Hyttehagen bugner av deilige, modne plommer. Det går derfor mye i plommer for tiden, til både saltmat og søtmat - og noen nytes som de er. Her får noen av plommene (og noen blåbær) audiens i en smakfull smuldrepai - en kjapp og enkel dessert som gjerne kan lages enten det er hverdag eller helg.

Ingredienser

SMULDREDEIG

75 g smør , i små terninger
75 g hvetemel
75 g mandler , hakket
75 g brunt sukker (eller hvitt sukker)
50 g (store) havregryn
1 ts vaniljesukker

FYLL & TILBEHØR

400-500 g plommer
100 g blåbær eller bringebær
3 ss sukker
2 ss HOFF potetmel (annonse)
vaniljeis , stivpisket kremfløte eller creme fraiche

SLIK GJØR DU

Smuldrepai med plommer og blåbær

Sett stekeovnen på 200 grader (over- og undervarme).

Skyll plommene i lunkent vann, del dem i to og fjern steinen. Dersom plommene er store kan du dele dem i 4 båter. Ha plommene og blåbærene i en liten bolle. Dersom du benytter frosne blåbær, bør du tine dem og helle av mesteparten av blåbærsaften. Rør sammen sukker og potetmel, og vend inn i frukt- og bærblandingen. Finn frem en paiform som er ca. 23 cm i diameter. Smør den med nøytral olje eller smør, og fordel frukt- og bærblandingen i formen.

Smuldrepai med plommer og blåbær

Smuldre sammen smør, hvetemel, mandler, sukker, havregryn og vaniljesukker. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men ikke kjør smuldredeigen lengre enn det som er nødvendig for at den blir blandet sammen. Fordel smuldredeigen over plommeblandingen.

Smuldrepai med plommer og blåbær

Stekes midt i ovnen i ca. 30 minutter, til smuldredeigen er gyllen og sprø. Følg med mot slutten av steketiden, slik at den ikke blir brent.

Smuldrepai med plommer og blåbær

Serveres lunken eller kald, med stivpisket kremfløte, crème fraîche, kesam eller vaniljeis som tilbehør.

Smuldrepai med plommer og blåbær

TIPS

 • Bytt ut plommer og/eller blåbær med frukt eller bær du har tilgjengelig. Bringebær/blåbær og eple eller for eksempel eple og mango er gode kombinasjoner. Smuldredeigen kan gjerne også smaksettes, med for eksempel kanel eller ingefær.
 • Desserten kan gjerne stekes i 4-5 porsjonsformer i stedet for i en form. Beregn da noe kortere steketid, ca. 20 minutter (følg med mot slutten av steketiden).
 • Lag gjerne dobbel porsjon av smuldredeigen og legg den andre porsjonen i fryseren. Da går det enda raskere å lage smuldrepai neste gang!
 • Ta gjerne en titt på denne videoen på Instagram for å se hvordan jeg lager denne retten.
 • Flere oppskrifter med plommer finner du samlet her.

Smuldrepai med plommer og blåbær

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Takk for din tilbakemelding. Sukkermengden er vanskelig å angi eksakt da sødmen i frukten varierer så mye. Det er derfor lurt å holde igjen litt på sukkeret og smake seg frem. Hvis det blir for søtt kan det være lurt å servere litt lettpisket rømme som tilbehør, fremfor feks. vaniljeis.

 1. Kan mandler erstattes med noe annet, eller ville du ha utelatt det? Evt. lagt til mer havregryn?

 2. Hei! Kan smuldrepaien med plommer fryses? Jeg har nå masse modne plommer på en gang og elsker smuldrepaien.
  Hilsen Marianne

  1. Er redd smuldrepaien mister noe av sprøheten etter nedfrysing. Men du kan jo fryse ned plommer og lage smuldrepai når du skal servere den?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste