Det er ikke mye som slår en perfekt stekt reinsdyrfilet. Deilig festmat enten dere er få eller mange til bords. Som tilbehør serverer jeg denne gangen fondantpoteter, spinat, rødvinsaus og en lun ovnsbakt "salat" med sellerirot, eple og rødløk.

Velbekomme!

Ingredienser

REINSDYR

600 g ytrefilet av reinsdyr (eller indrefilet)
salt og pepper
nøytral olje til steking
1 ss smør
frisk timian

FONDANTPOTETER

4-8 store poteter (kokefaste)
3 fedd hvitløk , delt i to på langs
3 kvister frisk timian
nøytral olje til steking
50 g smør
2 1/2 dl oksekraft eller kyllingkraft
salt og pepper

RØDVINSAUS

1 sjalottløk , finhakket
1 1/2 dl rødvin
3 dl viltkraft
2 kvister frisk timian
1 stjerneanis
1 liten kanelstang
2 ss balsamicoeddik
1-2 ss soyasaus
1-2 ss flytende honning
1/2 sitron , saften
nykvernet sort pepper
1 ss smør
1-2 ss tyttebær (kan sløyfes)

HONNINGBAKT SELLERIROT OG EPLE

500-600 g sellerirot , i terninger
2 epler , i terninger
1-2 rødløk , i terninger
2 ss extra virgin olivenolje
2 ss flytende honning
1/2 sitron , saften
salt og pepper
125-150 g babyspinat
1-2 ss smør

SLIK GJØR DU

Reinsdyrfilet med rødvinsaus og fondantpoteter

Finn frem to ildfaste former som får plass i stekeovnen samtidig, en til potetene og en til de honningbakte grønnsakene. Dersom du skal steke grønnsaker og kjøtt i samme stekeovn, se tips ift logistikk helt til slutt.

FONDANTPOTETER

Bruk helst store poteter av omtrent lik størrelse. Skrell og form potetene til en sylinder. Bruk en utstikker eller skjær dem til for hånd. Legg potetene i kaldt vann i ca. 10 minutter og tørk dem deretter med litt kjøkkenpapir. Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Finn frem en stekepanne og stek potetene i litt nøytral olje, til de har en gyllen stekeskorpe på den ene siden. Snu potetene, ha i smør, hvitløk og frisk timian, og la de steke til de er gylne på den andre siden også. Flytt potetene over i en ildfast form og krydre dem med salt og pepper. Hell smøret fra stekepannen i formen og fyll opp med kraft (eller utblandet fond) til omtrent halvparten av høyden til potetene. Stekes på midterste rille i ca. 45 minutter, til potetene er gylne og møre. Steketiden vil være avhengig av størrelsen på potetene. Se tips om steking av potetene avslutningsvis.

Reinsdyrfilet med rødvinsaus og fondantpoteter

HONNINGBAKT SELLERIROT, LØK & EPLER

Skrell sellerirot og rødløk, og skjær i terninger på ca. 2×2 cm. Fordel grønnsakene i en ildfast form, ringle over olivenolje, honning og sitronsaft, krydre med salt og pepper og rør godt sammen. Stekes på midterste rille i ca. 10 minutter, før du tilsetter eplebitene (også i ca. 2×2 cm biter). Stekes sammen med potetene til grønnsakene er møre og har fått litt farge i kantene, etter totalt 30-40 minutter.

REINSDYRFILETEN

Sett stekeovnen på 125 grader, over- og undervarme. (Se tips nedenfor dersom du ikke har to stekeovner tilgjengelig.)

Krydre reinsdyrfileten med salt og pepper. Stek fileten på alle sider i stekepannen i en blanding av nøytral olje og smør. Ha gjerne også litt frisk timian i pannen. Flytt filetene over i en ildfast form og stikk et steketermometer i den tykkeste delen av fileten. Stekes midt i ovnen til kjøttet har en kjernetemperatur på 57-58 grader. Det tar ca. 15 minutter, avhengig av størrelsen på filetene og hvor lenge du har forsteke dem. La kjøttet hvile minst 15 minutter før du skjærer det i passende skiver rett før servering.

RØDVINSAUSEN

Stek sjalottløken i litt smør eller nøytral olje, til den er blank og myk. Tilsett rødvin og la det koke til det er ca. 1/4 igjen. Tilsett deretter kraft, timian, stjerneanis og kanelstang, og la det koke uten lokk i ca. 15 minutter. Sil sausen. Smak til med balsamicoeddik, soyasaus, honning, sitronsaft og pepper. Rett før servering rører du inn ca. 1 ss smør. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Hold sausen varm. (Hvis du likevel synes at sausen er litt tyntflytende kan du jevne den med litt maisenna.) Tilsett gjerne noen tyttebær rett før servering.

SPINAT

Rett før servering sauterer (steker) du spinaten i litt smør, til den begynner å falle sammen. Krydre med salt og nykvernet sort pepper.

SERVERING

Server reinsdyrfileten sammen med spinat, honningbakte grønnsaker og fondantpoteter, og drypp litt rykende varm rødvinsaus over kjøttet umiddelbart før servering. Nytes i godt selskap og gjerne med en god rødvin i glasset.

Reinsdyrfilet med rødvinsaus og fondantpoteter

TIPS

 • Dersom du skal tilberede potetene og kjøttet i samme stekeovn, kan du først steke poteter og grønnsaker til det er ca. 10 minutter steketid igjen, og la det hvile på benken (under litt folie) mens kjøttet stekes ferdig. Husk å skru ned temperaturen og la gjerne ovnsdøren stå på gløtt et par minutter før du setter inn kjøttet. Når kjøttet er ferdig tar du det ut av formen og lar det hvile på skjærebrettet (under litt aluminiumsfolie som du legger lett oppå) mens poteter og grønnsaker stekes ferdig (husk å øke temperaturen når du skal steke ferdig grønnsakene).
 • Fondantpotetene kan gjøres nesten ferdige på forhånd, og varmes opp rett før servering. Dersom du ikke vil lage fondantpoteter kan du erstatte disse med for eksempel hasselbackpoteter, potetpuré, Annapoteter, potetgrateng, gratinert potetmos eller røstipoteter.
 • Flere oppskrifter med reinsdyrkjøtt finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei

  Jeg skal lage denne til 10 pers. Ser at det da står både viltkraft og kyllingkraft. Skal det være begge deler?

  1. Viltkraften skal være i sausen, mens jeg benytter okse- eller kyllingkraft til fondantpotetene. (Har endret fra «kjøttkraft» til «oksekraft» i oppskriften, slik at det ikke skal være tvil om dette.) Jeg har ikke testet med viltkraft til potetene, mulig det også vil fungere bra.

   Lykke til!

 2. Nydelig rett, hadde det som nyttårsmeny og skal lage det igjen i dag. Oppskriften er som alltid helt perfekt å følge og resultatet likeså. Glemte å kjøpe epler i dag så blir kun selleri og løk, satser på at det går bra

 3. Hei, Hvor lenge kan filetene pakkes i folie og holdes varme i ovnen på ikke alt for høy varme før gjestene kommer?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste