En perfekt stekt sjokoladefontant med godt tilbehør er en fin avslutning på et måltid. Røren kan gjerne gjøres klar flere dager på forhånd, og det kan også være lurt å steke en testkake før gjestene kommer, for her kan ett lite minutt være forskjellen mellom suksess eller fiasko. Vel, det skal mye til for at det blir fiasko, for godt er det uansett.

Med litt forberedelser på forhånd kan du også imponere gjestene dine med tilbehør som panna cotta med pasjonsfruktsaus i et lite shotglass, friske bær og karamelliserte pistasjnøtter.

Ingredienser

PANNA COTTA

1 1/2 plater gelatin
2 ts sukker
2 ts flytende honning
1 1/2 dl kremfløte
1/2 dl melk
1/2 vaniljestang , frøene
1/2 økologisk sitron , finrevet skall
1/2 dl yoghurt naturell
6 små glass

SJOKOLADEFONDANT

125 g smør
125 g sukker
150 g sjokolade med høyt kakaoinnhold
85 g hvetemel , siktet
4 egg
6 former , 8-9 cm i diameter
smør og kakaopulver til strøing

PASJONSFRUKTSAUS

3 pasjonsfrukt
1 ss sitronsaft
1 ss flytende honning

KARAMELLISERTE PISTASJNØTTER

100 g pistasjnøtter
100 g sukker
2 ss vann

TILBEHØR

bær eller frukt

SLIK GJØR DU

PANNA COTTA

Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, og la dem ligge i ca. 10 minutter. Ha sukkeret i en tykkbunnet kjele og la det smelte på middels varme, til du får lys karamell. Pass på så det ikke brenner seg. Tilsett honning, fløte og melk, og varm forsiktig opp blandingen under stadig omrøring, opp mot kokepunktet. Karamellen vil stivne når den kommer i kontakt med den kalde væsken, men etterhvert vil den og honningen løse seg helt opp.

Vask sitronen i lunkent vann og tørk den godt med litt kjøkkenpapir. Riv sitronskallet (kun det gule) med et zesterjern og ha det i fløteblandingen. Del en vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Tilsett vaniljefrø og vaniljestangen, og la blandingen stå å trekke på lav temperatur uten å koke i 5-10 minutter. Slå av varmen. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør det inn i blandingen. Sil blandingen.

Ha yoghurten i en bolle og hell den noe avkjølte fløteblandingen over, og rør godt sammen. Ikke ha yoghurten i kjelen, da kan det skille seg. Smak eventuelt til med mer sukker, honning eller sitron, og hell deretter blandingen i 4-5 glass eller porsjonsformer. Avkjøl noen minutter, før du setter det i kjøleskapet til det stivner. Det tar ca. 4 timer eller mer.

PASJONSFRUKTSAUS

Del pasjonsfrukten i to og ha frukten i en liten bolle. Tilsett sitronsaft og smak til med honning. Fordel sausen på panna cottaen rett før servering.

KARAMELLISERTE PISTASJNØTTER

Smelt sukker og vann i en tykkbunnet stekepanne på middels varme, til du får lys karamell. Tilsett pistasjnøttene og rør godt sammen. Hell massen utover et bakepapir, spre nøttene litt fra hverandre og la denm avkjøles. Brekk nøttene fra hverandre.

SJOKOLADEFONDANT

Smelt smør og sukker i en kjele over lav varme. Ta kjelen av platen. Ha i sjokoladebitene og la den smelte under forsiktig omrøring. Rør inn siktet hvetemelet og bland inn ett og ett egg om gangen.

Fyll 6 smurte porsjonsformer ca. 2/3 fulle med sjokolademassen. Har du ikke porsjonsformer kan du benytte doble muffinsformer eller kaffekopper (som tåler varmen). Pass på at du ikke benytter for store former, da kan desserten fort bli alt for mektig.

Stekes midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i 8-10 minutter, til det ytterste laget har stivnet, men kaken fortsatt har en flytende kjerne. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, og det kan derfor være en fordel å prøvesteke en kake for å teste ut din ovn. I min ovn ble kaken perfekt stekt på 9 minutter, på 10 minutter var den litt for mye stekt, men fortsatt med en liten flytende kjerne i midten.

SERVERING

Hvelv kakene umiddelbart på tallerkener, og la dem stå ett minutt for å sette seg. Pirk borti kaken med en skje, og er kaken perfekt stekt vil den flytende kjernen inni langsomt flyte litt utover tallerkenen din. Gi gjerne sjokoladefondantene et lite melisdryss, og server umiddelbart med panna cotta med pasjonsfruktsaus, karamelliserte pistasjnøtter og friske bær som tilbehør.

Sjokoladefondant, panna cotta og karamelliserte pistasjnøtter

TIPS

  • Panna cottaen kan gjerne gjøres ferdig dagen før og oppbevares tildekket i kjøleskapet. Pasjonsfruktsausen bør lages samme dag. Varier gjerne med bringebær– eller jordbærsaus til panna cottaen.
  • De karamelliserte pistasjnøttene kan lages flere dager før servering.
  • Røra til sjokoladefondanten kan gjerne gjøres klar flere dager på forhånd og oppbevares i kjøleskapet frem til ca. en time før du skal steke dem. Det er mulig at du må legge til et minutt på steketiden, siden røra vil være kaldere når den kommer fra kjøleskapet, enn den er når den nettopp er rørt sammen. Deigen er holdbar i omtrent en uke – ustekt – i formen (kledd med plastfolie) før den stekes. Ypperlig gjestedessert, med andre ord!

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste