 gul løk , i terninger
2-3 ss olivenolje
150 g bacon , i terninger (kan sløyfes)
2 fedd hvitløk , finhakket
10 dl kyllingkraft eller grønnsakkraft
2-3 gulrot , i terninger
2 potet , i terninger
2 stilker stangselleri , i biter
1 laurbærblad
225 g borlottibønner el. (ferdig kokt)
50-100 g spinat
1 boks hermetiske tomater (hele)
1-2 klyper chiliflak
salt og pepper

TILBEHØR

extra virgin olivenolje
frisk persille , finsnittet
chiliflak
parmesan , smuldret/revet
godt brød

SLIK GJØR DU

Toscansk grønnsaksuppe med bacon

Skjær opp grønnsaker og bacon som angitt. Finn frem en gryte. Stek løken i litt olivenolje et par minutter og tilsett deretter baconet. La det steke videre til løken er blank og myk. Tilsett hvitløk og la det surre et par minutter før du tilsetter kyllingkraft, gulrot, potet, stangselleri og laurbærblad. Kok opp og la det småkoke til rotgrønnsakene er knapt møre. Krydre med chiliflak, salt og pepper.

Mens suppen koker fisker du de hermetiske tomatene ut av boksen og skjærer dem i jevnstore biter. Ta vare på tomatsausen som er igjen i boksen.

Toscansk grønnsaksuppe med bacon

Skyll de ferdig kokte bønnene under rennende vann og ha dem i gryta sammen med spinaten. La det stå å putre et par minutter, til spinaten faller sammen. Fjern laurbærbladet. Ha i tomatbitene og ca. halvparten av tomatsausen (se tips). Når tomatbitene er gjennomvarme er suppen klar til servering.

Drypp litt av din beste olivenolje over suppen, og gi den gjerne et lite dryss med hakket persille, chiliflak og smuldret parmesan. Nytes umiddelbart sammen med godt brød.

Toscansk grønnsaksuppe med bacon

TIPS

  • I stedet for kraft kan du benytte utblandet fond eller buljong. Bland ut fonden eller buljongen etter anvisningen på emballasjen, eller etter smak. Dersom du ønsker mer tomatsmak på suppen kan du tilsette resten av tomatsausen i suppen.
  • Borlottibønnene kan gjerne byttes ut med andre bønner, for eksempel hvite bønner eller kikerter. Spinaten kan erstattes med grønnkål, og gulroten kan gjerne erstattes med gresskar.
  • Baconet kan eventuelt erstattes med pancetta. Dersom du ønsker å lage en vegetarisk suppe dropper du selvsagt bacon/pancetta og parmesan, og benytter grønnsakkraft istedenfor kyllingkraft.

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste