Imponer med en smakfull og dekorativ dessert med flere elementer. På denne tallerkenen finner du en silkemyk sjokolademousse, en fyldig brownie, karamellisert hvit sjokolade, fløtekrem med hint av vanilje og ikke minst friske og frysetørrede bringebær - en nydelig kombo etter min smak. Alle elementene, med unntak av fløtekremen, kan forberedes flere dager i forveien, og kjapt "monteres" sammen en halvtime før desserten skal nytes.

Til sjokolademoussen har jeg brukt silikonformer som jeg legger i fryseren. Da kan moussen enkelt flyttes over på serveringstallerkenen. Dersom du ikke har slike former kan du servere moussen i glass ved siden av eller som "queneller".

Ingredienser

BROWNIE

100 g smør
100 g mørk sjokolade (ca. 50% kakaoinnhold), hakket
100 g sukker
2 store egg
25 g hvetemel

SJOKOLADEMOUSSE

1 gelatinplate
100 g mørk sjokolade (ca. 50% kakaoinnhold), hakket
100 g melkesjokolade , hakket
3 dl kremfløte

TILBEHØR

100 g hvit sjokolade , karamellisert
2 dl kremfløte , stivpisket
1/2 ts vaniljesukker
100 g bringebær
frysetørret bringebær
oxalis eller mynte

SLIK GJØR DU

Sjokolademousse, brownie og bringebær

SJOKOLADEMOUSSE

Legg gelatinplaten i kaldt vann ca. 10 minutter. Finn frem silikonformer, hvis du har. Jeg brukte silikonformer med små og store «kupler». Hvis du ikke har det kan du ha moussen i små porsjonsglass eller i en bolle/plastboks.

Smelt sjokoladen over vannbad eller i mikrobølgeovn. Kok opp ca. 1/2 dl av fløten og rør inn gelatinplaten (klem ut vannet), til den er helt oppløst. Rør deretter inn den smeltede sjokoladen. Visp resten av kremfløten til en luftig og myk krem. Rør 1-2 ss av kremen i sjokoladeblandingen, og vend deretter sjokoladeblandingen inn i fløtekremen. Bruk slikkepott og ikke rør mer enn det som er nødvendig, slik at du beholder mest mulig luft i moussen. Fordel sjokolademoussen i silikonformene (bruk gjerne sprøytepose) eller formen/bollen du ønsker å benytte. Dersom du har brukt silikonformer setter du moussen i fryseren i minst 2 timer. Hvis du bruker porsjonsglass eller har alt i en bolle setter du det i kjøleskapet i minst 4 timer.

BROWNIE

Sett stekeovnen på 175 grader (over- og undervarme). Finn frem en kakeform som er ca. 20 cm i diameter og kle bunnen med bakepapir. Mål opp alle ingrediensene slik at du har alt klart før du setter i gang.

Smelt smøret over svak varme i en kjele. Trekk kjelen av platen og tilsett den hakkede sjokoladen. La sjokoladen smelte og rør sammen. Rør inn sukkeret, og deretter eggene, ett av gangen. Sikt til slutt i hvetemelet og vend det inn med en slikkepott. Hell røren i formen og sett den på midterste rille i den forvarmede stekeovnen.

Stekes i 15-20 minutter, til kaken er nesten gjennomstekt. Sjekk med en fyrstikk, det kan gjerne henge igjen litt røre på pinnen slik at kaken din blir saftig og god. Avkjøl kaken på rist mens den enda er i formen.

Oppbevar kaken i kjøleskapet frem til den skal benyttes, men pass på at den er romtemperert i minst 30 minutter før servering. Kaken kan fryses.

KARAMELLISERT SJOKOLADE

Sett stekeovnen på 140 grader, over- og undervarme. Hakk sjokoladen i små, jevnstore biter og fordel dem på et bakepapirkledd bakebrett. Stekes på midterste rille i ca. 15 minutter, til sjokoladen smelter og karamelliseres. Følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl. Den karamelliserte sjokoladen er holdbar i flere uker.

SERVERING

Visp kremfløte og ca. 1/2 ts (ekte) vaniljesukker til den er stivpisket og ha den i en sprøytepose (gjerne med stjernetopp, hvis du har).

Dersom du har sjokolademoussen i fryseren tar du den ut 30-45 minutter før servering, tar moussen ut av formene og plasserer den på tallerkenene mens den ennå er frossen. Vær obs på at desserten må stå i romtemperatur minst 30 minutter etter dette slik at den tiner opp. Dersom du oppbevarer moussen i kjøleskapet plasserer du dessertglasset på tallerkenen eller former en «quenelle» med to spiseskjeer (ca. 15 minutter før servering). Skjær små kakestykker av brownien og anrett sammen med moussen. Dekorer med karamellisert hvit sjokolade, små kremdotter, friske bringebær, frysetørret bringebær og oxalis – eller bær/frukt/dekor etter smak og hva du har tilgjengelig.

Sjokolademousse, brownie og bringebær

Nyt desserten i godt selskap, og gjerne sammen med en kopp god kaffe.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette så lekkert ut!
    Liker veldig godt at du forteller mer om hvordan man kan forberede deler av retten på forhånd. Ja takk til mer av det!

  2. Hei Trine!
    Takk for en meget inspirerende blogg! Jeg har lurt lenge på, hvordan kan man, med tanke på mengden, erstatte gele plater med gele pulver?
    Det er nemlig pulver jeg har.

  3. Gjennomføringen var ikke like bra som planen. Kom aldri lenger enn til sjokolademoussen, men den var kjempe god. Fikk endelig testet ut silikonformene jeg kjøpte for snart ett år siden.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste