I fjor sommer var jeg i Madrid og giftet bort min eldste datter. Vi hadde en fin og begivelhetsrik tur, sammen med storfamilien og brudeparets venner. Mange av oss mente at vi måtte spise paella (paeja) i paellaens hjemland, og slik ble det. Etter å ha forhørt oss litt omkring endte vi opp på en restaurant som utelukkende serverte paella. Paella betyr egentlig panne, og du kan putte det meste oppi paellaen, men det er slett ingen pytt-i-panne. Paella er søndagsmiddag i Spania, og ofte ser en kombinasjoner med kylling, svinekjøtt og skalldyr, hvor hver ingrediens tilberedes med den største presisjon. Det var nettopp en slik variant vi bestilte på en paellarestaurant i Madrid, det måtte vel bli bra vel?! Vi ble i alle fall imponert da servitørene kom med en kjempestor paella (panne). Dessverre var det en liten nedtur, faktisk ganske smakløst. Tilbehøret imponerte heller ikke. Min kjære, som etterhvert begynner å få en ganske fornem gane, var slett ikke imponert. Idet han uttrykte det hørte jeg meg selv si at "dette kan jeg bedre". Slike utsagn forplikter selvsagt, så sist søndag var det bare å ta frem stekepannen (for noen paella har jeg ikke), og sette i gang. Visst ble det godt, bedre enn den vi fikk i Madrid i alle fall! Om enn en litt mere hverdagslig variant. Ønsker du å oppgradere den kan du tilsette blåskjell, blekksprut og småkreps. Til fire trenger du omtrent:

Annonse

Ingredienser

2-3 kyllingfileter , delt i 4
1 løk , finhakket
1/2 hvitløk kinesisk, finhakket
100 g chorizo , i skiver
1 rød paprika , i biter
2 tomater , i terninger
3 dl paellaris (ca.) eller risottoris
1 ts paprikapulver
1/4 ts safran , knust i en morter el
1,5 dl hvitvin
6 dl grønnsaksbuljong eller kyllingbuljong
salt evt litt, og pepper
150 g erter (ca.) frosne
300 g reker (ca.) med skall
sitron , i båter

SLIK GJØR DU

Krydre kyllingstykkene med salt og pepper og stek i litt smør, til de er brune på alle sider. Stek gjerne chorizoen sammen med kyllingen. Har du en paellapanne bruker du selvsagt den, men har du i likhet med meg ikke det så går det fint å benytte vanlig stor stekepanne. Vær da obs på at dersom du skal lage mer enn det som står i denne oppskriften bør du vurdere å finne frem en stekepanne til.

Ha kylling og pølse på en tallerken, og stek deretter løk, paprika, hvitløk og etterhvert tomater et par minutter. Tilsett risen og la den også surre med noen minutter. Pass imidlertid på at risen ikke tar farge. Når det gjelder ris fåes det spesiell paellaris å få kjøpt, men du kan også benytte en vanlig langkornet ris. Jeg benyttet imidlertid risottoris og synes det er vel så egnet som paellaris. Og ikke minst mye enklere å få tak i.

Tilsett safran (støtt i en morter eller lignende), paprikapulver, hvitvin og buljong (du kan gjerne benytte buljongterning). La risblandingen koke under lokk i ca 10 minutter. Fordel kyllingbitene jevnt over risen og dytt bitene litt nedi risen. Så er det på med lokket igjen og la retten stå å ytterligere putre i ca 10 minutter, til kyllingen er gjennomstekt.

Rens rekene, men la det være igjen 8-10 reker med skall. Dytt de rensede rekene nedi risen og fordel deretter ertene og chorizoen over. Legg så på rekene med skall og la det trekke ytterligere 3-5 minutter, til reker og erter er gjennomvarme. Server umiddelbart, med sitronbåter og godt brød til.

Enjoy 😉

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei
  Akkurat det samme, smakløs paella har jeg også opplevd både på finere steder i Madrid og i Barcelona. Tilsvarende replikk som din ramlet også ut av min munn. Det virket som restaurantene hadde kokt risen separat og så bare blandet risen sammen de øvrige ingrediensene rett før servering.
  Vera

 2. Samme her, ble kjempeskuffa over paellaen jeg fikk servert på et passe bra spisested i Madrid….Ikke akkurat noe som fristet til gjentakelse, men det MÅ jo være godt med de ingrediensene bare det lages med litt omtanke?! Selvgjort er velgjort, så får prøve denne varianten 😉

 3. Hei Trine

  Takk for en super oppskrift.
  Vi lagde paella i helgen etter din oppskrift og den ble super god.
  Den ble en klar favoritt her hjemme.
  Har vært utenlands og bestillt paella men har blitt skuffet,så var morro at vi satt med brede smil og nøyt maten i fulle drag 🙂

  Takk for en super matblogg også,har fulgt deg en god tid nå,alltid spennende å bla igjennom dine deilige oppskrifter!!

 4. Kjempegod paella! Vi hadde i tillegg en bit røkt uer i fryseren som jeg stekte lett og la øverst. Kan varieres ut fra hva man har tilgjengelig av sjømat. Takk for en super blogg Trine, skryter av den på enhver mat-arena!

 5. Turistas-paella serveres sikkert over hele Spania, men Madrid- og Barcelonas gastronimi er ikke akkurat kjent for paella… 🙂 Burde ha spist cocido madrileño, croquetas de bacalao eller simpelthen bocadillo de calamares!

 6. Hei! Som så mye annet på bloggen din, ser dette nydelig ut! 😀 Lurer på én ting da: hvor mye vann benyttes i oppskriften? Heller du på risottorisen i panna med den mengde vann som står på pakken? Og deretter buljongterninger i blandingen? Gleder meg til å prøve denne 🙂

  1. Det skal ikke være nødvendig å tilsette mer væske enn det som er oppgitt i oppskriften (tilsammen 7,5 dl med kraft/utblandet buljong + vin). Lykke til!

 7. Helt enig. Paella i Spania opplevdes som udelikat med overdøvende smak av skalldyr til tross for både kylling og chorizo.
  Trine din versjon er meget bedre. Grøtris går også andre. Faktisk veldig godt.
  God helg til alle matglade lesere.

  Mette

 8. Hei. Er det mulig å bytte ut kylling med en anen type kjøtt? Jeg spiser ikke fugl, men har veldig lyst å prøve oppskriften. Ser veldig god ut!

 9. Paella kommer fra valencia, og bør spiser i valencia, som nevnt over i madrid bør man spise cocido madrileño, i nord er de gode på bønner blandt annet! Paella valenciana er kjempe god, burde spiser i albufuera området hvor paella risen dyrkes!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.