Tilslørte bondepiker, eller sprø trønderpiker som jeg kaller dem her, er en populær dessert nå på høsten når epletrærne bugner av friske og fine epler. Her legges eplekompotten lagvis med sprøstekte brødsmuler og en myk fløtekrem, og det hele toppes med en litt syrlig eplesirup.

Pass på at eplekompotten, smulene og kremen ikke blir for søt, så hold gjerne igjen litt på sukkeret og smak til etter hvert. Eplesirupen kan gjerne droppes hvis du ønsker en mere tradisjonell dessert.

Ingredienser

EPLESIRUP

3 ss sukker
2 dl eplemost

EPLEKOMPOTT

4 epler , i terninger
1/2 dl eplemost , eplejuice eller vann
1-2 ts sitronsaft
50 g sukker (ca.)

SPRØ SMULER

2 ss smør
1 dl panko eller brødrasp
2 ss havregryn (store)
1 ss brunt sukker
1/4 - 1/2 ts kanel

FLØTEKREM

3 dl kremfløte
1 ts sukker

SLIK GJØR DU

SPRØ TRØNDERPIKER MED EPLESIRUP

Begynn med eplesirupen, som gjerne kan forberedes lang tid i forveien. La sukkeret smelte i en varm stekepanne til det blir lys brunt og blir karamellisert. Pass på at sukkeret ikke blir brent. Tilsett eplemosten og rør godt sammen. La blandingen reduseres til den tykner. Vær obs på at den tykner ytterligere når den avkjøles. Ha den avkjølte sirupen på et lite glass med lokk og oppbevar den i romtemperatur.

Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær i jevnstore terninger. Ha eplene i en kjele sammen med eplejuice og sitronsaft og la det koke på middels til lav varme, til eplene er møre, men ikke kokt i stykker. Smak til med sukker mot slutten av koketiden. La eplekompotten avkjøles helt.

Smelt smøret i en stekepanne eller kjele, og ha i panko, havregryn og brunt sukker. Brunes lett på middels varme et par minutter, under stadig omrøring, til sukkeret smelter og blandingen er lett gyllen. Smak til med kanel. Avkjøles på et fat eller lignende.

Pisk kremfløte og sukker til du har en myk krem.

Finn frem 4-5 glass eller dessertskåler og fordel krønsj, eplekompott og krem lagvis, og gjenta gjerne prosedyren en gang til hvis du ikke har vært for raus på den første runden. Topp det hele med litt eplesirup og nyt desserten umiddelbart.

SPRØ TRØNDERPIKER MED EPLESIRUP

TIPS

  • Lag gjerne litt ekstra eplekompott og ha i fryseren, så kan du kjapt og enkelt trylle frem en deilig dessert når behovet måtte melde seg. Dersom du har ferdig eplemos kan du gjerne benytte det isteden.
  • Panko/brødrasp kan erstattes med kavring eller havrekjeks. Dersom kjeksene er søte bør du justere ned sukkermengden i krønsjen noe.
  • Eplesirupen er holdbar i mange uker. Smaker også godt sammen med eplekake og vaniljeis/krem.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette var en fantastisk god oppskrift som ble en nydelig avslutning på vår allehelgensmiddag. Denne lager jeg garantert igjen!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste