Sitronkrem er utrolig godt, gult og friskt! Du rører den kjapt og enkelt sammen av sitron, sukker, smør og egg. Les oppskriften før du setter i gang, det er nemlig viktig at du følger anvisningene til punkt og prikke slik at du ikke opplever at eggene koagulerer og blir eggerøre isteden for en silkemyk krem.

Sitronkremen er utrolig anvendelig, som for eksempel til lunkne horn, rundstykker, scones eller kjeks. Eller du kan benytte sitronkremen som kakefyll eller i desserter. Prøv den for eksempel til pavlova - kombinasjonen syrlig sitronkrem og søt og crispy marengs er nemlig magisk!

Ingredienser

3-4 sitroner (2 dl sitronjuice)
200-225 g sukker
3 egg
1 eggeplomme
1 klype salt
75 g smør

SLIK GJØR DU

Vask to av sitronene under lunkent vann og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Riv skallet fint med et zesterjern eller lignende (kun det gule). Press ut saften av de to sitronene + en til, og mål opp. Du trenger 2 dl sitronjuice til denne oppskriften.

Ha sitronsaft, sitronskall og sukker i en kjele og gi det et forsiktig oppkok. I en bolle visper du sammen eggene, eggeplommen og en klype salt. Hell den varme sitronblandingen i eggeblandingen i en tynn stråle mens du rører hele tiden. Hell blandingen tilbake i kjelen og gi det hele et forsiktig oppkok mens du rører hele tiden. La det koke i 1-2 minutt under stadig omrøring. Trekk kjelen til side, tilsett smøret i terninger, og rør til smøret har smeltet og du har en jevn krem. Dersom den har klumper kan du sile den.

Ha sitronkremen på rent glass og sett på lokk. Avkjøl sitronkremen og sett den i kjøleskapet et par timer før du bruker den. Kremen vil bli fastere når den er avkjølt og har stått kaldt noen timer.

SITRONKREM (LEMON CURD)

TIPS

 • Sitronkremen oppbevares tildekket i kjøleskapet, og er holdbar i 3-4 uker.
 • Bruk oppskriften som utgangspunkt og bytt ut sitronjuicen med appelsinjuice (nypresset) eller pasjonsfrukt.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg har ikke testet det selv så det er vanskelig å si. Tok et søk på Google og ser det er flere som anbefaler å fryse den, men jeg har som sagt ikke testet det selv.

  2. Lemoncurd har eg fryst med godt resultat . Det same med krem til den gule kaka . Bruker begge deler til is .

  1. Det går fint med kaldt smør forutsatt at du skjærer det opp i små terninger før du tilsetter det. Lykke til!

 1. Hei! Jeg lurer på om du vet hvordan kremen vil holde seg dersom jeg tilsetter et konserveringsmiddel slik som Atamon? Jeg leker med tanken om å gi bort noe hjemmelaget til jul, og har i årevis pratet varmt om «lemon curd on toast» til nære og kjære. Vil et konserveringsmiddel ha samme effekt, og like lang holdbarhet på en curd som et syltetøy?
  På forhånd takk!

 2. Jeg har 5 eggeplommer til overs etter å ha laget marengsbunn til Pavlova.
  Kan jeg bruke disse eggeplommene til sitronkremen, som erstatning for 3 hele egg og en eggeplomme?Eller er det nødvendig å ha med eggehviten?

 3. Hei! Jeg lurer på om det er mulig å bytte ut sitron med andre frukter og smaker eller om man da vil trenge en annen oppskrift med andre mål?

 4. Hei. Takk for all inspirasjon og gode oppskrifter. «Trinesmatblogg» er mitt førstevalg når jeg leter etter oppskrifter på nett.

  Et lite tips når det gjelder sitrusfrukter i matlaging. Vi bør bruke økologisk sitron/appelsin fordi dette er verstingene når det gjelder sprøytemidler.
  Jfr «SKITTEN NITTEN» som er basert på Mattilsynets årlige overvåkning av rester av sprøytemidler i mat, både norsk og importert. https://www.renmat.no/artikler/2021/skitten-nitten-listen-over-mat-med-mest-sproytemidler

  Sprøytemidlene går inn i skinn/skall og kan ikke vaskes bort.

  Vennlig hilsen
  Merethe Kumle

 5. Veldig god Lemon curd mitt spm er; hvis jeg skal lage bringebær curd isteden, er det da samme mengde bringebær som sitron? 2 dl? og kan den lages med samme fremgangsmåte?

 6. Hei. Har brukt alt av sitronskall til dine nydelige biscotti og sitter nå igjen med to store sitroner. Kan man lage lemoncurd med bare safta, eller bør man ha skall også? Vil ellers takke så mye for fantastiske kokebøker og inspirerende blogg.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste