Hurra, i dag er det skolebrødets dag og siste fredag før sommerferien! Det må selvsagt feires - med skolebrød! Eller kaller du det kanskje skolebolle, olabolle, tolvøres eller purke? Uansett hva du kaller det, er smaken den samme - nyyydelig! Bak deilige skolebrød du også!

Ingredienser

GJÆRDEIG

650 g hvetemel
100 g sukker
15 g gjær (gjerne rød type)
4 dl melk
1 egg
1 ts malt kardemomme
1/4 ts salt
100 g smør

TOPPING

400 g vaniljekrem (ca.)
200 g melis (ca.)
1 1/2-2 ss vann
kokosmasse eller frysetørret bringebær

SLIK GJØR DU

Skolebrød

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet (se tips). Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer hvetemel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter 1-1 ½ time.

Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen etter denne oppskriften. Du kan også benytte ferdig vaniljekrem.

Skolebrød

Ha deigen på melet bakebord og del den opp i jevnstore emner, ca. 16 stk. Trill dem til boller og fordel dem på to bakepapirkledde bakebrett (eller bakebrett med slippbelegg). Press dem ned med håndflaten. La bollene etterheve under plast eller klede til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 45 minutter. Press bollene flate med håndflaten igjen, lag en fordypning på midten og fordel vaniljekremen oppi (bruk gjerne sprøytepose).

Stekes ved 220 grader (over- og undervarme) på midterste rille i ca. 13 minutter, til de har en gyllen overflate og er lett brune under. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så det kan være lurt å følge med de siste minuttene. La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og legg deretter bollene på en rist for videre avkjøling.

Rør sammen melis og vann til du får en jevn glasur. Smør glasuren på skolebrødet og strø kokosmasse eller frysetørret bringebær over. La skolebrødene hvile noen minutter, og nyyyt!

Skolebrød

TIPS

  • Bruk gjerne kardemommekjerner som du knuser i en morter. Det gir den beste smaken. Kardemommekjerner får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker og i nettbutikker som selger krydder.
  • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
  • Fersk gjær kan byttes ut med tørrgjær, litt over en halv pose. Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til ca. 20 grader. Har du bedre tid kan du kaldheve deigen i kjøleskapet natten over, les mer her.
  • Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med litt ekstra melk (ca. 1/2 dl) i deigen.
  • Skolebrødene kan fryses. La dem tine på kjøkkenbenken og varm dem deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 4 minutter.
  • Alle oppskriftene på boller/snurrer finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Liker skoleboller som er oppskrift på hos deg. Men 15 gr gjær, stemmer det? Jeg økte mengden litt, tenkte det var en feil i oppskriften.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste