Pai er deilig sommermiddag, og eventuelle rester er ypperlige å ha med i matpakken eller på piknik. Paien kan fylles etter smak og behag - bruk gjerne rester av grønnsaker, krydderurter, ost, meieriprodukter og kjøtt/kylling/fisk, så får du samtidig ryddet opp i kjøleskapet også!

Denne paien er fylt med løk, bacon og ost - og toppet med cherrytomater. Prøv det du også!

Ingredienser

PAIBUNN

150 g hvetemel
100 g sammalt hvete eller fullkornsmel
150 g smør
2-3 ss vann

PAIFYLL

200 g bacon , i små biter
3 løk , i tynne båter
4 egg
3 dl kremfløte , matfløte eller creme fraiche
150 g gulost , revet
1-2 ss friske urter , finhakket (feks. gressløk og persille)
salt og pepper
1 kvist cherrytomater

SLIK GJØR DU

Begynn med paideigen. Smuldre sammen mel og smør, og tilsett vann til du får en jevn og fin konsistens. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men ikke kjør deigen lengre enn det som er nødvendig for at alt er godt blandet sammen. Pakk deigen inn i plast og la den ligge i kjøleskapet i minst en time, men gjerne over natten. (Det er lov å jukse med ferdig paideig, hvis du ikke vil tilbringe så mye tid på kjøkkenet i sommervarmen.)

Smør og strø en paiform 24-26 cm i diameter (les her hvordan du gjør det). Kjevle ut deigen mellom to bakepapirark (husk litt mel også) til den dekker paiformen (se tips avslutningsvis for alternativ måte å gjøre dette på). Klem deigen jevnt og fast ned i formen og oppover kantene, og skjær av overflødig deig. Sett formen i kjøleskapet 15-30 minutter. Prikk bunnen med en gaffel og forstek paiskallet på midterste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i ca. 15 minutter, til det så vidt begynner å få litt farge. La paiskallet avkjøles noe mens du gjør i stand fyllet.

Stek baconet lett i stekepannen og ha det deretter på litt kjøkkenpapir, slik at fettet renner av. Stek løken (bruk gjerne ulike typer løk) på middels til lav varme i litt nøytral olje, til den er mør, blank og søt. Det tar mellom 10 og 15 minutter. Fordel løk og bacon i det forstekte paiskallet.

Pisk sammen egg og fløte, tilsett krydderurter, salt og pepper. Vend inn osten til slutt. Hell eggeblandingen oppi paiformen og sett hele cherrytomater oppi. Legg gjerne på hele kvisten for et rustikt utseende. Stekes på midterste rille (fortsatt 200 grader, over- og undervarme) i 25-30 minutter, til paideigen er gyllen og paifyllet har stivnet.

Paien kan serveres varm eller kald. Som tilbehør smaker det godt med en enkel salat, av for eksempel rucculasalat, cherrytomater og pinjekjerner, sammen med en god olivenolje og litt balsamicoeddik.

TIPS

  • Dersom du ikke ønsker å kjevle ut deigen kan du forme den som en pølse som er omtrent like lang som paiformen din. Etter at den har hvilt i kjøleskapet i minst en time skjærer du den opp i tynne, jevne skiver (på langs). Dekk bunnen og sidene i formen med skivene og klem dem sammen, slik at paibunnen henger sammen.
  • Varier fyllet etter smak og behag. Kremfløten kan for eksempel erstattes av crème fraîche, rømme, matfløte eller melk. Baconet kan erstattes av skinke eller annet kjøtt, eller du kan erstatte det med spinat eller ruccula, slik at du får en vegetarisk pai.
  • Ta vare på eventuelle rester og spis dem til lunsj dagen etter. Da smaker paien nesten enda bedre.
  • Sjekk ut de øvrige paioppskriftene på bloggen, du finner dem samlet her (både salte og søte).

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Tusen takk for fine og gode oppskrifter! Dine oppskrifter har reddet middagen vår mange ganger:)

  2. Bunnen er skikkelig god! Bruker den jevnlig til å fylle med ulike rester. I dag blir det vårløk, hvitløk og tomater. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste