Jeg har mange gode barndomsminner om vafler. En av mine første matminner er at jeg stekte vafler sammen med mamma, og jeg husker også hyttebesøkene hos mormor og morfar, hvor mormor nesten alltid hadde satt i gang "vaffelpressa" før vi kom. Jeg fikk hjelpe mormor å klippe bort "blonder", og å klippe vaffelhjertene fra hverandre. Mormors vafler var alltid lette og sprø, og det var fordi hun alltid tilsatte litt vann i røra - hvisket hun meg i øret etter at jeg fikk mitt eget vaffeljern på hybelkjøkkenet. Det har jeg også gjort i denne røra, som egentlig er en ganske "standard" oppskrift som gjerne kan varieres etter hva du har tilgjengelig, se tips nedenfor. Det gjorde nemlig mormor også, for hun brukte opp det hun hadde.

Lag vafler og skap gode minner du også! Dersom været spiller på lag og du ellers har muligheten til det, ta med deg vaffeljernet ut på terrassen i vårsola - og stek og nyt vaflene utendørs!

Ingredienser

VAFLER

3 egg
50 g sukker
5 dl melk
450 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 ts natron
1/2 ts kardemomme
1 1/2 - 2 dl vann
175 g smør

FORSLAG TIL TILBEHØR

syltetøy
ost
rømme

SLIK GJØR DU

Finn frem en liten kjele og smelt smøret på middels varme, og la det avkjøles noe. Pisk egg og sukker godt sammen, og tilsett melk, hvetemel, vaniljesukker, bakepulver, natron og kardemomme, og pisk til du får en klumpfri røre. Bruk gjerne kjøkkenmaskin med visper, men du kan fint piske det sammen for hånd også. Spe med vann til du får en glatt og fin røre. Rør inn smeltet smør til slutt. La vaffelrøren svelle i minst 15 minutter, men gjerne lengre. Dersom røren virker litt «deigete» kan du røre inn litt mer melk/vann.

Finn frem vaffeljernet, og sørg for at det er varmt før du setter i gang med stekingen. Pensle jernet med litt smør, og stek vaflene til de får ønsket farge. Det er vanligvis ikke nødvendig å pensle vaffeljernet mellom hver steking, det vil være avhengig av stekeegenskapene til vaffeljernet ditt.

La vaflene avkjøles på rist et par minutter, og nyt dem gjerne lunkne med syltetøy og en rømmeklatt, eller med brunost på.

Sprø vafler

TIPS

  • I vaffelrøren kan du tilsette det du har tilgjengelig av meieriprodukter, det er nemlig en ypperlig anledning til å få ryddet ut gamle bokser og kartonger fra kjøleskapet, som for eksempel fløte, rømme, kefir eller creme fraiche. Hold igjen litt på melet, eller tilsett litt mer væske enn det står i oppskriften.
  • Bytt gjerne ut litt av hvetemelet med grovt mel slik at vaflene «metter» litt mer.
  • Alle vaffeloppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hvorfor så mye mer smør enn andre oppskrifter ? Nå har jeg ikke smakt dem enda men synes det var mye smør. 175 g. Har laget røren men skal spise dem etterpå

  2. Jeg har smakt på vaffelene og de er meget gode. Også er det veldig godt å kunne steke uten å måtte smøre mellom hver steking, eller å måtte pirke de ut fra vaffeljernet.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste