En god dessert er prikken over i'en etter et deilig måltid, og med sjokolademousse på menyen blir du garantert populær. Her kommer oppskrift en klassisk sjokolademousse som er smaksatt med litt espresso. Sjokolademoussen er for anledningen toppet med karamellisert hvit sjokolade og friske bringebær.
Ingredienser
SJOKOLADEMOUSSE
200 g | mørk kokesjokolade , finhakket |
75 g | smør |
1 dl | espresso eller sterk kaffe |
4 | egg |
45 g | sukker |
TOPPING
50 g | hvit sjokolade , finhakket |
100 g | bringebær |
røde skogsyreblader (kan sløyfes) |
SLIK GJØR DU
SJOKOLADEMOUSSE
Jeg har her brukt sjokolade med ca. 60% kakaomasse som sammen med espresso gir en ganske intens sjokoladesmak. Dersom du ønsker en mildere variant kan du bruke sjokolade med lavere kakaomasse og eventuelt droppe espressoen (se tips avslutningsvis).
Smelt smør og finhakket sjokolade i en sjokoladesmelter, vannbad eller i mikrobølgeovnen. Rør godt sammen. Skill eggene i plommer og eggehviter. Rør inn eggeplommene i sjokoladeblandingen, ett av gangen og rør godt mellom hver plomme.
Lag espresso eller sterk kaffe og gi den et forsiktig oppkok. Hell den varme espressoen litt etter litt oppi sjokoladeblandingen under stadig omrøring. Rør det hele sammen til du har en glatt og blank masse. Dersom du opplever at det skiller seg må du bare fortsette å røre til det samler seg igjen.
Kjør eggehviter og sukker i en kjøkkenmaskin med visper til du har en luftig, myk marengs. Bruk en slikkepott og vend ca. halvparten av marengsen inn i sjokoladeblandingen, tilsett deretter resten og vend det hele forsiktig sammen til alt er godt blandet. Ikke rør mer enn nødvendig slik at du beholder mest mulig luft i moussen.
Fordel moussen i 8 dessertglass og sett dem i kjøleskapet i minst 3 timer før servering. Moussen kan gjerne lages dagen før den skal serveres, men da bør du dekke glassene med litt plastfolie.
KARAMELLISERT HVIT SJOKOLADE
Sett stekeovnen på 140 grader, over- og undervarme. Hakk sjokoladen i små, jevnstore biter og fordel dem på et bakepapirkledd bakebrett. Stekes på midterste rille i ca. 15 minutter, til sjokoladen smelter og karamelliseres. Rør av og til. Følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl.
SERVERING
Server sjokolademoussen toppet med friske bringebær, karamellisert hvit sjokolade og røde skogsyreblader – og gjerne sammen med en kopp god kaffe.
TIPS
- Les gjennom oppskriften nøye og ha alt klart før du setter i gang. Pass på å bruke varm espresso slik at sjokoladen får riktig temperatur og moussen ikke skiller seg.
- Varier toppingen etter smak og behag. Bytt gjerne ut bringebærene med andre friske bær. En liten kremdott oppå moussen smaker også godt.
- Dersom du ikke ønsker kaffesmak på moussen kan du erstatte espresso/kaffe med varmt vann eller varm melk.
LYKKE TIL!
Hei! Hvor kan jeg få tak i sånn skogssyreblader? Evt. noe annet spiselig plantepynt?
Ser dette er skrevet for lenge siden, men har sett slik pynt på bondens marked og enkelte gårdsbutikker.
Hei Kan man lage den karamelliserte sjokoladepynten også dagen før?
Ja, den kan lages flere dager i forkant.