En perfekt kokt risotto skal være kremete, fyldig og ha litt tyggemotstand. Det er slett ikke vanskelig, men krever litt tålmodighet og at du rører regelmessig. Risottoen kan nytes alene eller som tilbehør til for eksempel fiske- eller kyllingretter.

Ingredienser

RISOTTO

1-2 ss smør
2 sjalottløk , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
2 1/2 dl risottoris
1 dl hvitvin eller eplejuice
7-8 dl kyllingkraft
50 g parmesan , finrevet
1-2 ss extra virgin olivenolje
1-2 ss smør
1 sitron , saft og skall
salt og pepper

TILBEHØR & TOPPING

1 bunt asparges
100 g babyspinat el.
frisk basilikum
parmesan i flak

SLIK GJØR DU

Risotto med spinat og asparges

Stek sjalottløk og hvitløk i smør i en vid gryte, til løken er blank og myk. Tilsett risen og la den surre med til riskornene er blanke. Tilsett hvitvinen og la den koke inn under omrøring. Bruk en stor øse og spe på med litt av den varme kraften i flere omganger, og rør godt underveis. Væsken skal koke nesten inn mellom hver speing. Fortsett å tilsette kraft til risen er al dente, dvs. at det skal være myk, men ha litt tyggemotstand. Det tar ca. 25 minutter. Hvor mye væske du trenger, varierer, så det er ikke sikkert at du bruker opp all kraften. Dersom du skulle gå tom for kraft, kan du tilsette varmt vann i stedet.

Mens du sper ut risottoen, kan du gjøre klar grønnsakene. Skjær eller knekk av aspargesene der de knekker naturlig. Skjær stilkene i mindre biter, men behold aspargestoppen hel. Stek aspargesen i litt smør et par minutter, til den er nesten mør. Legg til side. Stek deretter spinaten til den så vidt faller sammen.

Når risen er al dente, tilsettes finrevet parmesan, smør og litt av din beste olivenolje. Smak til med litt sitronsaft, salt og pepper. Tilsett deretter mesteparten av grønnsakene (hold gjerne av aspargestoppene) og en neve grovt hakket basilikum, og vend forsiktig sammen. Fordel aspargestoppene og noen basilikumblader over risottoen, sammen med parmesanflak og finrevet sitronskall – og server umiddelbart.

TIPS

  • Nyt risottoen som egen rett (2 porsjoner) eller som tilbehør til for eksempel kylling eller fiskeretter (4 porsjoner).
  • Konfiterte tomater og/eller en god spekeskinke smaker også godt til denne risottoen.
  • Dersom du ønsker å lage en vegetarisk risotto, kan du bytte ut kyllingkraften med utblandet grønnsakfond og erstatte parmesanen med annen ost.

Risotto med spinat og asparges

VELBEKOMME!

Oppskriften er en liten smakebit fra min kokebok Trines hverdagsmat som nå er trykket opp i fire opplag! Les mer om boken her

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Åh risotto, min favoritt rett. Tenker å
    Supplere med litt tjukke gode asparges fra provence. En perfekt og lett rett. Har hatt en blodpropp i leggen så nå skal jeg spise litt lettere. Kanskje til og med innføre en fast kjøttfri dag. Du inspirer Trine.

  2. For å få retten vegetar trenger man ikke å bytte ut parmesanost med noe annet,..det gjelder bare når retten skal bli vegansk.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste