Denne oppskriften er inspirert av to hyggelige "happeninger" denne spesielle og ellers så usosiale høsten (før de nye restriksjonene trådte i kraft). Sjokoladekaken fikk jeg servert "naturell" på blåtur med jussjentene på en hyttetur langt utenfor allfarvei i Nordmarka. Noen uker senere, under matreisen til Trøndelag, fikk jeg servert kombinasjonen sjokoladekake, salt karamell, karamellisert hvit sjokolade og vaniljeis (hos E. C. Dahls pub og kjøkken, som riktignok serverte en annen type sjokoladekake smaksatt med litt øl). Vel hjemme slo jeg sammen disse to smaksopplevelsene, og her er resultatet. Nyt sjokoladekaken alene (eventuelt med et lite melisdryss) - eller lag en enkel, smakfull og litt imponerende dessertvariant. Eller gjør begge deler.

Et lite tips før du setter i gang: Når du skal lage karamellsausen er det viktig at du leser og følger oppskriften nøye. Alternativt kan du kjøpe ferdig salt karamellsaus på flaske. Godt blir det uansett!

Ingredienser

SJOKOLADEKAKE

150 g mørk kokesjokolade (70%), hakket
175 g smør
3 egg
175 g sukker
60 g hvetemel
2 klyper flaksalt

SALT KARAMELLSAUS

100 g sukker
3 ss vann
50 g smør
1 dl kremfløte
1/2 - 1 ts flaksalt

TILBEHØR

100 g hvit sjokolade , hakket
vaniljeis

SLIK GJØR DU

Sjokoladekake med salt karamellsaus

SJOKOLADEKAKE

Sett stekeovnen på 175 grader, over og undervarme. Finn frem en kakeform ca. 22 x 22 cm eller en springform (ca. 22 cm i diameter) og kle med bakepapir eller pensle med smeltet smør.

Smelt smøret på middels temperatur, tilsett den hakkede sjokoladen og rør sammen til du har en jevn masse. Visp egg og sukker til en luftig eggedosis. Tilsett sjokoladeblandingen og vend det hele forsiktig sammen med en slikkepott. Sikt i hvetemelet og vend også det forsiktig inn. Tilsett saltet. Fordel kakerøren i formen.

Stekes på midterste rille i 25-30 minutter, til kaken er passe stekt. Den kan gjerne være litt «rå» i midten. Avkjøles på rist. Kaken kan fryses.

Gi gjerne kaken et lite melisdryss og nyt den slik den er – eller gjør som jeg har gjort her og server den med salt karamellsaus, karamellisert hvit sjokolade og vaniljeis, se nedenfor. Kaken er best når den har stått i romtemperatur 30-60 minutter før servering.

Sjokoladekake med salt karamellsaus

SALT KARAMELLSAUS

Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele, og gi det et oppkok. Du må IKKE røre, men du kan vende på kjelen innimellom. La det koke på middels varme/litt over middels varme til sukkeret er smeltet og har fått en fin og gyllen farge. Tilsett smøret og rør det hele sammen (først nå er det «lov» til å røre). Ha deretter i kremfløten, litt av gangen, og rør til alt er godt blandet. Du skal nå ha en jevn og fin saus. Smak til med salt, eller dropp saltet dersom du ønsker en tradisjonell karamellsaus.

Ha karamellsausen på et rent glass eller lignende og la den avkjøles. Dersom du ikke skal bruke karamellsausen umiddelbart kan du oppbevare den i tett glass i kjøleskapet. Karamellsausen vil stivne når den står i kjøleskapet, men la den stå i romtemperatur i ca. 1 time før du skal benytte den, så vil den bli flytende igjen.

Salt karamellsaus

KARAMELLISERT HVIT SJOKOLADE

Sett stekeovnen på 140 grader, over- og undervarme. Hakk sjokoladen i små, jevnstore biter og fordel dem på et bakepapirkledd bakebrett. Stekes på midterste rille i ca. 15 minutter, til sjokoladen smelter og karamelliseres. Følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl.

SERVERING

Server sjokoladekaken sammen med en kule vaniljeis. Fordel karamellisert sjokolade og drypp karamellsausen over – og nyt herlighetene i godt selskap, gjerne sammen med en kopp god kaffe.

Sjokoladekake med salt karamellsaus

VINTIPS

  • Casotto del Merlo Recioto della Valpolicella Classico 2017 (Veneto, Italia)
    Pris: kr 225 (Varenummer: 3954702)
    Etter min mening finnes det få viner som smaker bedre til sjokolade enn rød Recioto. Vinområdet Veneto er kjent for viner som prosecco, amarone og valpolicella. Men her Iages også vin på tørkede druer! Tenk deg å presse væske ut av en rosin – det er ikke mange dråpene man får ut av hver drue, men smaken er til gjengjeld utrolig søt og intens! Vinene har fått navnet Recioto della Val­policella. Den røde versjonen lukter og smaker av mørke bær og tørket frukt og er gudegaven til sjokolade. (NB! Dessertvin holder seg leeenge i kjøleskap med korken på). 
  • Vintipsene er gitt av Sara Døscher som er vinkelner med over 20 års erfaring i bransjen. Lytt gjerne på podcasten hennes Fredagstipset – vin til helgen.

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hvor lenge omtrent vil det ta før sukkeret til karamellen er klar? Jeg har fått dette servert og det var himmelsk. Flott oppskrift.

  2. Tusen takk for en deilig dessert. Prøvde den til søndagsmiddag med barn og barnebarn, og det ble en stor suksess. Den falt i smak hos alle, inkludert Farfar. Minste barnebarnet på sju, som er ganske kritisk til det meste av mat, himlet med øynene til smaken av karamellsausen. Oppskriften var lett å følge. Bruker ofte oppskriftene dine, og det med stort hell. Tusen takk!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste