Skrei er en vandretorsk som vanligvis lever i havområdene midt i mellom Norge og Nordpolen, men på denne tiden av året svømmer den langs kysten vår for å gyte. Men for noen av disse ender reisen i et fiskegarn, og deretter på middagstallerkenen vår. Det hvite og faste fiskekjøttet fra skreien har her fått møte Middelhavets smaker, hvor alle grønnsakene får trekke i en smakfull tomatsaus. Resultatet ble en smakfull og enkel rett, som smaker godt enten det er hverdag eller fest. Er det ikke skreisesong kan du benytte vanlig torsk. Til 4 porsjoner trenger du omtrent:

Annonse

Ingredienser

PANNESTEKT SKREI/TORSK

800 g skrei- eller torskefilet , i porsjonsbiter
havsalt
nøytral olje
1 ss smør
2 fedd hvitløk , delt i to på langs
sitronskall , litt revet

TOMATISERTE GRØNNSAKER

1-2 rødløk , i båter
1 rød paprika stor, i grove biter
350-400 g kokefaste poteter , i skiver ca. 1/2 cm
2-3 gulrøtter , i skiver ca 1/2 cm
3 fedd hvitløk , hakket
1 boks hermetiske tomater , hakket
1 boks hermetiske cherrytomater
1 1/2 ss fiskefond eller 1 fiskebuljongterning
salt og pepper
1/2 sitron , saften
oliven (kan evt. sløyfes)
kapers
persille , hakkete

SLIK GJØR DU

Pannestekt skrei med tomatiserte grønnsaker

Skjær opp alle grønnsakene som angitt ovenfor. Pass på at potet- og gulrotskivene er omtrent like tykke, slik at de blir ferdige samtidig. Fres løk og paprika i litt nøytral olje til løken er blank og myk. Tilsett hvitløken mot slutten av steketiden. Tilsett deretter poteter, gulrøtter, hermetiske tomater og fiskefond (eller buljongterningen). Fiskefonden (eller buljongterningen) skal tilsettes slik den er og ikke blandes ut med vann. Rør alt godt sammen. Gi det hele et oppkok og smak til med salt og pepper. La grønnsaksblandingen stå å putre på middels varme til potetene og gulrøttene er gjennomkokte, etter 20-25 minutter. Vend forsiktig i blandingen 2-3 ganger underveis, men vær forsiktig slik at du ikke «moser» potetene. Rett før servering tilsetter du sorte oliven og eventuelt kapers, smaker til med sitronsaft og eventuelt mer salt og pepper.

Pannestekt skrei med tomatiserte grønnsaker

Del opp fisken i fire like store stykker. Strø godt med havsalt på fisken og la saltet virke i 15-20 minutter. Skyll av saltet under litt rennende vann og tørk fisken forsiktig med litt kjøkkenpapir. Slik tørrsalting gjør at torsken blir fastere i fisken. Stekes med skinnsiden ned på middels temperatur i 5-6 minutter, snu og tilsett smøret og hvitløkfeddene. La fisken steke i ytterligere ca. 2 minutter til den begynner å flake se, og drypp det smeltede smøret over fisken mens den steker. Krydre eventuelt med salt og pepper. La fisken hvile et par minutter, og deretter bør den serveres umiddelbart.

Pannestekt skrei med tomatiserte grønnsaker

Ha litt av grønnsaksblandingen på en tallerken og legg fisken oppå. Gi gjerne retten et lite dryss med revet sitronskall, hakket persille og pynt gjerne med kapers, og nyyyt!

TIPS

 • I grønnsaksblandingen kan du tilsette det du har tilgjengelig av grønnsaker, etter smak og behag. Poteter og gulrøtter kan for eksempel erstattes med squash og gul/grønn paprika, og da kan du også redusere koketiden noe.
 • Dersom du skal lage skrei til mange kan det være hensiktsmessig å bake den i ovnen. Tørrsalte fisken som beskrevet ovenfor og legg fiskestykkene i langpannen med litt mellomrom mellom hvert fiskestykke. La den steke ved 150 grader i ca. 15 minutter, til den begynner å flake seg. Ta formen ut av ovnen og dekk den med aluminiumsfolie i ca. 2 minutter, og server deretter umiddelbart.
 • Server gjerne sprøstekt bacon eller spekeskinke sammen med skreien.

Pannestekt skrei med tomatiserte grønnsaker

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette så godt ut! Jeg kjøpte (og spiste) skrei for første gang her om dagen. Det skal jeg gjøre mer, for den var veldig god!

 2. Takk for en fantastisk god rett ( og alle andre retter). Fikk ikke tak i skrei så det ble gourmettorsk ..godt det også. Det å helle smør og hvitløk over fisken ga en nydelig smak. Dette skal jeg lage flere ganger:-)

  1. Så bra at det falt i smak! Trikset med smør og hvitløk fungerer på nesten all stekt fisk. 😉

 3. Vi takker og bukker for en fantastisk oppskrift! Søndagsmiddag med fiskeglad gjest og fantastisk skreirett var midt i blinken. Kombinert med skreifilet på tilbud på Rema, så kunne det ikke blitt bedre. Dette vil bli laget på nytt og på nytt, og ordet om den deilige fiskeretten er allerede spredt. Takk, Trine!

 4. Hei!
  Jeg lagde denne oppskriften i kveld. Gode smaker! Men måtte koke grønnsaksblandingen i ca 40 min for å få potetene kokt. Hadde skjært dem i tynne skiver. Har lagd mye bacalao tidligere og lurer på om det er noen triks for å koke poteten litt raksere når den kokes i tomat? Det blir jo væske men ikke så mye som med bare vann. Takk for en lett og deilig januar-oppskrift.
  Hilsen Ida

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.