Jeg laget denne sjokoladekaken til min manns 60-årsfeiring forleden, og jeg skal si den fikk ben å gå på! I løpet av kort tid ble den alles favoritt, og det var ikke en smule igjen etter at gjestene hadde dratt hjem. Kaken er laget av to saftige sjokoladekakebunner som er fylt med en deilig ostekrem. Deretter er de to kakebunnene "limt" sammen med en silkemyk og smakfull espressokrem, som også er smurt rundt hele kaken. En smakfull, dekorativ og mektig kake, som kan serveres i både små og store sammenkomster. Pass bare på at kaken får stå i romtemperatur i minst en time før den skal serveres, for da er den nemlig aller best!

Ingredienser

KAKEBUNN

200 g smør
200 g kokesjokolade (55% kakaoinnhold)
4 ss kaffe (eller melk)
4 egg
175 g brun farin
200 g hvetemel
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
2 ts natron
200 g seterrømme

ESPRESSOKREM

100 g kokesjokolade (55% kakaoinnhold)
300 g smør , romtemperert
100 g melis
3 ss bakekakao
1 ts vaniljesukker
1 1/2 ts espressopulver

OSTEKREM

75 g smør , romtemperert
225 g melis
1 ts vaniljesukker
150 g kremost , naturell

DEKOR

1 pakke mokkabønner
strøssel

SLIK GJØR DU

Sjokoladekake med espresso- og ostekrem

KAKEBUNNENE

Sett stekeovnen på 200 grader (over- og undervarme). Finn frem to runde kakeformer som er ca. 22 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen, og smør og strø formene. Mål opp alle ingrediensene slik at du har alt klart før du setter i gang.

Smelt smøret over svak varme, tilsett kaffe og rør godt sammen. Hakk opp sjokoladen i jevnstore biter. Trekk kjelen av platen og tilsett sjokoladen. La sjokoladen smelte og rør sammen. Det er viktig at smørblandingen ikke er for varmt, for da kan sjokoladen korne seg.

Visp sammen egg og sukker til luftig eggedosis. Sikt inn hvetemel og tilsett resten av de tørre ingrediensene vekselsvis med rømmen. Rør til slutt inn sjokoladeblandingen, slik at alt er godt blandet.

Fordel kakerøren i de to formene og stek dem på midterste rille i ca. 25 minutter, til kakene er gjennomstekte. Sjekk gjerne med en kakenål eller fyrstikk. Stikk den ned i den ene bunnen, midt på. Dersom det ikke henger kakerøre igjen er kakene ferdig stekt. Avkjøles på rist.

Sjokoladekake med espresso- og ostekrem

OSTEKREMEN

Rør sammen romtemperert smør og siktet melis til ostekremen, og pisk deretter inn romtemperert kremost. Tilsett eventuelt litt mer melis dersom du ønsker ostekremen litt fastere.

ESPRESSOKREMEN

Hakk opp sjokoladen i jevnstore biter og smelt den i et vannbad eller i en sjokoladesmelter. Kjør det romtempererte smøret i en kjøkkenmaskin med K-spade, til smøret er lyst og luftig. Ha i siktet melis og bakekakao, og tilsett vaniljesukker og espressopulver. Kjør kremen et par minutter til, før du tilsetter den smeltede sjokoladen litt etter litt, og pisker videre til du har en myk sjokoladekrem.

Sjokoladekake med espresso- og ostekrem

MONTERING OG DEKOR

Del de avkjølte kakebunnene i to, fordel ostekremen på de to nederste lagene, og sett deretter den øverste delen oppå. Plasser den ene kakebunnen på et kakefat og smør raust med espressokrem på toppen. Plasser den andre kaken oppå. Pass på at kaken er noenlunde jevne på toppen, og skjær gjerne bort eventuelle ujevnheter. Fordel resten av espressokremen rundt hele kaken. Dekorer kaken med mokkabønner og strøssel etter smak og behag. Oppbevar kaken kjølig.

SERVERING

Kaken smaker best når den er romtemperert, så ta den ut av kjøleskapet minst 1 time før du skal servere den. Dette er en holdbar kake som kan lages flere dager før den skal nytes (men selv foretrekker jeg å pynte den samme dag den skal serveres).

Sjokoladekake med espresso- og ostekrem

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine!
  Hva slags kokesjokolade bruker du? Vanlig kokesjokolade inneholder ca 45%:-)

  1. Jeg bruker vanligvis Odense kokesjokolade med 55% kakaoinnhold, men du kan gjerne benytte en med høyere eller lavere andel kakaoinnhold.

  1. Jeg har dessverre ingen erfaring med glutenfrie melblandinger, men det er kanskje andre som har erfaring med det?

  2. Jeg pleier å erstatte vanlig mel med glutenfritt i samme mengde (semper mix og/eller toro lys melblanding – gjerne 50/50), og har svært sjelden opplevd problemer med det 🙂 Kaken ser veldig god ut, den skal jeg prøve en gang!

 2. Kam man droppe kaffetillegget for å gjøre den mer barnevennlig, evt bruke sjokoladesmørkrem istedet?

  1. Bare dropp espressopulveret og erstatt kaffen med melk eller vann, ikke noe mer avansert enn det

 3. Hei, jeg lurer litt på hva espressopulver er. Kan man bruke espressokaffe istedet ?

  1. Jeg bruker espressokaffe, ikke ferdig tilberedt espresso, men pulveret du lager espressoen av.

 4. Hei, tenkte å bake denne nydelige kaken til 17. mai, men grunnet alergi lurer jeg på om sjokoladen kan erstattes med bakekako og evt. hvilken mengde bakekakao tilsvarer 100 gram sjokolade?

 5. Hei 🙂
  Lurer bare på om oppskrifta er til begge kakebunnene eller om den skal dobles?

  1. Oppskriften skal ikke dobles. Det er bare å følge oppskriften og fordele røra i to former.

 6. Hei
  Lurte på om kaka var søt ettersom du bruker brun sukker? Og hvordan blir smaken på kremen om den blir sånn mørk sterk sjokolade smak?

 7. Hei! Er det viktig for kremen at kaka settes kaldt etter pynting, eller kan den serveres med en gang den er ferdig pyntet? Og kan man lage kremene klare og sette kaldt, for så å pynte rett før servering?

 8. Nå har jeg laget kaken 2 ganger, både til 17.mai og til mannens 40års dag. Alle liker den veldig godt, tilogmed 2åringen syns den var topp Alle spør etter oppskrift!

 9. Hei. Steker du en bunn av gangen, og lar den ustekte stå ute i formen til ovnen blir ledig?

 10. Hei! Skal lage dåpskake, og mottaker ønsket deg denne kaken pyntet med fondant utenpå. Er det gjennomførbart å dekke denne kaken med fondant, eller vil du anbefale en annen type krem utenpå som «limer» bedre?

 11. Jeg er ingen baker, men denne fikk jeg lyst å prøve… Skal si den fikk føtter å gå på! Godt fyll og fantastisk saftig bunn 🙂 Anbefales 🙂

 12. Familiens nye favoritt! Hele kaka forsvant da jeg prøvde denne for første gang, og jeg fikk flere bestillinger til framtidige selskaper. Barna likte den også 🙂

 13. Hei. Hvordan tror du det går å fryse ned bunnene? For så å ta de opp og montere/pynte kaken når før den skal serveres?

 14. Hva kan jeg gjøre om jeg ikke har K krok eller hva du er for noe ? Kan man mikse det sammen på en annen måte?

  1. Bruk vispen, hvis du har, og kjør det forsiktig. Bruk gjerne en slikkepott innimellom for å dra ned røra fra kantene. Lykke til!

 15. Jeg er i gang med å bake kaken nå, og det lukter helt nydelig! Gleder meg til å smake!
  Jeg bare lurer på en ting; er det mulig å fryse restene for å ta den med på hyttetur om en uke? Eller, det er jo åpenbart mulig, men tror du det vil ødelegge kvaliteten veldig mye?

  1. Denne oppskriften er beregnet til to former på 22 cm. Dersom du benytter mindre former kan du få problemer med å få gjennomstekt kaken i midten.

 16. Hei, kan jeg lage bunnen i en langpanne? hvis det er mulig, skal den stekes like lenge og fortsatt på 200 grader?

 17. Hei, jeg lurer på det samme som Erum. Tror du det går an å bruke en langpanne, slik at det blir en fire lags firkanta kake i stedet for en rund?

  1. Slike spørsmål er ikke alltid så kjappe å svare på sånn uten videre, fordi jeg må da sette meg ned å beregne volumet på de to formene kontra en langpanne. Videre blir det i dette tilfellet vanskelig å dele kaken i to på langs. I realiteten blir det en ny oppskrift, og det kan jeg dessverre ikke hjelpe deg med uten å teste det først (og det vil jeg ikke gjøre da jeg synes den egner seg best som rund kake).

 18. Hei, hvor lenge kan kaken stå? Du sier den kan lage flere dager i forveien. Vil den da holde 2-3 dager i kjøleskap og vil den bli bedre av å stå?

  1. Kaken kan gjerne lages flere dager i forveien. Selv laget jeg den ferdig 2 døgn før servering da vi feiret juniors konfirmasjon forrige helg. Bunnene laget jeg to uker tidligere og oppbevarte dem i fryseren frem til de skulle dekoreres.

 19. Har laget denne kaka til Min mors bursdag og lager den nå til min sønns dåp! En helt nydelig kake som er favoritt her i hjemmet!

 20. Tror du det går greit å ha begge kakebunnene i en langpanne, hvis jeg vil lage en firkantet kake? Og så dele den i to eller tre lag?

  1. Hei! Jeg lurer på det samme som Liv. Kan kaken gjøres helt ferdig og fryses? Det er jo gull med alt som kan gjøres klart.

   1. I utgangspunktet kan den nok det, men sjokoladen og strøsselet kan bli misfarget etter en runde i fryseren. Du kan selvfølgelig droppe sjokoladebitene nederst og drysse strøssel over ved servering.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste