Vi har en liten busk med deilige røde stikkelsbær i hagen, som alltid gir nydelig syltetøy. Årets stikkelsbærsyltetøy, som forøvrig ble tilberedt mens jeg ble intervjuet av en journalist fra NRK P2, ble smaksatt med frøene fra en vaniljestang, noe som hever syltetøyet enda et par hakk. Det meste blir jo litt bedre med litt vanilje, ikke sant?

Ingredienser

1 1/2 kg stikkelsbær , røde og/eller grønne
1 dl vann
750 g syltesukker
1 vaniljestang , frøene

SLIK GJØR DU

Stikkelsbærsyltetøy med vanilje

Rens stikkelsbærene og skyll dem i kaldt vann. Finn frem en tykkbunnet kjele og kok opp bær og vann på svak varme. Splitt vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frøene og stangen sammen med bærene og la det stå å småkoke på lav varme (under lokk) i ca. 15 minutter, til de fleste bærene har falt sammen. Rør av og til, og knus gjerne noen av bærene med sleiva.

Tilsett syltesukker, eller sukker og pektin/syltepulver, og rør godt sammen. Gi syltetøyet et forsiktig oppkok og smak til med mer sukker om nødvendig (grønne stikkelsbær er surere enn røde, og vil nok trenge mer sukker). Fjern vaniljestangen, og deretter det hvite skummet som danner seg på toppen.

Når sukkeret er helt oppløst har du syltetøyet i rene, varme syltetøyglass (les mer om rengjøring av syltetøyglass her). Sett umiddelbart på lokket. Avkjøl helt og oppbevar syltetøyet i en kald mørk kjeller eller i fryseboksen. Dersom du skal fryse syltetøyet er det viktig at du ikke fyller glasset helt opp, slik at du unngår at det sprekker under innfrysningen.

Stikkelsbærsyltetøy nytes på godt brød, rundstykker og nystekte vafler, eller sammen med deilige oster – for eksempel.

Stikkelsbærsyltetøy med vanilje

Alle syltetøyoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

Hør P2-portrettet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste