For en stund siden fikk jeg en hyggelig e-post fra en leser som ønsket oppskrift på Zuppa Frantoiana, en grønnsaksuppe fra Toscana. Den finnes i ulike varianter, og etter å ha testet litt endte jeg opp med denne, som er min tilnærming til oppskriften. Suppen lages vanligvis med tørre borlottibønner som skal bløtlegges og kokes. Jeg har imidlertid "juksa litt" og brukt ferdig kokte hermetiske borlottibønner, noe som gjør at jeg kan sette suppegryta på bordet på under en halvtime. Bruk gode (hele) hermetiske tomater som du deler i mindre biter og tilsetter rett før servering, slik at de ikke koker inn. Prøv denne deilige suppen du også - kjapt, enkelt og veldig, veldig godt!
PS. Dersom du ønsker å lage en vegetarisk suppe er det bare å droppe bacon og parmesan, samt erstatte kyllingkraften med grønnsakkraft.
Ingredienser
SUPPEN
1 | gul løk , i terninger |
2-3 ss | olivenolje |
150 g | bacon , i terninger (kan sløyfes) |
2 fedd | hvitløk , finhakket |
10 dl | kyllingkraft eller grønnsakkraft |
2-3 | gulrot , i terninger |
2 | potet , i terninger |
2 stilker | stangselleri , i biter |
1 | laurbærblad |
225 g | borlottibønner el. (ferdig kokt) |
50-100 g | spinat |
1 boks | hermetiske tomater (hele) |
1-2 klyper | chiliflak |
salt og pepper |
TILBEHØR
extra virgin olivenolje | |
frisk persille , finsnittet | |
chiliflak | |
parmesan , smuldret/revet | |
godt brød |
SLIK GJØR DU
Skjær opp grønnsaker og bacon som angitt. Finn frem en gryte. Stek løken i litt olivenolje et par minutter og tilsett deretter baconet. La det steke videre til løken er blank og myk. Tilsett hvitløk og la det surre et par minutter før du tilsetter kyllingkraft, gulrot, potet, stangselleri og laurbærblad. Kok opp og la det småkoke til rotgrønnsakene er knapt møre. Krydre med chiliflak, salt og pepper.
Mens suppen koker fisker du de hermetiske tomatene ut av boksen og skjærer dem i jevnstore biter. Ta vare på tomatsausen som er igjen i boksen.
Skyll de ferdig kokte bønnene under rennende vann og ha dem i gryta sammen med spinaten. La det stå å putre et par minutter, til spinaten faller sammen. Fjern laurbærbladet. Ha i tomatbitene og ca. halvparten av tomatsausen (se tips). Når tomatbitene er gjennomvarme er suppen klar til servering.
Drypp litt av din beste olivenolje over suppen, og gi den gjerne et lite dryss med hakket persille, chiliflak og smuldret parmesan. Nytes umiddelbart sammen med godt brød.
TIPS
- I stedet for kraft kan du benytte utblandet fond eller buljong. Bland ut fonden eller buljongen etter anvisningen på emballasjen, eller etter smak. Dersom du ønsker mer tomatsmak på suppen kan du tilsette resten av tomatsausen i suppen.
- Borlottibønnene kan gjerne byttes ut med andre bønner, for eksempel hvite bønner eller kikerter. Spinaten kan erstattes med grønnkål, og gulroten kan gjerne erstattes med gresskar.
- Baconet kan eventuelt erstattes med pancetta. Dersom du ønsker å lage en vegetarisk suppe dropper du selvsagt bacon/pancetta og parmesan, og benytter grønnsakkraft istedenfor kyllingkraft.
VELBEKOMME!
KN man bruke annet en bønner.Tåler bønner dårlig
Kjersti:Du kan sikker bruke linser eller kikerter om du tåler fer, eller bare droppe å ha det i.
Bytt gjerne ut bønnene med linser, kikerter, pasta eller mer av grønnsakene. Lykke til!
Kan jeg fryse ned denne? Blir den like god når den varmes opp igjen?
Fantastisk god suppe kan virkelig anbefales
Forslag for å bytte ut løk? Har noen i familien som ikke tåler det.
Du kan droppe løken, eventuelt tilsette litt vårløk og/eller litt mer hvitløk i steden.
Meget god suppe! Familien var meget begeistret