Annonse

Det er vel knapt noen kake som gir mer "vann-i-munnen-garanti" enn en pavlova. Pavlova består av en florlett og crispy marengsbunn, som fylles med krem og rikelig med friske bær. Jeg har her i tillegg laget en pasjonsfruktsaus som løfter kaken både smaksmessig og visuelt. Den syrlige smaken av pasjonsfrukt er utrolig god til marengs!

Siden marengsbunnen er ganske søt i seg selv er det ikke nødvendig med så mye sødme i kremen og sausen, men noe må til. Jeg har derfor tilsatt flytende Akasiehonning - og fått ønsket sødme og aroma. Prøv det du også neste gang du skal lage pavlova. Til en pavlova som er ca. 26 cm i diameter (ca. 8 porsjoner) trenger du omtrent:

Annonse

Ingredienser

MARENGSBUNN

4 eggehviter
175 g sukker
1 ss maisenna
1 ts hvitvinseddik

HONNINGKREM

2 dl kremfløte
200 g creme fraiche
1-1 1/2 ss flytende Akasiehonning

PASJONSFRUKTSAUS

3 pasjonsfrukt
1-2 ss flytende Akasiehonning

TOPPING

1 beger jordbær
1 beger bjørnebær
sitronmelisse eller mynte
melisdryss

SLIK GJØR DU

Pavlova med friske bær og pasjonsfruktsaus

Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket marengsen stiv. Bruk en kjøkkenmaskin med visper (pass på at bollen er helt ren), og pisk eggehvitene uten å tilsette sukker til du får et hvitt og halvstivt skum. Tilsett halvparten av sukkeret litt etter litt (i løpet av ca. tre minutter), og fortsett å piske til blandingen blir enda litt stivere. Rør inn maisenna i resten av sukkeret, og tilsett deretter sukkerblandingen, litt etter litt. Pisk videre til du har en glatt, skinnende og stiv marengs, etter ca. ytterligere 5 minutter. Til slutt vendes eddiken forsiktig inn med en slikkepott.

Tegn opp en sirkel som er 24-26 cm i diameter på et bakepapir. Legg bakepapiret oppå et bakebrett og fordel marengsen jevnt over bakepapiret, sånn ca. innenfor sirkelen du har tegnet opp. Du kan benytte sprøytepose eller bare smøre det utover med en smørkniv eller slikkepott.

Stekes på 125 grader varmluft, på midterste rille, i ca. 1 1/2 time til pavlovaen er crispy utenpå, men fortsatt litt myk inni. Skru av ovnen og la den stå i stekeovnen (med døren igjen) til den er helt avkjølt. Marengsbunnen kan stekes flere dager før den skal serveres. Ha litt bakepapir rundt marengsbunnen og oppbevar den tørt frem til den skal pyntes.

Lag pasjonsfruktsausen ved å dele pasjonsfrukten i to og skrap ut innholdet med en teskje. Tilsett flytende honning og rør godt sammen, og smak deg frem til du får ønsket sødme og aroma på sausen. Dette kan gjerne gjøres klart dagen før pavlovaen skal serveres.

Pavlova med friske bær og pasjonsfruktsaus

En pavlova kan lett bli «soggy» hvis den står lenger enn et par timer, og bør derfor pyntes rett før den settes på kakebordet. Pisk crème fraîche stiv sammen med flytende honning, og i en annen bolle pisker du kremfløten stiv. Bland de to kremene forsiktig sammen med en slikkepott eller lignende. Fordel honningkremen oppå den avkjølte pavlovaen. Fordel bær etter smak og behag oppå kremen. Drypp litt av pasjonsfruktsausen over kaken umiddelbart før servering, og server resten ved siden av kaken. Gi pavlovaen gjerne et lite melisdryss og pynt med mynte- eller sitronmelisseblader – og nyt!

Honning kan svært ofte erstatte sukker i matlagingen, og du trenger ofte mindre av det for å oppnå samme søtningseffekt som sukker. Honningcentralens Akasiehonning er en naturlig flytende honning, og er derfor godt egnet til nesten all slags matlaging, som for eksempel:

  • på sommerens bær og frukt for en litt søtere smak (dersom det er nødvendig)
  • på blåmuggosten, og gjerne sammen med noen valnøtter
  • på granolaen eller i kjøleskapsgrøten, dersom det er behov for ekstra søtning
  • når du skal smake til soyabaserte sauser til asiatiske retter, som for eksempel woksauser og marinader

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Honningcentralen. Flytende Akasiehonning får du kjøpt i de fleste dagligvareforretninger. Oppskrifter og inspirasjon til bruk av honning i matlagingen finner du på www.honning.no

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Når jeg pisker creme fraiche blir den alltid mer flytende enn den er rett fra boksen. Er det meningen? Hva gjør jeg evt feil?
    Nina

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.