Familiens pizzafavoritter serveres på deilig surdeigsbunn. Denne er toppet med hvit pizzasaus, coppaskinke, oliven og fior de latte. Fior de latte er en fastere type mozzarella fra Sør-Italia som er perfekt til pizza. Osten får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker. Dersom du ikke får tak i det kan du selvsagt benytte mozzarella eller gulost isteden.

PS. Dersom surdeigsbakst er ganske nytt for deg anbefaler jeg deg å ta en titt på innleggene under "tips" avslutningsvis. Her har jeg samlet det du trenger for å komme i gang. Her finner du også oppskrift på andre typer pizzabunner dersom du har lyst til å lage pizza uten surdeigsbunn.

Ingredienser

PIZZABUNN

100 g surdeigstarter
300 g vann
500 g pizzamel (tipo 00) eller siktet hvetemel
1/2-3/4 ts flaksalt
1 ss ekstra virgin olivenolje

HVIT PIZZASAUS

300 g crème fraîche eller rømme
1-2 fedd hvitløk , finhakket
1/2 rød chili (ca.), finhakket
1 ss ekstra virgin olivenolje
salt og pepper

TOPPING

100 g coppaskinke
200 g fior di latte eller mozzarella (ca.)
10-12 cherrytomater , delt i to
1 neve sorte oliven
tørket oregano
ruccula eller frisk oregano/basilikum
parmesan i flak

SLIK GJØR DU

Surdeigspizza

Mat surdeigstarteren minst 5 timer før du skal sette deigen, slik at du har ca. 100 gram aktiv/moden surdeigstarter. Surdeigstarteren er klar til baking når den bobler og er tykk og fin. Det optimale er at den får stå i 5-12 timer, men du kan vanligvis bake med den fra 5-24 timer etter at du matet starteren. Dersom du er usikker på om starteren er bakeklar kan du gjøre «flytetesten», les mer om det her.

Når surdeigstarteren er bakeklar har du den i bakebollen sammen med pizzamel, vann og salt. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet til deigen samler seg. Spe eventuelt med mer vann dersom deigen er tørr, eller mer mel dersom den er klissete. Øk til middels hastighet og elt deigen i ca. 10 minutter. Tilsett olivenolje og elt i ytterligere 5-10 minutter, til du har en fin og smidig deig som slipper bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur i 2-3 timer. Del deigen i 2-4 jevnstore biter, avhengig av hvor stor pizza du ønsker. Form deigbitene til boller og fordel dem (med litt mellomrom mellom hver) i en stor form med litt olivenolje i bunnen. Sett på lokk eller kle formen med plastfolie. Sett deretter deigen i kjøleskapet i 12-48 timer. La deigen hvile på kjøkkenbenken i 1-2 timer før utbaking. (Dersom du heller ønsker å lage en «vanlig» pizzadeig, napolitansk pizzadeig eller en eltefri, finner du oppskrifter på det her.)

Hvit pizzasaus

Mens pizzadeigen hever lager du pizzasausen. Bland sammen créme fraîche/rømme, chili, hvitløk og olivenolje. Smak til med salt og pepper. La gjerne sausen stå å trekke noen minutter, slik at de gode smakene får satt seg. Dersom du ønsker å lage rød pizzasaus isteden kan du sjekket ut denne oppskriften.

Sett stekeovnen på maksimal temperatur (over- og undervarme) og sett samtidig et bakestål/en bakesten i ovnen ca. 45 minutter før du skal begynne å steke pizzaen. Dersom du skal steke pizzaen på stekeovnens bakebrett setter du det inn i stekeovnen ca. 10 minutter før. (Les mer om steking av pizza her.)

Finn frem toppingen, slik at du har alt klart før du setter i gang.

Surdeigspizza med coppa

Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og kjevle den tynt utover, eller gjør som proffene og bak den ut med hendene. Legg deigen på en pizzaspade eller et bakepapirkledd bakebrett. Smør pizzasausen jevnt og tynt utover, men ikke helt ut i kantene, og fordel coppaskinke, fior di latte/mozzarella, tomater og oliven jevnt utover. Dryss gjerne over litt tørket oregano for ekstra smak.

Ha pizzaen over på det oppvarmede underlaget og la den steke til den har en lett gyllen farge oppå og noen brune flekker på undersiden. I min stekeovn tar det 5-6 minutter (på 10 mm bakestål og 300 grader). Dersom du steker pizzaen på stekeovnens bakebrett må du beregne noe lengre steketid, omtrent 10-15 minutter.

Ha gjerne på noen flak med parmesan og ruccula eller friske urter, og server pizzaen umiddelbart.

Surdeigspizza med coppa

TIPS

  • Varier med ulik topping på pizzasausen, og bruk gjerne rester av skinke, salami og ost du har liggende. Alle pizzaoppskriftene på bloggen + oppskrift på ulike pizzasauser, flere typer pizzadeiger, samt tips om utbaking og steking av pizza finner du samlet her
  • Alle tips, triks og oppskrifter med surdeig finner du samlet her

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste