Hagen bugner av deilig rabarbra, og det må man jo lage noe godt av! I dag har jeg laget en rabarbrakompott, som serveres sammen med karamelliserte havregryn, lettpisket krem og friske jordbær. Dette er forresten ypperlig dessert å servere til både hverdag og helg, hvor alt kan gjøres klart god tid i forveien, men bør "monteres" sammen rett før servering.

Ingredienser

RABARBRAKOMPOTT

400 g rabarbra
1 ss vann
100-125 g sukker
1/2 vaniljestang

KARAMELLISERTE HAVREGRYN

75 g havregryn (gjerne store)
50 g mandler , hakket
1 ss smør
1 ss flytende honning

TILBEHØR

3 dl kremfløte eller creme fraiche
1 ts sukker
1/2 vaniljestang
8-12 jordbær eller bringebær

SLIK GJØR DU

Skjær blad og rot av rabarbrastengene og skyll godt. Hvis skallet på rabarbraen er seigt eller trevlete kan du også fjerne dette helt eller delvis. Skjær rabarbraen i jevnstore biter på ca. 2 cm.

Ha ca. 100 g sukker i en kjele sammen med rabarbra og vann. Syre- og sukkerinnhold i rabarbra varierer en del så du må smake underveis for å vurdere om du trenger å tilsette mer sukker eller ikke. Del vaniljestangen i to på langs. Skrap ut frøene med en kniv eller lignende og ha dem i kjelen sammen med vaniljestangen. La det stå å putre på middels varme i 7-10 minutter, til rabarbraen er mør og fin, men ikke så lenge at den går i oppløsning (la det være en del hele biter igjen). Rør forsiktig av og til. Fjern vaniljestangen og sett rabarbrakompotten til avkjøling. Kompotten er holdbar i kjøleskapet i flere dager og kan fryses.

Ha havregryn og hakkede nøtter i en ren stekepanne, og rist det på middels varme under omrøring, etter ca. 5 minutter. Tilsett smør og honning og rør godt sammen, til alt er smeltet og havregrynene er sprø og gylne. Hell blandingen på et bakepapirkledd brett eller fat og la den bli helt avkjølt. Det som blir til overs kan oppbevares på glass i et par uker og benyttes som sprøtt element til andre desserter eller som topping på frokostgrøten eller yoghurt.

Pisk kremfløte, sukker (smak til) og frøene fra vaniljestangen til en luftig krem. Oppbevar kremen kaldt frem til servering.

Rett før servering fordeler du rabarbrakompotten i 4 porsjonsglass eller en middels stor bolle. Ha deretter på litt stivpisket kremfløte og strø litt av de karamelliserte havregrynene over. Pynt med friske jordbær og server umiddelbart.

TIPS

  • Glem alt du eventuelt har hørt om at du ikke må spise rabarbra etter St. Hans. Rabarbra kan nemlig nytes gjennom hele sommeren, så lenge du bruker de nye, unge rabarbrastilkene og styrer unna de “trevlete” stilkene. Dersom du får rabarbra til overs kan du fryse ned hele stilker eller ferdig kompott/syltetøy, og derved kan du nyte litt av sommeren resten av året også.
  • Alle rabarbraoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste