Hils på årets søteste påskekyllinger, i dobbel forstand! Dette er rett og slett kokosboller dyppet i hvit sjokolade og rullet i farget kokosmasse. Og deretter dekorert med noen godsaker til hanekam og slikt. Ideen fikk jeg fra et bilde i et matblad, og siden jeg "tilfeldigvis" hadde udekorerte kokosboller i kjøleskapet så farget jeg litt kokosmasse med gul matfarge og satte i gang. Ble de ikke fine? Bakgrunnen for at jeg "tilfeldigvis" hadde kokosboller på lur er at jeg jobber med å ta bilder til min sjette kokebok - TRINES JUL. Så her lever vi opp til ordtaket "jula varer helt til påske", og vel så det. Lag morsomme kokosboller til påske du også, og dypp gjerne noen i mørk sjokolade slik at du har litt variasjon.

Ingredienser

MARENGS

200 g sukker
100 g flytende glukose
1 dl vann
4-5 eggehviter (ca. 150 g)
2 ss sukker (ca. 30 g)

KJEKS, TOPPING & DEKOR

20 Oreokjeks (uten fyll)
300 g hvit sjokolade
30 g delfiafett
kokosmasse
gul matfarge
spiselige øyne
store og små Smarties
Melisglasur

SLIK GJØR DU

Påskekylling-kokosbolle

Til denne oppskriften trenger du et sukkertermometer el.

Ha 200 g sukker, flytende glukose og vann i en tykkbunnet kjele og kok opp. La det stå å koke uten omrøring til blandingen er ca. 117 grader.

Mens sukkerblandingen koker gjør du klart resten. Skill eggene og ha eggehvitene i en ren bolle. Bruk kjøkkenmaskin med visper og visp eggehvitene og resten av sukkeret til det øker til omtrent dobbel størrelse. Hell den varme sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går på lav hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke vispen eller langs kanten av bollen (dersom sukkerlaken treffer vispen kastes sukkerlaken ut i kanten på bollen og stivner). Pisk deretter marengsen på høy hastighet til den er ca. 35 grader, etter ca. 10 minutter. Ha marengsen i en sprøytepose.

Fordel kjeksene på 1-2 fat/brett som får plass i kjøleskapet. Sprøyt fine topper oppå kjeksene. Dette er mektige saker, så jeg anbefaler at du ikke lager dem så alt for store (søtmonser får heller forsyne seg flere ganger). Sett marengsbollene deretter i kjøleskapet i minst 2 timer, men gjerne over natten.

Farg kokosmassen gul med matfargen, og ha det i en lav bolle.

Smelt ca. 2/3 av sjokoladen i vannbad (eller mikrobølgeovn) sammen med delfiafettet. Ta sjokoladen av varmen, tilsett resten av sjokoladen og rør til den er smeltet. Når sjokoladen er ca. 33 grader er den klar til dypping. Finn frem en litt vid og dyp kopp som egner seg til å dyppe marengsbollene oppi. Hell den smeltede sjokoladen i koppen. Dypp marengsbollene oppi sjokoladen og rull dem deretter i den gule kokosmassen. Dekorer med en stor rød Smarties til hanekam og en mindre til nebb. Sjokoladen stivner raskt så jeg pleier å dyppe ca. 3 marengsboller og pynte disse, før jeg dypper 3 til. Til slutt kan du lime på øynene med litt melis utrørt i litt vann. La sjokoladen stivne helt før du serverer kokosbollene.

Kokosbollene oppbevares i tett boks i kjøleskapet. De er holdbare i 1-2 uker vil jeg tro, men ikke lett å få testet holdbarhet utover en uke med en kakeglad tenåring i huset.

Påskekylling-kokosbolle

TIPS

  • Flytende glukose (glukosesirup) hindrer at massen sukrer seg og brukes blant annet i konfekt, iskrem og glasurer. Flytende glukose får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker, apotek og nettbutikker som fører bakevarer.
  • Lag gjerne hjemmelaget vaniljeis eller crème brûlèe av eggeplommene. Dersom du ikke skal bruke dem med en gang kan du røre dem sammen og legge dem i fryseboksen. Husk å merke emballasjen med antall eggeplommer.
  • Oppskrift på tradisjonelle kokosboller finner du her.

Og siden jula varer til påske hjemme hos oss, så kunne påskekyllingene flytte rett inn i pepperkakehuset.

Påskekylling-kokosbolle-pepperkakehus

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei.
    Hvordan går du farget kokosmassen gul? Når jeg bruker farge fra Cacas opplever jeg at den er for seig til å få spredd deg godt nok rundt i massen.

  2. Trine, nå er det lenge siden jeg har kommentert men jeg er daglig innom bloggen din. Disse påskekylling kokosboller var helt fantastiske. Oppskriften var litt stor siden jeg var alene hele påsken men du verden de var gode. Jeg lagde en morsom vri og tok på øyne på begge sider. Da følte jeg meg mindre ensom.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste