Jeg elsker pærer og nyter dem gjerne i en deilig pai. Her har jeg laget en enkel smuldredeig, hvor ca. halvparten først stekes som paibunn, mens resten smuldres over pærene. Oppå det hele ringler du deilig karamell, før du steker paien ferdig.

Et lite tips: Ha alt klart og ellers være kjapp når du skal ha på karamellen, les derfor nøye gjennom oppskriften før du sette i gang.

Ingredienser

SMULDREDEIG

175 g smør , romtemperert
175 g hvetemel
125 g havregryn
100 g brunt sukker
50 g mandler , hakket
1 ts kanel
1-2 klype flaksalt
paiform ca. 23 cm i diameter

PÆREFYLL & KARAMELL

600 g pærer , i båter
2 ss potetmel , maisenna eller hvetemel
35 g smør
75 g sukker (hvitt)
vaniljeis , stivpisket kremfløte, creme fraiche el.

SLIK GJØR DU

Pærepai med karamell

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme. Smør en paiform på ca. 23 cm i diameter med smeltet smør eller nøytral olje.

Smuldre sammen smør, hvetemel, mandler, sukker, havregryn, kanel og salt. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men ikke kjør smuldredeigen lengre enn det som er nødvendig for at den blir blandet sammen. Fordel litt over halvparten av smuldredeigen i bunnen av paiformen. Bruk gjerne baksiden av en skje for å fordele den jevnt utover. Stekes på midterste rille i ca. 15 minutter. Sett formen på en rist og la den avkjøles noe mens du lager fyllet.

Pære

Skyll eller skrell pærene, fjern stilk og kjernehus og skjær dem opp i jevnstore båter. Ha dem i en liten bolle, strø over potetmel el. og vend forsiktig sammen. Fordel pærene oppå den halvstekte paibunnen.

Smelt smøret i en stekepanne og tilsett deretter sukkeret. La sukkeret smelte og bli gyllenbrunt. Rør av og til, og pass på at det ikke blir brent. Drypp umiddelbart ca. halvparten av karamellen over pærene. Fordel resten av smuldredeigen over og drypp resten av karamellen over kaken. Her er det viktig å jobbe raskt for karamellen stivner raskt.

Pærepai med karamell

Stek paien ved 175 grader, over- og undervarme, på midterste rille i ca. 45 minutter, til smuldretoppingen er gyllen og pærene er møre. Legg gjerne et bakepapir over paien dersom den blir litt mørk i fargen.

Server pærepaien lun med vaniljeis, stivpisket kremfløte eller creme fraiche.

Pærepai med karamell

TIPS

  • Smøret til smuldredeigen bør være romtemperert slik at det enkelt lar seg blande med det tørre. Dersom du har glemt å temperere smøret (la det ligge i romtemperatur i ca. en time før du skal bake) kan du skjære skiver av smøret med en ostehøvel. Da får det omtrent samme konsistens som romtemperert smør.
  • Bytt gjerne helt eller delvis ut pærene med epler. Dersom eplene er syrlige må du trolig øke sukkermengden noe.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste