En av de mest populære brødoppskriftene på bloggen er Sissels grovbrød fra 2010. Oppskriften har jeg fått fra Sissel, som i tillegg til å bake dette brødet til familien sin, også baker og serverer det til gjester på Renndølsetra i Innerdalen. Dette er en litt grovere variant av brødet, fra Trines mat 2.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

TRINN 1

75 g havrekli
75 g solsikkekjerner
75 g gresskarkjerner
75 g linfrø
50 g (store) havregryn
200 g sammalt hvete , grov
200 g sammalt rug , grov
9 dl vann , romtemperert

TRINN 2

2 dl vann , romtemperert
1 ss maltekstrakt , honning eller sirup
1 ss havsalt
25 g fersk gjær eller 3/4 pose tørrgjær
200 g fullkornshvetemel
750 g hvetemel

SLIK GJØR DU

Bland alle ingrediensene fra ”trinn 1” i bakebollen, dekk med plast/lokk og la stå i romtemperatur i minst 2 timer eller gjerne over natten. En slik bløtlegging av korn, kjerner og frø gjør dem seige, slik at de binder seg bedre i deigen.

Tilsett ingrediensene fra ”trinn 2” i blandingen fra ”trinn 1”, og kjør deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i noen minutter på sakte fart. Øk deretter hastigheten noe og kjør deigen i omtrent 10 minutter. Juster eventuelt med mer mel/litt vann til du får en blank og elastisk deig. Deigen kan gjerne være litt klissete. Dekk bakebollen med plast eller lokk, og sett deigen til heving på et lunt sted.

La deigen heve til den har økt til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 1/2 time. Ha deigen på bakebordet og del den i 3 like store emner. Form emnene til brød og legg dem i smurte brødformer (á ca. 1 1/2 liter). Pensle brødene med vann og strø en blanding av solsikkekjerner, gresskarkjerner, havregryn og linfrø over. La brødene etterheve under plast/klede i ca. 1 time.

Forvarm ovnen til 220 grader (over- og undervarme). Snitt brødene på toppen med en skarp kniv og sett dem inn i stekeovnen på nederste rille (på bakerist). Ha samtidig ca. ½ dl varmt vann i bunnen av stekeovnen og lukk umiddelbart igjen stekeovnsdøren. Stek brødene først i ca. 5 minutter og skru deretter ned termostaten til 200 grader. Stek brødene i totalt ca. 45 minutter, til de har en gyllen og fin overflate og avgir en «hul» lyd når du banker forsiktig på undersiden. Hvelv brødene forsiktig ut av formene og la dem avkjøles på rist.

Nyt brødet med favorittpålegget og en kopp god te!

Dette brødet er betegnet som ”grovt” på brødskalaen. Brødet kan fryses.

VELBEKOMME!

Skriv ut
  1. Dette brødet så nydelig ut!! Må prøves☺
    Det hadde forresten vært utrolig gøy om du ville lage noen litt «gøye» og nye retter med høne(frossen fra butikk). Hvert år drepes og kastes nemlig flere millioner helt friske og fine høner som man fint kunne ha brukt til mat. Hadde vært flott hvis flere hadde fått øynene opp hvor godt høne er, og hvor viktig det er å begynne å bruke dem!!

    1. Ja, dette brødet er absolutt verdt et forsøk!

      Dette er en viktig sak som også ligger mitt hjerte nært, og du er langt ifra den første som spør om jeg kan bidra med oppskrifter. Men jeg må bare beklage og si at jeg ikke kan prioritere dette nå. Jeg jobber nemlig både tidlig og sent med min nye kokebok, og har dagene (og kveldene) fremover stort sett fullbooket med kokkelering og foto til boken. I tillegg driver jeg med redesign av bloggen, som også tar mye av min tid. Det blir lange dager og korte netter, og det er begrenset hva det blir tid til ellers. Jeg prøver istedet å bidra til dugnaden på andre måter, som feks her: http://trinesmatblogg.no-prep/2017/01/29/ukemeny-52017/ Og så håper jeg å kunne komme sterkere tilbake i mai, når bokprosjektet og den nye bloggen forhåpentligvis er vel i havn.

  2. Denne oppskriften må prøves! «Sliter» med å finne gode brød!
    De på butikken begynner å bli kjedelige og standardbrødene fra bakemaskinen er ganske smakløse så da blir det å prøve denne oppskrifta i helga! =)

  3. Å, nam! Går det an å langtidsheve/kaldheve etter å ha blanda inn trinn 2? Må jeg i så fall redusere gjær og ha den i kjøleskap?

  4. Dette brødet ble kjempe godt. Men jeg bakte Trines sin variasjon. Da jeg hadde brødene i formene. Lot jeg brødene heve en times tid på bordet først. Så satte jeg di i ovnen på 50 grader. I ca 30 min. Før jeg økte gradene til 200 grader i 45 minutter. Jeg har prøvd å bake flere brød varianter. Dette brødet ble kjempe godt. Takk Trine for flotte oppskrifter. Jule kaken er også riktig god.

  5. Når det står varmt vann i trinn 1.. er det kokende eller er det feks. 60grader?

    Har bakt dette brødet i over 5 år nå, men tenkte jeg skulle forsøke versjon 2.0.

      1. Jeg brukte varmt vann fra springen. Det var ingen suksess. Det braket godt i min splitter nye ovn og jeg har fått en skikkelig bulk i metallplaten i ovnen. Tenker det burde presiseres i oppskriften at vannet bør være kokende.

  6. Hei! 🙂

    Jeg har laget dette brødet et par ganger, men det blir ikke like luftig som det ser ut på bildet. Det smaker veldig godt, og har jo litt luft i det, men jeg lurte på om jeg gjør noe feil siden det ikke blir så veldig luftig. Noe tips?

  7. Som foregående kommentar her så henger jeg meg på den. Jeg har bakt det med kaldt vann i del 1 og del 2 tidligere og det blir luftig og bra. Med varmt vann er det akkurat som om mye mer av vannet blir sugd opp og deigen blir mye tettere, kjøkkenmaskinen jobber tyngre og deigen hever mindre. Jeg har en deig gående nå og etter 2,5 time så har den fremdeles ikke hevet mye. Det var samme resultat jeg hadde sist gang. Forrige gang hevet de nesten ingenting i form heller. Jeg pleier å la det heve 2-2,5 time i bollen og 1,5 time i form før jeg setter de i ovn

  8. Har bakt disse deilige brødene mange ganger, men opplever dessverre innimellom at det danner seg stor sprekker på toppen. Hva gjør jeg feil?

  9. Tredje forsøk unnagjort, og dette er nå «mitt» brød. Tusen takk for oppskrift. Jeg justerer litt – del 1 får også fullkornshveten og en liter vann pluss saltet. Jeg må også ha i mer vann i del to (som nå bare er hvetemel i tillegg til gjær og malt) – omtrent 2 desiliter mer enn oppskriften foreslår for å gjøre deigen mer medgjørlig, nesten klissete. Bare en kort runde på benken i minimalt med mel for å dele opp og grovforme og de hever voldsomt i brødformen. Husk å bruke knuste linfrø. Masse gresskarkjerner på toppen for å ikke klistre seg fast i kjøkkenhåndkle under heving, og fancy sluttresultat. Mmmmmm!

  10. Dette baker min mor ofte, og det er nydelig godt. Vil gjerne lage selv, men har en kenwood maskin med 900w. Tror du det blir for lite til en så stor og tung deig?

  11. Hei
    Noe må være galt med oppskriften. Skal det sammalt melet bløtlegges sammen med de andre frøene (gresskar, linfrø osv)? Det blir ja bare en tykk grøt. Det bløtlegges jo ikke det suger til seg alt vann med en gang. Det er vel bare de «harde» frøene som bløtlegges? .

    1. Jeg har bakt dette flere ganger nå, dog den «gamle» oppskriften, og har bløtlagt det som oppskriften sier. Og det blir kjempegode brød!!

    2. Lurer på det samme. Fint om noen svarer. Opplever også bare en tykk grøt som er vanskelig å jobbe med videre.

      1. Jeg opplevde det samme. Går bedre å bløtlegge i kaldt vann, ikke varmt som det står i oppskriften. Da blir det ikke grøt.

  12. De absolutt beste brød jeg noengang har bakt! Har samme erfaring som ovenfor – måtte bruke 4 dl vann i del 2. Fulgte ellers oppskriften og resultatet ble fabelaktig gode og vakre (!) brød.

  13. Hei Trine!
    Takk for fantastisk gode oppskrifter! Jeg har prøvd endel!

    Lurer på hvilken kjøkkenmaskin du har å anbefale som takler godt å elte både disse brødene og de gode bollene som skal eltes i ca 20 minutter tilsammen. Jeg røyk min nye maskin på disse brødene.. sender reklamasjon og regner med det går bra, men tenkte jeg ville høre hva du anbefaler!
    Mvh, Solveig

  14. Hei! Fikk veldig lyst på dette brødet, men skulle gjerne ha laget bare ett, eller max 2 pga mangel på fryserplass. Kan oppskriften tilpasses?

  15. Hei jeg har bakt første versjon mange ganger med godt ressutat. Med denne opplevde jeg at det var alt for mye mel intrinn 1 det blir en tykk hard klump. Må ha i mye mer veske i trinn 2 for å få til brøddeig

    1. Så hyggelig å høre at brødene ble vellykket og falt i smak! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂

  16. Veldig godt brød! Hos meg fungerte det bedre med 1,5-liters former. Fikk veldig små skiver i 2-liters versjonen.

    1. Takk for tilbakemelding. Hyggelig å høre at brødene falt i smak! Har endret størrelse på formen til 1 1/2 liter. 🙂

  17. Takk for god oppskrift. Jeg baker alltid 4 brød, og øker mengden i trinn 1 til 100gr. Øker og vannmengden til 1 liter. I trinn 2 økes økes også hvetemel. Bruker da stor ovnspanne(ikke form) tillegg bruker jeg en pakke valnøtter i deigen.

  18. Hei, jeg har med suksess bakt dette brødet – og nå spiser vi faktisk ikke annet brød. Derfor kunne jeg tenkt meg å bake 6 brød ad gangen, men jeg har bare plass til 3 brød i ovnen, og da er mitt spm: er det best å la de tre siste forbli i bakebollen til jeg er klar for neste runde – eller går det greit at de står til heving i formen en time ekstra?

  19. Dette brødet er nydelig – og bakes jevnt og trutt. Jeg har funnet en genial løsning på at brødet henger seg opp i kledet under/etter heving – jeg kjøpte en stor plastkasse med plass til tre brød under på Europris – problemet løst for all fremtid!

  20. Første trinn og 2 trinn sammen ble en veldig kompakt masse. Håper lang etterheving kan «redde» deigen. ?

  21. Har bakt dette brødet flere ganger nå. Mange ingredienser, men det er så verdt det! Nydelig brød!!
    Fryser ned halve brød, og tiner/varmer de opp på svak varme så skorpen blir sprø og knasende. Fantastisk godt.

  22. Hei, dersom man bare har én brødform. Er det mulig å legge de to andre brødene rett på bakepapiret, eller vil de renne utover?

  23. Brødet smaker helt nydelig, men jeg håper du kan hjelpe meg med en ting, Trine. Jeg sliter med at deigen er for klissete til å forme brødene ordentlig etter 1. heving, ender ofte opp med å bare grovforme / dele deigen i 3 for å så ha de over i brødformen. Har prøvd å tilsette mer mel, men frykter at deigen da blir for tørr. Hvor klissete skal det egentlig være? Har du noen tips? På forhånd tusen takk!

  24. Hei. Det er kun dette brødet jeg baker. Av og til har jeg 100-200g malt i (rest etter øl mesking) og så bruker jeg helkorn. Jeg misforstod muligens det med fullkorn,trodde fullkorn hvete og sammalt hvete var det samme derfor trodde jeg du mente 200g helkorn. Fantastisk brød likevel. Men hva er forskjellen på sammalt og fullkorn?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste