I all sin enkelhet er pavlova festkake nummer en, og er den som først forsvinner fra kakebordet hjemme hos oss. Pavlova er enkel å lykkes med bare du kjenner de kritiske punktene og følger oppskriften nøye. En perfekt pavlovabunn skal etter min smak være sprø på utsiden og seig inni. Her kommer en grunnoppskrift på pavlova, og fremgangsmåten og tipsene som gir deg perfekt pavlova, enten du lager pavlovakrans, minipavlova eller en stor pavlova som dekker hele bakebrettet. Oppskriften gir en pavlovabunn som er 24-26 cm i diameter, eller ca. 6 minipavlova.

Alle pavlovaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

Ingredienser

4 eggehviter
1 klype salt
200 g sukker (finkornet)
1 ss potetmel eller maisenna
1 ts hvitvinseddik , bringebæreddik, balsamicoeddik el.

SLIK GJØR DU

EGG

Ingredienser

Når du skal lage pavlova trenger du eggehviter og sukker. Eggehvitene får du ved å skille dem fra eggeplommen, les mer her om hvordan du kan gjøre det. Det er viktig at det ikke blir med noe eggeplomme sammen med eggehviten, for da vil du ikke få pisket marengsen stiv.

Bruk finkornet sukker (fås i velassorterte dagligvarebutikker), eller kjør vanlig sukker i en kjøkkenmaskin med kniver. Du kan også benytte melis, men det gir etter min smak en mer kompakt pavlova, så det vil jeg ikke anbefale.

Når marengsen er ferdigpisket tilsettes stivelse i form av potetmel eller maisenna. Du må også tilsette syre i en eller annen form, for eksempel hvitvinseddik, bringebæreddik eller balsamicoeddik. Stivelsen og eddiken bidrar til at pavlovaen holder seg stabil under steking, og gjør den også mykere.

Du kan eventuelt droppe stivelse og syre, men da vil du få hard marengs, og ikke den litt myke, seige kjernen man gjerne vil ha når man skal lage pavlova.

Pavlovakrans med bringebærkrem

Utstyr

Når du skal lage pavlova trenger du kjøkkenmaskin eller håndmikser med visper. Bakebollen og vispene må være helt rene, for dersom eggehvitene kommer i kontakt med eggeplommer eller andre fettpartikler vil du ikke få vispet eggehvitene stive, som er helt kritisk når du skal lage pavlova. Gni gjerne saften fra en sitronbåt inni bakebollen og på vispene før du setter i gang.

PISKINGen

Ha eggehvitene i bakebollen sammen med en klype salt (kan sløyfes) og pisk på lav til middels hastighet til du får et hvitt og halvstivt skum. Øk deretter hastigheten noe og tilsett omtrent halvparten av sukkeret litt etter litt (i løpet av ca. 3 minutter), og fortsett å piske til blandingen blir enda litt stivere. Tilsett deretter resten av sukkeret litt etter litt, og pisk til sukkeret er helt oppløst og du har en glatt, skinnende og stiv marengs. Når du tar litt marengs mellom fingrene skal du ikke kjenne sukkerkorn. Hvis du likevel kjenner sukkerkorn visper du litt til, før du tester på nytt. Ikke visp på høyeste hastighet, for da kan marengsen bli overpisket. Tilsett eddik og siktet stivelse og rør forsiktig sammen. Bruk en slikkepott eller kjør det forsiktig med kjøkkenmaskinen, men ikke rør mer enn det som er strengt nødvendig for at alt blir godt blandet, slik at du beholder mest mulig luft i marengsen.

Dersom du ønsker å tilsette smak i marengsen, som for eksempel sjokolade eller lakris, kan du vende det inn på slutten, men bruk da slikkepott og pass på at du ikke rører for mye, for da kan marengsen falle sammen.

FORMING & Steking

Før du setter i gang med piskingen setter du stekeovnen på angitt steketemperatur og varmluft. Kle også et bakebrett med bakepapir. Dersom du ikke har varmluftovn kan du steke på vanlig over- og undervarme, men da må du steke pavlovaen noe lengre.

Fordel marengsen umiddelbart etter at den er ferdigpisket utover bakebrettet. Selv foretrekker jeg å ha marengsen i en sprøytepose med stort hull når jeg for eksempel skal lage pavlovakrans, minipavlova eller julepavlova (oppskrift i Trines jul), men du kan også fint forme marengsen en en spiseskje eller to. Pass på at marengsen fordeles noenlunde jevnt slik at det blir lettere å få den jevnt stekt. Tenk også på hva som er praktisk ved servering. En høy pavlova ser fantastisk ut på matbilder, men er utrolig upraktisk å forsyne seg av.

Steketemperaturen for pavlova ligger vanligvis mellom 125 grader, pluss/minus. Jo lavere steketemperatur, desto lengre steketid trengs. Dersom du ønsker en hvit marengs bør du velge en lav steketemperatur. Steketiden vil variere etter hvilken steketemperatur du benytter og størrelsen på baksten. En minipavlova trenger for eksempel kortere steketid (ca. 1 time ved 125 grader) enn en stor pavlova som dekker hele bakebrettet (ca. 1 1/2 time ved 125 grader). Uansett hvordan du former marengsen – ikke åpne stekeovnsdøren før pavlovaen er nesten ferdigstekt!

Når pavlovaen er ferdigstekt skrur du av stekeovnen og lar pavlovaen stå til den er helt avkjølt, gjerne over natten. Pavlova kan gjerne stekes flere dager før den skal serveres. Ha eventuelt litt bakepapir rundt den og oppbevar den tørt frem til den skal serveres.

Julepavlova

FYLL & DEKOR

Pavlova kan fylles og dekoreres etter smak, sesong og hva du har tilgjengelig. Bruk gjerne baksiden av en skje og klem pavlovaen litt ned på midten slik at du får fordelt fyllet litt bedre. Fyll den gjerne med for eksempel vanlig fløtekrem, bringebærkrem, pasjonsfruktkrem, mascarponekrem, en syrlig krem med creme fraiche eller sitronkrem, og dekorer med bær, frukt, blomster og urter etter smak og behag. Server gjerne også litt bringebærcoulis, basilikumcoulis eller pasjonsfruktsaus ved siden av og som dryppes over pavlovaen ved servering.

Pavlova blir lett «soggy» når den står en stund, og bør derfor fylles og dekoreres rett før servering. Kremen kan gjerne gjøres klar tidligere på dagen og oppbevares i kjøleskapet slik at du raskt og enkelt kan montere den sammen før servering.

Alle pavlovaoppskriftene på bloggen finner du samlet her. Hva er din favoritt-pavlova?

jokoladepavlova med bringebær og bjørnebær

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hvordan fjerner man bakepapiret før servering?
    Særlig på kransen er det vanskelig, jeg endte opp med å bare klippe vekk det i midten, men blir jo papir og krem blanda etterhvert….

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste