Familiens pizzafavoritter serveres på deilig surdeigsbunn. Vi er skjønt enige om at surdeig tar pizzaen til nye høyder. Prøv det for eksempel på Pizza Diavola, som er en smakfull og spicy klassiker som garantert vil piffe opp pizzakvelden din - deilig surdeigsbunn med en fyldig tomatsaus, chilisalami og 'nduja, mozzarella og sorte oliven. Dette er spicy saker, og det er nok ikke uten grunn at den også omtales som "Djevelens pizza".

PS. Dersom surdeigsbakst er ganske nytt for deg anbefaler jeg deg å ta en titt på innleggene under "tips" avslutningsvis. Her har jeg samlet det du trenger for å komme i gang. Her finner du også oppskrift på andre typer pizzabunner dersom du har lyst til å lage Pizza Diavola uten surdeigsbunn.

Ingredienser

PIZZABUNN

100 g surdeigstarter
300 g vann (ca. 20 grader)
500 g pizzamel (tipo 00) eller siktet hvetemel
1/2-3/4 ts flaksalt
1 ss olivenolje

PIZZASAUS

400 g hermetiske tomater
1-2 fedd hvitløk , finhakket
1 ss ekstra virgin olivenolje
1-2 klyper sukker
salt og pepper

TOPPING

100 g chilisalami eller annen smaksrik salami
50 g 'nduja eller 1 rød chili
2 mozzarella , i biter
1 rødløk , i tynne båter
1 neve sorte oliven
tørket oregano
frisk oregano eller basilikum (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Surdeigspizza

Mat surdeigstarteren minst 5 timer før du skal sette deigen, slik at du har ca. 100 gram aktiv/moden surdeigstarter. Surdeigstarteren er klar til baking når den bobler og er tykk og fin. Det optimale er at den får stå i 5-12 timer, men du kan vanligvis bake med den fra 5-24 timer etter at du matet starteren. Dersom du er usikker på om starteren er bakeklar kan du gjøre «flytetesten», les mer om det her.

Når surdeigstarteren er bakeklar har du den i bakebollen sammen med pizzamel, vann og salt. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet til deigen samler seg. Spe eventuelt med mer vann dersom deigen er tørr, eller mer mel dersom den er klissete. Øk til middels hastighet og elt deigen i ca. 10 minutter. Tilsett olivenolje og elt i ytterligere 5-10 minutter, til du har en fin og smidig deig som slipper bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur i 2-3 timer. Del deigen i 2-4 jevnstore biter, avhengig av hvor stor pizza du ønsker. Form deigbitene til boller og fordel dem (med litt mellomrom mellom hver) i en stor form med litt olivenolje i bunnen. Sett på lokk eller kle formen med plastfolie. Sett deretter deigen i kjøleskapet i 12-48 timer. La deigen hvile på kjøkkenbenken i 1-2 timer før utbaking. (Dersom du heller ønsker å lage en «vanlig» pizzadeig, napolitansk pizzadeig eller en eltefri, finner du oppskrifter på det her.)

Rød pizzasaus

Mens pizzadeigen hever lager du pizzasausen. Hell tomatene i et dørslag og la dem stå å renne av i minst 30 minutter uten at du rører i dem. (Dersom du har det travelt kan du la dem renne av litt kortere og røre litt i tomatene med en skje.) Ha de avrente tomatene i en liten bolle og tilsett finhakket hvitløk og olivenolje. Smak til med sukker, salt og pepper. Ønsker du en slett saus kan du kjøre den med en stavmikser eller blender. La gjerne sausen stå å trekke i romtemperatur en stund, slik at de gode smakene får satt seg. Dersom du ønsker å lage en langtidskokt tomatsaus eller hvit pizzasaus kan du sjekket ut denne oppskriften.

Sett stekeovnen på maksimal temperatur (over- og undervarme) og sett samtidig et bakestål/en bakesten i ovnen ca. 45 minutter før du skal begynne å steke pizzaen. Dersom du skal steke pizzaen på stekeovnens bakebrett setter du det inn i stekeovnen ca. 10 minutter før. (Les mer om steking av pizza her.)

Surdeigspizza Diavola

Finn frem toppingen, slik at du har alt klart før du setter i gang.

Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og kjevle den tynt utover, eller gjør som proffene og bak den ut med hendene. Legg deigen på en pizzaspade eller et bakepapirkledd bakebrett. Smør pizzasausen jevnt og tynt utover, men ikke helt ut i kantene, og fordel chilisalami, ‘nduja, mozzarella, rødløk og oliven jevnt utover. Dryss gjerne over litt tørket oregano for ekstra smak. ‘Nduja kan eventuelt byttes ut med en rød chili i tynne skiver.

Surdeigspizza Diavola

Ha pizzaen over på det oppvarmede underlaget og la den steke til den har en lett gyllen farge oppå og noen brune flekker på undersiden. I min stekeovn tar det 5-6 minutter (på 10 mm bakestål og 300 grader). Dersom du steker pizzaen på stekeovnens bakebrett må du beregne noe lengre steketid, omtrent 10-15 minutter.

Ha gjerne på noen friske oreganoblader, og server pizzaen umiddelbart.

Surdeigspizza Diavola

PS. Den ustekte pizzaen er en stor pizza utbakt med kjevle, mens den ferdigstekte pizzaen er porsjonspizza utbakt med hendene.

TIPS

  • Varier med ulik topping på pizzasausen, og bruk gjerne rester av skinke, salami og ost du har liggende. Alle pizzaoppskriftene på bloggen + oppskrift på ulike pizzasauser, flere typer pizzadeiger, samt tips om utbaking og steking av pizza finner du samlet her
  • Alle tips, triks og oppskrifter med surdeig finner du samlet her

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine,
    Jeg har fulgt oppskriften din for surdeigspizza 3 gr og har dessverre hatt problem under utbakingen. Deigen er ikke elastisk nok slik at det blir lett hull i midten når jeg former ballene. Hva tror du er problemet, for løs eller for tørr deig? Har fulgt dine anbefalinger mht til elting, hevetid og ingredienser. Brukt Tipo 00 mel. Håper du kan gi meg noen gode tips
    Vennlig hilsen Eva-Mari

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste