Bak deilige hvetesnurrer med sitronkrem i svingene, og toppet med en syrlig melisglasur! Yummy!

Ingredienser

GJÆRDEIG

900 g hvetemel
125 g sukker
25 g gjær , gjerne rød type
1 ts kardemommekjerner , støtt i morter
1/2 ts salt
5 dl melk , ca. 20 grader
1 egg
150 g smør , i terninger

SITRONFYLL

150 g smør , romtemperert
100 g sukker
50 g lys sirup
1 ss maisenna eller potetmel
1/2-1 ts kardemommekjerner , støtt i morter
1 1/2 sitron , finrevet skall

TOPPING

1 egg , til pensling
200 g melis
3 ss sitronsaft
1/2 sitron , finrevet skall

SLIK GJØR DU

Sitronsnurrer

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer hvetemel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter 1-1 ½ time.

Vask sitronen i lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet (kun det gule) fint med et zesterjern el. Rør sammen ingrediensene til sitronfyllet, til du har en luftig og jevn krem.

Ha den ferdighevede gjærdeigen på melet underlag og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 60 x 40 cm. Bre sitronfyllet utover leiven. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen til en jevn, fast pølse. Skjær pølsen i ca. 24 jevnstore emner, ca. 2 1/2 cm brede. Bruk gjerne en sterk sytråd til å skjære opp bollene.

Sitronsnurrer

Fordel snurrene på bakepapirkledd bakebrett eller i en litt mindre form dersom du ønsker at bollene skal heve i hverandre (formen jeg benyttet var ca. 35 x 25 cm). La baksten etterheve under plast eller et klede i ca. 45 minutter.

Pensle snurrene med sammenvispet egg og dryss gjerne over litt perlesukker. Dersom du steker baksten i en form: Stekes ved 210 grader (over- og undervarme) på midterste rille i ca. 16 minutter, til baksten har en gyllen overflate og er lett brune under. Dersom du steker baksten på et bakebrett: Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) på midterste rille i ca. 12 minutter. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så det kan være lurt å følge med de siste minuttene. La baksten stå på bakebrettet et par minutter og legg deretter snurrene på en rist for videre avkjøling.

Sitronsnurrer

Rett før servering kan du dekorere snurrene med melisglasur. Rør sammen melis og sitronsaft til du har en jevn og glatt glasur. Tilsett litt melis om den er rennende, eller litt mer sitronsaft om den er for fast. Fordel glasuren oppå snurrene. Denne porsjonen gir glasur til halvparten av snurrene (samme mengde du ser på bildene). Porsjonen kan fint fordeles på alle 24 snurrene, bruk da gjerne sprøytepose for å fordele den tynt utover.

Nyt gjerne snurrene sammen med en kopp god kaffe.

TIPS

  • Bruk kardemommekjerner som du knuser i en morter. Det gir den beste smaken. Kardemommekjerner får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker og i nettbutikker som selger krydder.
  • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
  • Fersk gjær kan byttes ut med tørrgjær, litt over en halv pose. Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til 25-30 grader. Har du bedre tid kan du benytte melk rett fra kjøleskapet. Deigen kan gjerne kaldheves i kjøleskapet natten over, les mer her.
  • Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med litt ekstra melk (ca. 1/2 dl) i deigen, og droppe å pensle bollene før steking.
  • Snurrene kan fryses. La dem tine på kjøkkenbenken og varm dem deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 4 minutter.
  • Alle oppskriftene på boller/snurrer finner du samlet her.

Sitronsnurrer

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Uhh dem skal jeg lave. Kan jeg lade dejen hæve over natten? Skal nok melde tilbage når de er spist.

  2. Dette var sikkelig friske og gode boller! Vi bakte noen med perlesukker istedenfor melisglasur som en litt mer transportvennlig variant (til å ha med på tur). Det var også veldig godt

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste