Shakshuka er en nordafrikansk rett der eggene posjeres i en spicy tomatsaus. Retten kan nytes til alle døgnets tider, til (helge)frokost, lunsj, middag eller kvelds – det er opp til deg. En ypperlig rett å lage dersom du vil rydde litt i kjøleskapet, for i denne retten kan du putte grønnsakrester (og eventuelt kjøtt- eller kyllingrester).
Ingredienser
| 1 liten | rødløk , i små terninger |
| nøytral olje til steking | |
| 2 fedd | hvitløk , finhakket |
| 1/2-1 | rød chili , finhakket |
| 1-2 | rød paprika , i små terninger |
| 400 g | hermetiske tomater , hakkede |
| 200 g | kidneybønner eller linser (ferdig kokt) |
| 1 ts | paprikapulver |
| 1/2 ts | malt spisskummen |
| 1-2 klyper | kajennepepper |
| 1 ts | sukker eller honning |
| salt og pepper | |
| 3-4 | egg |
| chiliflak | |
| koriander eller andre urter |
OBS. Lurt å tenke på når du justerer antall porsjoner.
SLIK GJØR DU
Skjær opp alle grønnsakene slik at du har alt klart før du setter i gang.
Finn frem en stekepanne som er 22-24 cm i diameter. Stek løken i litt nøytral olje, til den er blank og myk. Ha i hvitløk, chili og paprika og la det få surre med et par minutter og tilsett deretter hermetiske tomater. Skyll de hermetiske bønnene under litt vann, la dem renne av og ha i pannen. Smak til med krydder, sukker, salt og pepper, og la det få stå å surre et par minutter uten lokk, til mye av væsken har kokt inn. Rør av og til.
Lag 3-4 «groper» i tomatsausen og knekk ett egg i hver. Sett på lokk og la det putre på lav varme til eggehvitene har stivnet, etter 6-8 minutter. Hvis stekepannen din tåler å stå i stekeovnen kan du gjerne steke ferdig retten ved 175 grader (over- og undervarme), på øverste rille i ca. 8 minutter.
Gi retten et dryss med chiliflak, og hakket koriander eller andre urter. Dryss gjerne også litt smuldret feta over retten. Serveres umiddelbart med godt brød og gjerne en grønn salat

VELBEKOMME!