Snickerskake er alltid en hit på kakebordet, og spesielt denne som toppes med fløyelsmyk krem, salte peanøtter og salt karamellsaus. Den er enkel å lage og ypperlig til å dele med mange. Er dere mange til bords kan du gjerne lage den i langpannen, se tips avslutningsvis.

Ingredienser

KAKEBUNN

3 eggehviter
150 g sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
150 g peanøtter (salte)
75 g Ritz-kjeks

SJOKOLADEFYLL

100 g kokesjokolade (gjerne 55% kakaoinnhold)
50 g smør
50 g melis
3 eggeplommer

SALT KARAMELLSAUS

100 g sukker
3 ss vann
50 g smør
1 dl kremfløte
1/2 - 1 ts flaksalt

KREM & DEKOR

3 dl kremfløte
1 ts sukker
50-75 g peanøtter

SLIK GJØR DU

Sett stekovnen på 200 grader (over- og undervarme).

Skill eggene, og sett eggeplommene kaldt. Ha eggehviter og sukker i en bolle og pisk det stiv marengs med en kjøkkenmaskin med visper. Tilsett vaniljesukker og bakepulver mot slutten av pisketiden. Kjør Ritz-kjeksen i en blender til den er ganske knust, men fortsatt har noen litt større biter. Hakk peanøttene grovt. Ha kjekssmulene og peanøttene i marengsen og vend forsiktig sammen med en slikkepott, til alt er godt blandet (og du fremdeles har en ganske luftig røre).

Finn frem en springform på 24-26 cm i diameter, og smør og strø den. Bre kakerøren jevnt utover. Stekes ved 200 grader i 15-20 minutter, til kaken er gjennomstekt. Sett kaken til avkjøling på en bakerist (fortsatt i formen).

Salt karamellsaus

Mens kakebunnen står i ovnen kan du lage karamellsausen. Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele, og gi det et oppkok. Du må IKKE røre, men du kan vende på kjelen innimellom. La det koke på middels varme til sukkeret er smeltet og har fått en fin og gyllen farge. Tilsett smøret og rør det hele sammen (først nå er det “lov” til å røre). Ha deretter i kremfløten, litt av gangen, og rør til alt er godt blandet. Du skal nå ha en jevn og fin saus. Smak til med salt. Ha karamellsausen på et rent glass og la den avkjøles.

Snickerskake med salt karamellsaus

Deretter står sjokoladekremen for tur. Hakk sjokoladen opp i jevnstore biter og ha den i en kjele sammen med smøret, som du har delt opp i terninger. La det smelte på lav temperatur, men pass på at blandingen ikke blir for varm, for da kan sjokoladen korne seg. Pisk sammen eggeplommer og melis i en annen bolle, og tilsett den smeltede sjokoladeblandingen i en tynn stråle, mens du rører hele tiden. Fordel sjokoladefyllet over kakebunnen mens den enda er lunken. Sett kaken til avkjøling.

Rett før servering pisker du kremfløte og sukker til en myk krem som du brer oppå den avkjølte kaken. La gjerne litt av kakebunnen og sjokoladekremen være synlig. Ringle over litt av karamellsausen og dryss peanøtter over. Nytes i godt selskap, sammen med en kopp god kaffe.

Snickerskake med salt karamellsaus

TIPS

 • Kaken kan fryses, men da fortrinnsvis uten krem, peanøtter og salt karamellsaus.
 • Karamellsaus som blir til overs kan oppbevares i tett glass i kjøleskapet. Sausen er holdbar i 1-2 uker. Karamellsausen vil stivne når den står i kjøleskapet, men la den stå i romtemperatur i ca. 1 time før du skal benytte den, så vil den bli flytende igjen. Prøv for eksempel salt karamellsaus på gjærbakst, is, brownie, eplekake eller på pannekakene.
 • Dersom du ønsker å lage kaken i langpannen kan du benytte denne oppskriften og toppe den med 5-6 dl stivpisket kremfløte, peanøtter og salt karamell. Det er ikke nødvendig å doble oppskriften på salt karamellsaus.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei.
  Jeg elsker denne kaken, og lager den gjerne til selskaper. Problemet er at kremen sklir av glasuren når den har stått i romtemperatur en stund. Har du noen tips for å unngå dette?

  Veronica.

 2. Hei,
  Karamellen min bare krystalliserer seg, selv om jeg følger oppskriften til punkt og prikke. Hva gjør jeg feil?

  1. Det er vanskelig for meg å si. Kan det være at du rører i sukkerblandingen før den er helt smeltet?

  2. Min saus karamelliserte seg også. Jeg endret til 4 ss vann, rørte sukker og vann sammen før jeg satte den på plata, og kokte på høy varme. Da gikk det fint 🙂

 3. Hei Min karamellsaus krystalliserte seg også. Men jeg fant ut hvorfor. Jeg gjorde et nytt forsøk og fant ut at vann og sukker må ha høy varme hele tiden ! Jeg stod ved gryta hele tiden og roterte på gryta ganske ofte. Jeg tok av gryta når vannet og sukkeret hadde fått riktig farge. Og så tilsatte jeg smøret. Deretter tok jeg gryta på plata igjen og tok i fløten. Perfekt saus

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste