
Sjokolademousse er alltid en suksess å servere som dessert, i både store og små lag. Du kan pynte dem etter smak og behag, med fargerike friske bær og sjokoladedekor - eller rett og slett bare en kremdott.
Ingredienser
2 ½ dl | melk |
3 | eggeplommer |
2 ss | sukker |
300 g | mørk kokesjokolade (56% kakaoinnhold) |
4 ½ dl | kremfløte (stivpisket) |
100 g | mørk kokesjokolade (70% kakaoinnhold) |
frukt og bær (til dekor) |
SLIK GJØR DU
Gi melken et forsiktig oppkok. Skill eggene og ha eggeplommene i en liten bolle. Tilsett sukkeret og visp godt sammen. Tilsett den varme melken i en tynn stråle, mens du rører hele tiden. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm den forsiktig opp under stadig omrøring med en slikkepott, til den tykner litt. Blandingen skal ikke koke.
Finhakk sjokoladen i jevnstore biter og ha i en stor bolle. Sil melkeblandingen over og rør til du har en jevn og blank sjokoladeblanding. La den avkjøles til romtemperatur.
Pisk kremfløten i en kjøkkenmaskin med visper, til du har en myk og luftig krem. Vend fløtekremen forsiktig inn i den romtempererte sjokoladeblandingen med en slikkepott. Fordel sjokolademousseen i 6 glass eller former og sett dem kaldt i minst 4 timer, slik at moussen får ”satt seg”.
Mens sjokolademoussen koser seg i kjøleskapet kan du lage sjokoladedekoren. Hakk opp sjokoladen i jevnstore biter. Smelt 2/3 av sjokoladen i en sjokoladesmelter eller mikrobølgeovn og rør godt sammen. Tilsett resten av sjokoladen og rør til den er smeltet og temperaturen i sjokoladeblandingen er ca. 31-32 grader. Du kan lese mer om temperering av sjokolade her. Ha sjokoladen i en sprøytepose og lag dekor ved å sprøyte ulike mønster på et bakepapirkledd bakebrett eller lignende. La dekoren stivne i 12-16, eventuelt i kjøleskapet.
La gjerne sjokolademousseen få hvile i romtemperatur i ca. en halvtime før servering. Pynt deretter desserten med friske bær og/eller frukt – og gjerne også en kremdott. Plasser sjokoladedekoren som kronen på verket, og nyyt – gjerne sammen med en god kopp kaffe!
TIPS
- Sjokolademoussen kan gjerne lages dagen før den skal serveres, og oppbevares tildekket i kjøleskapet.
- Ta vare på eggehvitene og lag for eksempel minipavlova eller marengs. Eggehvitene kan eventuelt fryses (tines opp i kjøleskapet).
VELBEKOMME!