I dag kan jeg friste med en gammel favoritt som jeg bakte første gang i 1997, etter at jeg fant oppskriften i et matblad. En deilig "snurr" med et smakfullt og litt syrlig fyll, som blant annet består av mandler, crème fraîche, rosiner og sitron. Jeg har siden den gang tilpasset gjærdeigen til metoden jeg benytter i dag (med langvarig elting og smøret eltes inn til slutt), noe som gjør dem enda bedre! Sett gjerne sammen flere snurrer til en "rosett", slik at de hever i hverandre og blir ekstra myke og saftige.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

600 g hvetemel
100 g sukker
2 1/2 dl melk (ca. 20 grader)
3 egg
15 g gjær
1/2 ts kardemomme
1 klype salt
100 g smør , i terninger

MANDELFYLL

150 g crème fraîche
1 egg
150 g mandler , hakket
100 g rosiner
75 g brunt sukker
1 ts kanel
1/2 sitron , revet skall

TOPPING

1 egg
melis

SLIK GJØR DU

Snurrer med mandelfyll

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og elt i ca. 10 minutter. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 ½ time. Ønsker du dette mer utførlig beskrevet kan du ta en titt her (eller under “tips” øverst i innlegget).

Mens deigen hever rører du sammen ingrediensene til mandelfyllet. 

Ha den ferdighevede gjærdeigen på melet underlag og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 55 x 35 cm. Fordel mandelfyllet utover leiven og rull den sammen. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen til en jevn, fast pølse. Skjær pølsen opp i ca. 18 jevnstore emner, ca. 3 cm brede.

Fordel snurrene på to bakepapirkledde bakebrett med god avstand i mellom hver. Jeg har her stekt ca. 2/3 av snurrene i en rund form som er ca. 32 cm i diameter, og satt dem ganske tett slik at de hevet inn i hverandre og dannet en liten «rosett». Alternativt kan du sette snurrene ganske tett sammen på ett bakepapirkledd bakebrett. La snurrene etterheve under plast eller et klede i ca. 45 minutter.

Visp sammen egget og pensle baksten. Stekes ved 215 grader (hvis du lar snurrene heve i hverandre) i 15-20 minutter. Dersom du velger å steke snurrene «single» steker du dem ved 225 grader i 12-14 minutter. I begge tilfellene stekes snurrene midt i ovnen, på over- og undervarme. De er ferdigstekte når de har en gyllen overflate og er lett brune under. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så det kan være lurt å følge med de siste minuttene. La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og legg deretter snurrene på en rist for videre avkjøling.

Snurrer med mandelfyll

Nyt snurrene lune – og gjerne med et lite dryss med siktet melis eller melisglasur på toppen (se tips nedenfor).

TIPS

  • Dersom du ønsker å dekorere snurrene med melisglasur kan du røre sammen ca. 200 gram melis med litt sitronsaft, til du får en jevn og passe tykk glasur.
  • Hvis du ikke skal spise alle snurrene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. La snurrene tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!
  • Ta gjerne også en titt her hvor du finner alle bolle- og snurreoppskriftene på bloggen samlet.

Snurrer med mandelfyll

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Du kan erstatte eggene i deigen med mer melk, og ellers droppe egget i fyllet (evt. erstatte det med litt mer creme fraiche). Lykke til!

  1. Jeg har bakt i mange år nå og brukt mine gamle oppskrifter og trodde jeg bakte god gjærbakst. I dag da jeg prøvde denne oppskriften åpnet en ny gjærbakstverden for meg 🙂 En aldeles nydelig deig og smak. Denne er lagret i mine favoritter 😀

  2. Hei, snurrende ble kjempegode, men også hos meg ble fyllet tyntflytende og mye søl. Ser at det er nevnt tidliger. Håper du kan gi et tips for å unngå dette!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste