Jeg har fått en ny favoritt, nemlig potetterte med løk, ost og bacon! Nydelig sammen med en fargerik salat og godt brød, og ikke minst nydelig som tilbehør til for eksempel spekemat eller på tapasbordet. Prøv den du også!

Ingredienser

TERTEBUNN

150 g smør
100 g fullkornshvetemel
100 g hvetemel
2-3 ss kaldt vann
paiform 24-26 cm i diameter

FYLL

300 g bacon , i små biter
2-3 rødløk , i tynne skiver
3 vårløk , finsnittet
2 fedd hvitløk , finhakket
1-2 ss smør
400 g poteter , i tynne skiver
175 g ost , revet (gjerne ulike sorter)
4 egg
2 dl kremfløte eller matfløte
salt og pepper

TILBEHØR

200 g cherrytomater , i biter
50 g småbladsalat
extra virgin olivenolje
balsamicoeddik , vellagret type
salt og pepper
godt brød

SLIK GJØR DU

Ha smør og mel i en kjøkkenmaskin med kniver/K-spade, og kjør på middels hastighet til smøret og melet er smulete. Tilsett kaldt vann, så mye som er nødvendig for at deigen samler seg i en klump. Ikke kjør deigen mer enn det som er strengt nødvendig. Pakk deigen inn i plast og la den hvile i kjøleskapet i en halvtimes tid eller lengre. Pensle paiformen med smeltet smør eller nøytral olje, strø deretter ca. 1 ss hvetemel over formen og fordel det over det hele. Snu formen på hodet (over bakebordet eller vasken/søppelbøtta) og dunk lett på den, slik at du får fjernet overflødig mel. Kjevle ut deigen til en jevn leiv som er litt større enn paiformen. Trykk deigen ut i formen, og la «overskuddsdeigen» henge over på kantene. Sett gjerne formen kaldt 15-30 minutter før steking for å unngå at deigen krymper. Prikk bunnen med en gaffel og forstek paiskallet ved 200 grader (over- og undervarme), på midterste rille i ca. 15 minutter, til det så vidt begynner å få litt farge. Skjær av overskuddsdeigen umiddelbart og avkjøl paiskallet på rist.

Mens paiskallet står i ovnen kan du begynne med fyllet. Vask potetene (skrell dem om nødvendig) og skjær dem i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin hvis du har. Legg potetskivene i en kjele med kaldt vann og la de stå å trekke noen minutter. Hell av vannet og tilsett nytt, kaldt vann tilsatt ca. 1/2 ts salt. Gi potetene et raskt oppkok, og la dem deretter koke i nøyaktig 1 minutt. Tøm umiddelbart av vannet og la potetskivene renne av i et dørslag.

Stek baconet i tørr stekepanne, til det er sprøtt. Legg det deretter på litt kjøkkenpapir slik at fettet kan renne av. Skjær løken i tynne skiver og stek den i litt smør på middels varme, til løken er blank og myk. Tilsett hvitløk og vårløk mot slutten av steketiden. Tilsett deretter baconet, og sett til side.

Riv osten. Jeg brukte en blanding av norvegia og parmesan, men her kan du ta det du har tilgjengelig. Bruk gjerne opp osterester, og smaksrik vellagret ost smaker ekstra godt i denne terten. Visp sammen egg og fløte, og tilsett salt og nykvernet sort pepper.

Nå er alt klart for å fylle terteskallet. Begynn med 1/3 av løkblandingen, deretter 1/3 av osten og 1/2 av potetene og krydre med nykvernet sort pepper. Gjenta en runde til, og avslutt med et lag med løkblandingen. Hell over eggeblandingen og fordel deretter resten av osten over.

Stekes ved 200 grader (over- og undervarme), på nederste rille i 35-40 minutter, til terten er fin og gyllen på toppen. La terten hvile i minst 15 minutter på rist før du skal spise den. (Terten er også god å spise kald.)

Server potetterten sammen med tilbehør etter smak, for eksempel godt brød, småbladsalat og en tomatsalat.

Potetterte med bacon og løk

TIPS

 • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint lage deigen for hånd. Pass på at du ikke bearbeider deigen mer enn det som er nødvendig for å få alle ingrediensene godt blandet.
 • Du kan gjerne erstatte fløten med creme fraiche eller rømme, tilsatt litt melk.
 • Ta vare på eventuelle rester, potetterten smaker nemlig nesten enda bedre i lunsjboksen dagen etter.
 • Alle oppskrifter på pai/terter finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg serverte denne for gjestene mine i går og fikk bare godord for både utseende og smak. Det var jo en del jobb på forhånd, men oppvasken kan tas underveis og alt er samlet i form, brødfat og salatbolle ved servering. Liker det

 2. Nydelig, nydelig, nydelig!!!!!!
  Supre smakskombinasjoner! Vanskelig å stoppe og spise.
  Nå har vi fått en ny favorittrett her i huset!

 3. Hei,
  Denne fikk jeg lyst å prøve! Du skriver den kan serveres med godt brød, noen forslag til oppskrifter som passer godt til denne retten?

  1. Den er nydelig kald, og kan fint lages dagen før. Dersom du skal servere den varm er jeg imidlertid usikker på om du får varmet den opp uten at det går utover kvaliteten ellers.

 4. Hei!
  Har du tips til grønnsak som kan benyttes istedenfor bacon? For å gjøre den kjøttfri?

  Ps super blogg

  Hilsen Elin

 5. Gubben ble litt skeptisk da jeg sa det var «potetpai» til middag, men etter en munnfull kom smilet fram. Denne retten var smaksrik. Fint å få brukt rester. Eneste aberet var litt lang tilberedelsestid.

  Å kutte grønnsaker er det jeg tror jeg bruker mest tid til på kjøkkenet. Neste kjøkkenredskap må bli en mandolin. Har du en av god kvalitet å anbefale?

  Hilsen

  Tordis

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste