En av de mest populære brødoppskriftene på bloggen er "Sissels grovbrød", en oppskrift jeg fikk av en av mine lesere i 2010. Siden den gang har jeg laget en revidert og noe grovere variant av brødet, som du finner i kokeboken min Trines mat 2 og her.

Her kommer en eltefri versjon av det populære brødet, som du rører raskt sammen for hånd på et par minutter, setter til heving over natten og steker i en gryte med lokk. Resultatet er et smakfullt, sunt og halvgrovt brød - med knasende sprø skorpe. Prøv det du også!

Ingredienser

300 g hvetemel
100 g sammalt hvete, grov
100 g sammalt rug, grov
25 g havrekli
25 g solsikkekjerner
25 g gresskarkjerner
25 g linfrø , knuste
1/3 ts tørrgjær
1 - 1 1/2 ts flaksalt
1 klype sukker
5 dl vann , romtemperert

SLIK GJØR DU

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en stor slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men den skal ikke flyte utover. Juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast. Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 12-20 timer.

Sissels grovbrød - eltefritt

Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Det kan gjøres på to måter:

Alternativ # 1. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel oppå. Ha den hevede deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Deigen skal etter hvert som det blir ”mettet” med mel holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret, plasser bakebollen over (med bunnen opp) og la brødet etterheve.

Alternativ # 2. Du kan også «brette» brødet oppi bakebollen, forutsatt at du har en ganske vid bakebolle. Det er denne metoden jeg vanligvis benytter selv. Dryss litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsne deigen rundt det hele med en slikkepott eller lignende og ”brett” deigen som beskrevet ovenfor. Når deigen er «ferdigbrettet» strør du litt mel i bunnen av bakebollen og snur deigen slik at den ligger med brettsiden ned. Sett lokket på bakebollen.

Ta gjerne en titt på denne filmen, hvor jeg viser hvordan jeg gjør det.

Sissels grovbrød - eltefritt

Når du er ferdig med ”bretteprosessen” skal brødet etterheve i ca. 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig gryta (med lokk) på rist på nederste rille.

Det aller beste resultatet får du når du steker brødet i en oppvarmet støpejernsgryte med lokk. Begge deler må tåle 250 graders varme. Det varme støpejernet gjør at stekeprosessen starter umiddelbart, varmen fordeles jevnt og det holder også godt på varmen. Har du ikke jerngryte kan du eventuelt benytte leirgryte, andre typer former med lokk eller en vanlig brødform kledd med aluminiumsfolie.

Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig fra bakebollen med en slikkepott og ”vipper” det forsiktig fra bakebollen og oppi den glovarme gryta. Benytter du bakepapir vipper du brødet derifra. Av og til klistrer dessverre deigen seg fast i papiret eller bollen, så det kan være lurt å ha en slikkepott eller lignende innen rekkevidde. Om det ikke ser helt perfekt ut der og da vil du bli overrasket over hvor flott og rustikt brødet blir etter steking! Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!), dryss eventuelt litt sammalt hvetemel på brødet, sett på lokket og stek i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Dersom du er usikker på om brødet er ferdig kan du sjekke kjernetemperaturen med et steketermometer. Når termometeret viser ca. 96 grader er brødet gjennomstekt. Du kan også sjekke om det er ferdig ved å banke på undersiden av brødet. Når det avgir en “hul” lyd er brødet ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.

Sissels grovbrød - eltefritt

TIPS

 • Bruk gjerne denne oppskriften som et utgangspunkt og varier med ulike meltyper, frø, kjerner og nøtter. Alle oppskrifter på eltefri bakst finner du samlet her.
 • Hevetider er ikke “absolutte”, du har et slingringsmonn her også. Men min erfaring er at brødet blir bedre jo lengre det hever.
 • For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette eller i en papirpose. Brødet kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine på kjøkkenbenken, og stek det gjerne ved 175 grader varmluft i 5-10 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. Det bør deretter nytes ganske umiddelbart.

GOD BAKST!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hvorfor bløtlegger du ikke frøene/kjernene på forhånd.
  Og får brødet luftlommer og blir «seigt» inni?

  1. Jeg gjør det når jeg baker «på gammelmåten». Men, ved eltefri bakst hever deigen i 12-20 timer, og jeg tenker da at frø og kjerner absorberer godt med væske da også.

   Siden det er en del grovt mel i dette brødet får du ikke så store luftlommer. Jeg opplever det ikke som «seigt». 🙂

   1. Hei, jeg lurte når jeg lager gryte brød så steker den ikke god inne, hva kan jeg gjør? Hva som er feil?

    1. Dersom brødet er rått inni har du sannsynligvis ikke strekt det lenge nok. Stekeovner steker ulikt, så legg til noen minutter neste gang, før du sjekker om brødet er ferdig (se tips i oppskriften). Lykke til!

 2. Hei! Har bakt det eltefrie speltbrødet fleire gongar. Perfekt konsistens og svært smakfullt. Sissels grovbrød vart derimot ganske klissete, meir som ei røre enn ein deig. Kan det ha noko med det å gjere at her er 100 g mindre mjøl samanlikna med speltbrødet – til tross for same mengde væske?

  Eg brukar for øvrig Le Crueset leirgryte – gir brødet fin oval form og nydelig skorpe.

 3. Når det skal stekes i jerngryte eller leirgryte – skal noen av disse smøres først før deigen skal oppi?

  1. Jeg har aldri smurt jerngrytene jeg har brukt, og har aldri hatt problemer med at brødet har sittet fast etter steking. Jeg har aldri stekt i leirgryte selv, men tror det er tilstrekkelig at du bløtlegger den på vanlig måte.

  1. Ja, hvis den og lokket tåler 250 grader. På eldre gryter er det ofte håndtaket på lokket som ofte ikke tåler varmen. Lykke til!

 4. Hei Trine,
  Nydelig brød, gutta elsker det. Lettvint med jerngryte/Creuset også – du inspirerte meg til å begynne med brødbaking igjen, mye bedre enn «industribrød». Ville derimot ikke anbefale å kle brødformer med aluminium, da dette «smitter» over på brødet.

 5. Hei Trine,
  Jeg er stor fan av bloggen din og har brukt den i mange år og har mange favoritter vi lager ofte. Jeg har bakt eltefritt brød annenhver dag eller oftere i over 3 år, superenkelt og kjempegodt. Jeg prøvde din metode for bretteprosess med bakepapir, men jeg har funnet ut at det enkleste er å ha deigen på melet benkeplate, brette den med en slikkepott og pensle innsiden av bakebollen med solsikkeolje før jeg legger deigen oppi bakebollen for etterheving. Når deigen skal oppi gryta velter jeg den oppi slik at den slår kollbøtte

 6. Hei Trine! Jeg har brukt en lignende oppskrift som denne (Craigs brød), men opplevde at baksten ikke hevet nok. Hva kan feilen være? Kan det være for kaldt vann?

  1. Det er vanskelig for meg å svare ift andre oppskrifter. Kan det være at deigen har vært utsatt for trekk?

 7. Hei Trine
  Jeg blir ofte misunnelig på dere som kan spise all denne gode gjærbaksten. Derfor trenger jeg en god oppskrift på eltefritt grovbrød. Jeg har prøvd mange oppskrifter som smaker godt på dag 1. Dag 2 går an, men så er det slutt. Kompakt, hardt og lite smak.

  Kan du hjelpe meg ??

 8. Hei:)
  veldig godt brød! Bakte det i går!
  Jeg prøver i dag å doble oppskriften, da gryta jeg bruker er litt for stor for enkel porsjon. Må brødet da steke dobbelt så lenge? Evt, hvor lenge tenker du det må steke?

 9. Veldig bra at brødet er avbildet oppskåret så man ser grovheten/strukturen.
  Alt for mange viser bare et helt nystekt brød – det sier ingenting.

 10. Jeg sliter med at det lukter alkohol av deigen allerede etter 12 timer. Er det vanlig? Bruker jeg for mye gjær/sukker?

  1. Det forsvinner etter steking. Gjær- og sukkermengden i denne oppskriften er akkurat passe etter min erfaring.

 11. Hei! Om man ønsker brødet til frokost og ikke har tid til å la brødet etterheve i 2 timer før frokost. Kan man gjøre bretteprosess og starte etterheving kvelden før slik at man kun trenger å steke brødet på morgenen? 🙂 veldig godt brød!

 12. Hei har kjøpt jerngryte på 6.7 liter…hvor mye må jeg øke deigmengden for å bake i denne større gryta…..
  Vil brødet flyte ut om jeg bruker oppskriften som den er ?

 13. Hei! jeg har lagt merke til at hvis gjærposen er åpenet og blitt gammel så vil ikke deigen heves godt og brødene blir rå inni. I dag har jeg prøvd med en liten bit fersk gjær og det ble bra. Ellers så tar jeg åpner en ny gjærpose så jeg er sikker på at de hever.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste