En av de mest populære brødoppskriftene på bloggen er Sissels grovbrød fra 2010. Oppskriften har jeg fått fra Sissel, som i tillegg til å bake dette brødet til familien sin, også baker og serverer det til gjester på Renndølsetra i Innerdalen. Dette er en litt grovere variant av brødet, fra Trines mat 2.

Annonse

Ingredienser

TRINN 1

75 g havrekli
75 g solsikkekjerner
75 g gresskarkjerner
75 g linfrø
50 g (store) havregryn
200 g sammalt hvete , grov
200 g sammalt rug , grov
9 dl vann , varmt

TRINN 2

2 dl vann , romtemperert
1 ss maltekstrakt (honning eller sirup)
1 ss havsalt
25 g fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
200 g fullkornshvetemel
750 g hvetemel

SLIK GJØR DU

Bland alle ingrediensene fra ”trinn 1” i bakebollen, dekk med plast/lokk og la stå i romtemperatur i minst 2 timer eller gjerne over natten. En slik bløtlegging av korn, kjerner og frø gjør dem seige, slik at de binder seg bedre i deigen.

Tilsett ingrediensene fra ”trinn 2” i blandingen fra ”trinn 1”, og kjør deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i noen minutter på sakte fart. Øk deretter hastigheten noe og kjør deigen i omtrent 10 minutter. Juster eventuelt med mer mel/litt vann til du får en blank og elastisk deig. Deigen kan gjerne være litt klissete. Dekk bakebollen med plast eller lokk, og sett deigen til heving på et lunt sted.

La deigen heve til den har økt til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 1/2 time. Ha deigen på bakebordet og del den i 3 like store emner. Form emnene til brød og legg dem i smurte brødformer (á ca. 2 liter). Pensle brødene med vann og strø en blanding av solsikkekjerner, gresskarkjerner, havregryn og linfrø over. La brødene etterheve under plast/klede i ca. 1 time.

Forvarm ovnen til 220 grader (over- og undervarme). Snitt brødene på toppen med en skarp kniv og sett dem inn i stekeovnen på nederste rille. Ha samtidig ca. ½ dl varmt vann i bunnen av stekeovnen og lukk umiddelbart igjen stekeovnsdøren. Stek brødene først i ca. 5 minutter og skru deretter ned termostaten til 200 grader. Stek brødene i totalt ca. 45 minutter, til de har en gyllen og fin overflate og avgir en «hul» lyd når du banker forsiktig på undersiden. Hvelv brødene forsiktig ut av formene og la dem avkjøles på rist.

Nyt brødet med favorittpålegget og en kopp god te!

Dette brødet er betegnet som ”grovt” på brødskalaen. Brødet kan fryses.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette brødet så nydelig ut!! Må prøves☺
  Det hadde forresten vært utrolig gøy om du ville lage noen litt «gøye» og nye retter med høne(frossen fra butikk). Hvert år drepes og kastes nemlig flere millioner helt friske og fine høner som man fint kunne ha brukt til mat. Hadde vært flott hvis flere hadde fått øynene opp hvor godt høne er, og hvor viktig det er å begynne å bruke dem!!

  1. Ja, dette brødet er absolutt verdt et forsøk!

   Dette er en viktig sak som også ligger mitt hjerte nært, og du er langt ifra den første som spør om jeg kan bidra med oppskrifter. Men jeg må bare beklage og si at jeg ikke kan prioritere dette nå. Jeg jobber nemlig både tidlig og sent med min nye kokebok, og har dagene (og kveldene) fremover stort sett fullbooket med kokkelering og foto til boken. I tillegg driver jeg med redesign av bloggen, som også tar mye av min tid. Det blir lange dager og korte netter, og det er begrenset hva det blir tid til ellers. Jeg prøver istedet å bidra til dugnaden på andre måter, som feks her: http://trines_v2.dev-prep/2017/01/29/ukemeny-52017/ Og så håper jeg å kunne komme sterkere tilbake i mai, når bokprosjektet og den nye bloggen forhåpentligvis er vel i havn.

 2. Denne oppskriften må prøves! «Sliter» med å finne gode brød!
  De på butikken begynner å bli kjedelige og standardbrødene fra bakemaskinen er ganske smakløse så da blir det å prøve denne oppskrifta i helga! =)

 3. Å, nam! Går det an å langtidsheve/kaldheve etter å ha blanda inn trinn 2? Må jeg i så fall redusere gjær og ha den i kjøleskap?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.